l'Error com a oportunitat

Si volem que l'avaluació tingui un veritable protagonisme en el procés d'aprenentatge, cal canviar el concepte que tenen els alumnes (i el professorat) de l'error. Es tracta de situar-lo a l'inici del procés de millora i no pas al final, com un resultat fallit.

L'error només és un problema si no es localitza o no s'assumeix. En el moment que es pren consciència d'aquest error, s'està fent el primer pas cap a la seva superació. El professorat ajuda a localitzar errors i acompanya l'alumnat en el procés de correcció i superació, deixant que sigui ell mateix que busqui estratègies de millora.

A l'hora d'avaluar, cal tenir molt present aquest procés i valorar, no només el resultat final sinó el camí seguit per l'alumne en revisió del treball realitzat per ell mateix (autoavaluació) o per altres (coavaluació), la detecció d'errors i les propostes de millora. Això implica una actitud positiva, en primer lloc desestigmatitzant l'error i fent notar als joves les dificultats i equivocacions més corrents, per tal de normalitzar-les, en segon lloc, fent propostes de millora concretes, específiques i assumibles i valorant la reflexió realitzada. L'alumne ha d'aprendre a acceptar propostes i incorporar-les al procés d'aprenentatge.

Un exemple clar d'aquest procés de millora es mostra en el següent vídeo: La papallona d'Austin.