Les polítiques demogràfiques

La preocupació dels governs de molt de països per la realitat demogràfic de les seves població ha fet que es posassin en pràctica diferents polítiques que intenten modificar l'estructura demogràfica de l'una població amb l'objectiu de millorar la seva situació, desenvolupament o desigualtat social.

Polítiques antinatalistes: Es tracta de fomentar el control de la natalitat entre la població als països amb un creixement poblacional insostenible. Aquestes polítiques es poden desenvolupar de diferents formes. Així, les polítiques de desenvolupament socials, d'atenció a la dona, de planificació familiar, de divulgació dels mètodes anticonceptius permeten una reducció de la natalitat i de la fecunditat per pròpia evolució i canvi de mentalitat. Per altra banda, hi ha hagut governs que han considerat que calia portar a terme intervencions més dures i han decretat polítiques com «un fill per parella» practicades a la Índia i la Xina, països que vivien grans creixements de la seva població. Aquestes polítiques han resultat molt dures per a la població d'aquests països i, si bé han aconseguit els seus objectius, han tingut greus conseqüències socials.


Polítiques pronatalistes: Es tracta de fomentar entre la població l'augment de la natalitat. Aquest tipus de polítiques són habituals, actualment, als països d’Europa on l'estancament de les seves població amb fecunditats i natalitats molt baixen els podien portar problemes en el futur. Així, van començar a fomentar polítiques socials d'ajut a la família, no només en el sentit econòmic, sinó també laboral social. Molt de països europeus aproven lleis que permeten baixes de maternitat molt més llargues, excedències professionals, ajuts econòmics, guarderies gratuïtes...


Llegeix aquests articles de premsa per completar la informació.


Article del diari ARA