L'AIGUA DEL PLANETA

L'AIGUA DEL PLANETA

Sens dubte l'aigua és un element imprescindible per a la vida i s'ha de considerar un bé col·lectiu. Les plantes, els animals i tots els éssers vius necessiten aigua. Això vol dir que tots hem de ser conscients de la seva importància i hem de conscienciar-nos per estalviar i preservar aquest bé. És important conservar-la en bon estat i fer-ne un bon ús. Ens hi juguem molt: som aigua.

En aquest apartat del projecte, estudiarem la procedència de les aigües del nostre planeta (hidrosfera) i la seva distribució, així com també, veurem els rius, llacs i altres elements més importants del nostre territori (Espanya i Catalunya).

LA HIDROSFERA

La hidrosfera és el nom en que coneixem totes les aigües del nostre planeta: oceans i mars, llacs, rius, aigües subterrànies i glaceres.

Abans de descobrir quines tipus d'aigües tenim al nostre planeta, val la pena fer una petita reflexió vers l'aigua:

    • Per què la Terra és coneguda com el planeta blau?

    • Quina diferència hi ha entre l'aigua dolça i l'aigua salada?

    • Quina aigua és la que nosaltres consumim i necessitem per moltes de les tasques de la nostra rutina diària?

Malgrat que 3/4 parts del planeta Terra és aigua... el recursos hídrics es distribueixen de forma desigual.
Tal com podem veure a la imatge de l'esquerra, la majoria d'aigua de la Terra és salada (un 97.3%), mentre que l'aigua dolça no arriba a un 3%. Aquesta, a més a més, la seva majoria (3/4 parts) es troba a les glaceres de les muntanyes i als casquets polars.

LES AIGÜES DEL PLANETA.

  • L'aigua del nostre planeta es troba dividida de forma desigual (aigua salada / aigua dolça), així com també, es divideixen en diferents tipus d'aigües. A continuació, llegiu la següent informació sobre la hidrosfera i les aigües del planeta. Caldrà que realitzeu un mapa conceptual amb la informació donada.

  • Apliqueu l'explicació del material anterior per completar el següent text amb les paraules que hi manquen sobre l'aigua del planeta.

  • Després, realitzeu el següent joc de mots encreuats per treballar el vocabulari aprés a l'anterior activitat.

Aigües oceàniques

Aigües subterrànies

Aigües continentals

Aigües de l'atmosfera

https://www.youtube.com/watch?v=-uOwv_Krqk8&feature=youtu.be

ELS RIUS D'ESPANYA I CATALUNYA

Durant el projecte anterior, Petites històries del globus, vàrem veure els elements físics més importants del planeta Terra: rius, muntanyes, illes... però cal que també sapiguem identificar els rius més importants de Catalunya i Espanya, els quals ens abasteixen d'aigua i de riquesa al nostre país.

  • Sabríeu anomenar els rius més importants d'Espanya? I els de Catalunya? I on neixen i moren aquests rius?

Així doncs, en aquest apartat treballarem els mapes físics esmentats i buscarem informació per realitzar petites cartes d'informació sobre cada riu. Som-hi!

MAPA FÍSIC ESPANYA

MAPA FÍSIC CATALUNYA

TASCA 1 - LOCALITZEM

En primer lloc, treballarem la localització dels elements físics més importants d'Espanya i Catalunya. Per fer-ho, el professor us donarà diferents mapes muts perquè pugueu treballar aquests elements.

Objectiu: Localitzar els elements físics del nostre territori a partir de fonts geogràfiques (mapes).

TASCA 2 – RECERQUEM

Objectiu: Realitzar una cerca bàsica per la xarxa amb l'objectiu de completar les següents qüestions.

Presentació del document: s'ha de fer a partir d'un processador de textos seguint les indicacions donades a l'aula pels professors. A través de la xarxa i altres eines hem de fer una petita recerca per estudiar:

  • El recorregut del nostre riu (continent on es troba, punt de naixement, llargària, desembocadura, principals afluents, el cabal, les ciutats més importants per on transcorre).

  • Haurem de conèixer els principals paisatges que travessa (quins tipus de boscos o vegetació hi ha?).

  • Inserir imatges sobre els rius del nostre país.

TASCA FINAL

En aquest tercer projecte del curs, hem estudiat, des de l'àmbit social, la procedència de les aigües del planeta Terra. També, hem concretat els rius i les aigües del nostre territori més pròxim: Catalunya i Espanya.

Per tal de poder sintetitzar tots aquests nous coneixements, la tasca final es tractarà de realitzar un kahoot per cada grup amb diferents preguntes de tot allò aprés.

Finalment, cada grup invitarà a la resta dels grups de classe a jugar al seu joc per tal de compartir el coneixement adquirit. Som-hi!

El Kahoot ha de constar de:

  • Preguntes sobre les aigües del planeta: subterrànies, oceàniques, continentals...

  • Preguntes sobre els mapes físics d'Espanya i Catalunya: anomenar el nom d'un riu, muntanya, llacs, etc. dels mapes treballats o altres.

  • Nombre total de preguntes: Cada membre del grup ha de fer mínim dues preguntes del joc. (Caldrà que treballeu conjuntament per tal de no repetir preguntes amb els membres del vostre grup).

  • Abans de la creació del Kahoot!, caldrà que envieu un esborrany amb les preguntes i les possibles respostes al vostre professor/a per tal de revisar-les davant de possibles errors o repeticions amb altres grups.