T'has plantejat mai viure sense aigua?

Vivim al Planeta Blau, format per més d'un 80% d'aigua. D'aquesta, només un 2,5% és dolça i, a més, està distribuïda de manera molt desigual al món.

El canvi climàtic té conseqüències que ja són evidents: la disminució de les precipitacions i l'augment de l'evaporació a moltes regions està reduint les quantitats d'aigua dels rius, llacs i mantells freàtics. Paral·lelament, l'augment de la contaminació danya els ecosistemes i la salut d'aquelles persones que no tenen accés a una aigua potable adequada.

Aproximadament, un 66% d'un cos humà adult és aigua i l'aigua intervé en funcions bàsiques del nostre organisme. Sense beure'n no podem viure més de 72 hores en activitat normal.

Sens dubte l'aigua és un element imprescindible per a la vida i s'ha de considerar un bé col·lectiu. Això vol dir que tots hem de ser conscients de la seva importància i hem de corresponsabilitzar-nos de totes aquelles accions encaminades a l'estalvi i la preservació d'aquest líquid incolor, inodor i insípid que forma part del nostre planeta i de tots els éssers vius.

L'aigua, històricament, ha jugat un paper important en la configuració de pobles i ciutats. En tenim un bon exemple a la comarca del Moianès amb les mines de dessecació de l'Estany. Al Bages, el segle XIV es va construir la Sèquia, un canal medieval que comunica mitja comarca com ho fan els rius i rierols que uneixen els pobles. És important conservar-los en bon estat. Ens hi juguem molt: som aigua!