7- Disseny de situacions d'aprenentatge (SA)

L’objectiu del curs “Pòdcast educatiu” no és aprendre a fer un pòdcast, sinó aprendre a fer un pòdcast per utilitzar-lo a l’aula com a recurs per a l’aprenentatge significatiu dels alumnes. Per poder assolir aquest objectiu, haureu d'elaborar una situació d’aprenentatge. En aquest enllaç podeu consultar les informacions i els exemples que la Conselleria d'Educació i Formació Professional ha publicat sobre les situacions d'aprenentatge.


Algunes recomanacions per elaborar una situació d'aprenentatge:

-Fer servir, com a títol, una pregunta que sigui alhora motivadora i que es pugui investigar. Fer servir com a títol una pregunta és una recomanació, però no és prescriptiu per normativa.


-Per elaborar una situació d'aprenentatge, el primer que hem de fer és seleccionar les competències específiques del currículum que volem que aprenguin els alumnes a cada SA i seleccionar els criteris d'avaluació que hi estan vinculats.


En una situació d'aprenentatge, no hem de seleccionar necessàriament tots els criteris d'avaluació que, al currículum, apareixen vinculats a cada competència específica. De fet, us recomanam seleccionar poques competències específiques i pocs criteris d'avaluació a cada SA per poder fer retroaccions més precises als alumnes i més sostenibles per a vosaltres. Com més focalitzat està l'objectiu d'aprenentatge, més afavorim l'aprenentatge dels alumnes.


-L'objectiu de l'apartat "Dinàmiques de presa de consciència" és que els alumnes entenguin què han d'aprendre a fer i com ho han d'aprendre a fer. Sovint explicam o mostram als alumnes com els calcularem la nota, però no els parlam de l'eina (o eines) d'avaluació que farem servir, cosa que no ens garanteix que els alumnes l'entenguin. Una bona estratègia és que els alumnes participin en l'elaboració de l'eina d'avaluació.


-Si aconseguim que els alumnes entenguin l'eina d'avaluació, tendrem més possibilitats que la sàpiguen fer servir i que, per tant, puguin participar del "Procediments de retroacció, revisió i supervisió per part del professorat durant la realització de la tasca o tasques" que heu de definir a la SA. Com més clara està l'eina (o eines) d'avaluació més eficients i sostenibles són les retroaccions.

-Les retroaccions (o feedback) han de ser específiques, útils, amables, centrades en la tasca i no en la persona. Un dels millors feedbacks que s'han registrat en vídeo és La papallona d'Austin

-Avaluar és fer propostes de millora.