SOM AIGUA!

Un dels aspectes més importants de la importància de l'aigua per la vida en el nostre planeta és la hidratació del nostre cos.

Què farem?

Investigarem sobre la hidratació en el nostre cos tant en repòs com durant l'activitat física. Després crearem alguna forma de comunicació sobre el que haguem après al respecte.

Per què ho farem?

Per millorar la nostra qualitat de vida i la de les persones del nostre entorn.

Com ens hem d’organitzar per fer-ho?

Ho farem en grups de quatre persones i a través de la realització de les tasques proposades i la interacció posistiva i cooperativa entre els membres del grup.

Què haurem de produir i per què?

El producte que crearem serà la comunicació del que haguem descobert, ja sigui a través d'un escrit, una lectura oral, una presentació digital, un vídeo enregistrat, un plafó o mural física, dibuixos, etc.

El fet de comunicar el que haguem après farà evident que hem interioritzat els sabers treballats i a més farem una acció positiva al nostre entorn conscienciant a les persones que rebin el nostre missatge.

OBJECTIUS:

Investigar quines són les necessitats d'hidratació que té el teu cos humà tant en repòs com durant l'activitat física.

Fer una comunicació en l'entorn proper per fer arribar la importància de la hidratació en general i quan fem activitat física.



TASCA 1. INVESTIGUEM

  1. Visitem diferents fonts d'informació sobre l'aigua:

https://blocs.xtec.cat/naturalsom/laigua-i-el-cos-huma/

https://www.botanical-online.com/dietas/funciones-agua-organismo

https://carsalouics.wordpress.com/2018/09/07/per-que-es-important-beure-aigua/

https://bodyviu.com/la-importancia-laigua/

https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/alimentacio/els_aliments/laigua/

https://www.youtube.com/watch?v=nXRSyd6eT0c&feature=emb_logo

https://www.sanitas.es/sanitas/seguros/es/particulares/biblioteca-de-salud/ejercicio-deporte/Consejos-para-correr/san041722wr.html

https://www.mcf.cat/wp_mcf/2016/12/19/hidratacio-i-futbol/

http://www.xtec.cat/~mvidal59/hidratacio.htm

https://blog.fpmaragall.org/ca/beure-aigua-font-de-salut-fisica-i-mental



  1. Cada membre del grup investigarà una d'aquestes qüestions:


  1. quin percentatge d'aigua tenim al nostre cos? Quanta quantitat d'aigua necessitem cada dia perquè el nostre cos funcioni correctament?



  1. Com hem de prendre aquesta aigua, tota de cop un cop al dia o en petites dosis durant tot el dia? Com ha de ser la hidratació durant les activitats físiques?


  1. Què li pot passar al nostre cos si no l'hidratem correctament en la vida normal i durant l'activitat física?

  1. Com afecta la deshidratació en els diferents sistemes i òrgans del nostre cos en la vida quotidiana i durant l'activitat física?


Entrega al classroom un breu resum del que hagis trobat per respondre a la pregunta que hagis investigat tu. Tasca 1 del tema "el poder de l'aigua".

TASCA 2. POSADA EN COMÚ

Un cop investigades aquestes qüestions posa en comú tota la informació que hagueu recopilat entre els membres del teu grup i penseu plegats com hauria de ser un mural físic , pòster o comunicació digital per tal de reflectir de forma fàcil i entenedora tot el que heu après sobre l'aigua al nostre cos per tal que a qui arribi pugui entendre perquè és important tenir una bona hidratació corporal. Us proposem uns passos que us poden servir de pauta per realitzar aquesta comunicació:


  1. LES CINC PARAULES. Cada membre del grup explica què ha descobert sobre la seva pregunta. La resta escolten amb atenció i anoten cinc paraules per cada explicació dels companys per reflectir el més important que cada company ha explicat.


  1. EXPLIQUEM LES PARAULES. Cadascú explica que signifiquen les cinc paraules que han apuntat i així explica el que ha entès del que han explicat els companys.


  1. FEM UN RESUM DE TOT LO APRÈS. Agafem les descobertes que hagin cridat més l'atenció i que haguem après i entès els quatre membres del grup. Aquestes idees seran les que haurem seleccionat per comunicar. Tots els membres del grup les anotem al nostre diari de bitàcola de forma individual i després en fem una foto i l'entreguem al classroom tasca 2 del tema "El poder de l'Aigua".


TASCA 3. COMUNIQUEM A LA COMUNITAT

Ara ja sabem què volem comunicar. Hem de decidir el com.

  1. Fem reunió amb els del grup i decidim quin mitjà volem fer servir per comunicar el que hem descobert. Podem triar qualsevol forma de comunicació: oral, artística, digital, manual, física, virtual, ... Tingueu present que heu de ser capaços de dur a terme la proposta que acabeu fent. Si teniu dubtes demaneu al professor / tutor individual de grup de projectes.

  2. Un cop decidit quin mitjà utilitzarem podem començar a fer el llistat de material i/o programes o aplicacions que necessitarem (si realment us en cal, clar). Anoteu el llistat de materials al diari de bitàcola.

  3. Parleu de com serà el guió (en cas de ser oralment), disseny ( en cas de ser visual), etc. Hi ha molts recursos per poder-vos servir per fer aquesta comunicació, busqueu per la xarxa: canva, gitmind (mapes conceptuals), padlet, prezi,... També poder fer-ho manualment amb un mural de paper i fer-hi els dibuixos, títols i escrits que cregueu pertinent... Si la comunicació és oral podeu fer-la en directe o enregistrada en un vídeo.

  4. Comenceu a elaborar la comunicació. Enregistreu, escriviu, dibuixeu, dissenyeu... Teniu fins el 18 de desembre per entregar el producte de la comunicació que hagueu creat fruit del treball del vostre grup.

TASCA 4 · REFLEXIONEM SOBRE L'EXPERIÈNCIA

Què hem après sobre la hidratació?

Anoteu a la tasca del classroom "Què hem après?", responent a les següents qüestions:

  • Què heu après durant les tasques?

  • Què no heu acabat d'entendre però us agradaria esbrinar?

  • Que és el més important que us emporteu de fer aquestes tasques?


Qualsevol dubte que tingueu comuniqueu-vos amb el professor d'EF via missatge privat del classroom a la tasca pertinent.


TEMPORITZACIÓ I TASQUES SETMANALS ·

Checklist per comprobar si ho teniu tot fet...


Setmana 1 del 30 de novembre al 4 de desembre

Checklist Tasca 1 · INVESTIGUEM

  • Heu investigat sobre les quatre preguntes cadascun dels quatre membres del grup?

  • Cada membre del grup ha respost la pregunta amb la seva cerca aportant dades, imatges o gràfics que il·lustrin l'explicació?

  • Les idees aportades han estat clares i fàcils d'entendre demostrant que han entès el que han trobat?

Setmana 2 del 9 a l'11 de desembre

Checklist Tasca 2 · POSADA EN COMÚ

  • Cadascú ha explicat amb claredat la resposta a la seva pregunta de forma entenedora?

  • Els companys han anotat les cinc paraules per cadascuna de les quatre explicacions?

  • Cadascú ha explicat el significat de les cinc paraules apuntades per explicació demostrant que han entès l'explicat per cada company?

  • Heu anotat les idees principals de les quatre preguntes fent un resum de tots els punts a comunicar en un llistat amb l'explicació breu de cada punt?

Setmana 3 del 14 al 18 de desembre

Checklist Tasca 3 · COMUNICACIÓ

  • Heu decidit entre tots la forma de comunicació que utilitzareu? Ha estat per acord de tots?

  • Heu participat tots en fer la llista de coses que necessiteu per fer la comunicació?

  • Heu anotat tots el llistat de material en el diari de bitàcola?

  • Heu participat tots quatre en l'elaboració de la comunicació?

  • Teniu les evidències de la comunicació entregades al classroom? (vídeo, mural, fotos de la presentació, arxiu de la presentació digital o el que hagueu creat per comunicar).

Setmana 4 del 12 al 15 de gener 2021

Checklist Tasca 4 · REFLEXIÓ

  • Heu fet la reflexió responent les tres preguntes a la tasca del classroom?