EINES DIGITALS

EINES DIGITALS: Classroom, Drive, Sites, Padlet...

ClassRoom, Correu, drive (documents, full de càlcul, presentacions i videos), sites, padlet, genial·ly, etc.

Tant si ets nou al centre com si ja hi portes un temps, segur que has sentit parlar de moltes aplicacions i eines que es poden fer servir a les aules.

Anem a aprendre quina és l'essència de cadascuna d'elles per poder parlar amb propietat i utilitzar-les convenientment.

1. Llegeix atentament les definicions que apareixen a continuació procurant entendre'n el significat.

Escriu en un paper una breu definició de cada mot segons el que hagis entès.

Vocabulari

Entorn Virtual d'Aprenentatge (EVA): un entorn virtual d'aprenentatge és un espai educatiu allotjat al web, un conjunt d'eines informàtiques que possibiliten la interacció didàctica de manera que l'alumne pugui dur a terme les tasques pròpies de la docència (conversar, llegir documents, realitzar exercicis, formular preguntes al docent, treballar en equip, etc.) Tot plegat, d'una manera simulada, sense que hi hagi una interacció física entre docents i alumnes.

Quan parlem d'Entorn Virtual d'Aprenentatge (EVA) o en anglès Virtual learning environment (VLE), també conegut per les sigles LMS (Learning Management System), a tots ens ve al cap el Moodle, el més conegut i estès EVA del mercat. El més estès entre d'altres motius perquè es tracta d'un programa de codi obert, és a dir, de llicència gratuïta. Va néixer a la vora de les universitats i és el bressol del programari lliure.


CLASSROOM: Google Classroom és un servei web gratuït desenvolupat per Google per a les escoles i els instituts, o també les universitats i qualsevol tipus d'ensenyament. Té per objectiu simplificar la creació, distribució i classificació de les tasques. El propòsit principal de Google Classroom és agilitzar el procés per compartir fitxers entre professors i estudiants.


CORREU ELECTRÒNIC: El correu electrònic, o a vegades correu-e (anomenat en anglès e-mail o email) es refereix al sistema que permet redactar, enviar i rebre missatges (cartes, missives o lletres) utilitzant sistemes de comunicació electrònica. També s'hi poden adjuntar documents electrònics o altres fitxers. Avui en dia, la majoria de sistemes de correu electrònic utilitzen Internet. El correu electrònic és un dels serveis més populars d'Internet. En comparació amb el correu ordinari, té l'avantatge de ser més econòmic i, alhora, més ràpid. Sovint, el correu electrònic es transmet a servidors que treballen amb el protocol SMTP (Simple Mail Transfer Protocol). Pot ser de caràcter privat, empresarial o institucional.

Una adreça de correu electrònic té la forma usuari@domini.exemple, que representa alhora l'origen i la destinació de missatges enviats per correu electrònic. La part abans del signe @ és la part local de l'adreça, sovint el nom d'usuari de l'emissor o del destinatari, i la part a la dreta del signe @ és el nom de domini. Mitjançant DNS, es pot comprovar que aquest domini accepta correu electrònic per a una adreça determinada.

Alguns dels problemes amb què conviu l'usuari que fa servir el correu electrònic són el correu brossa (l'spam) i els cucs. Són fenomens que s'han estès molt en els darrers anys i tenen, d'una banda, un efecte molt negatiu en els usuaris de correu electrònic i un cost econòmic considerable, de l'altra.

Al nostre centre, tenim domini propi (@insmoianes) i tot l'alumnat té una adreça pròpia sota aquest domini comú.


GOOGLE DRIVE: Google Drive és un lloc segur per a tots els vostres fitxers. Hi podeu accedir des de qualsevol telèfon intel·ligent, tauleta o ordinador. És un espai lligat al correu electrònic. Cada correu google (i @insmoianès també ho és) té el seu propi drive que permet arxivar documents de tota mena i compartir-los amb tothom que tingui una adreça de correu google.


PROCESSADOR DE TEXT: Un processador de text (no s'ha de confondre amb l'editor de text) és una aplicació informàtica que s'utilitza per a la producció (incloent-hi la composició, edició, format i, possiblement, impressió i indexació) i, fins i tot, autoedició de qualsevol mena de text.


FULL DE CÀLCUL: Un full de càlcul és un programa informàtic que permet manipular dades numèriques i alfanumèriques disposades en forma de taules. Normalment és possible realitzar càlculs complexos amb fórmules i funcions i, a partir d'aquestes, dibuixar tota mena de gràfics.


PROGRAMA DE PRESENTACIONS: Un programa de presentacions és una aplicació informàtica orientada a mostrar informació per una audiència àmplia, mitjançant la projecció de diverses pantalles que simulen transparències o diapositives.


SITES: Google Sites és una aplicació en línia que permet crear un lloc web de grup d'una manera molt senzilla. En aquesta pàgina s'hi poden incloure elements textuals i audiovisuals, presentacions o arxius adjuntats.


PADLET: Padlet és una plataforma digital que permet crear murals col·laboratius, oferint la possibilitat de construir espais on es poden presentar recursos multimèdia, ja sigui vídeos, àudios, fotografies o documents. Aquests recursos s'agreguen com si fossin notes adhesives, com si fossin "post-its".


GENIAL·LY: És una eina en línia que s'utilitza per crear continguts interactius amb un impacte visual molt agradable. L'infinitat de plantilles existents i la possiblitat de crear des de zero permeten crear finestres interactives, presentacions molt originals, jocs educatius i un llarg etcètera d'opcions, la majoria de les quals són d'accés gratuït.

2. Poseu en comú amb la resta del grup les vostres conclusions. Feu un debat per repassar ràpidament el que heu entès i enriqueix les teves definicions amb les aportacions de la resta del grup.

Proposta addicional:

Quines eines coneixeu que no s'hagin esmentat fins ara i que puguin servir pel desenvolupament de treball educatiu dins i fora d'una aula? Feu una recerca pel web i poseu en comú les vostres troballes.