Possibilitats del pòdcast educatiu

Què ens pot aportar un pòdcast?

L'enregistrament de missatges breus d'àudio no és una novetat en l'ensenyament d'idiomes o altres assignatures a l'era d'Internet. Els pòdcasts afegeixen principalment la possibilitat de difusió mundial i immediata, accessible a tots gràcies a la popularització de l'ús de dispositius com el telèfon mòbil i les tauletes.

D'altra banda, la possibilitat de crear i tenir accés a una varietat i quantitat és infinitament més gran, ja que són de fàcil producció i distribució.

Cal destacar també la flexibilitat i comoditat que suposa poder enregistrar, enviar i escoltar els pòdcasts en qualsevol moment i lloc. Mitjançant la seva integració a l'aula fomenta l'autonomia a l'aprenentatge; perquè permet els alumnes seleccionar-ne la forma i el contingut com a material educatiu. La nostra tasca com a docents passa de transmetre el nostre saber a ensenyar com trobar aquest saber autònomament, fomentant alhora la motivació.

L'ús dels pòdcasts juntament amb els vídeos en el desenvolupament de la competència lingüística va més enllà de l'ensenyament d'idiomes, ja que pot ser molt útil perquè suposa una oportunitat per augmentar significativament la quantitat d'input i output oral real que rep i produeix l'alumnat.

A través de la creació i l'edició de pòdcast, en el seu procés, l'alumnat no només treballa els continguts lingüístics orals i escrits, sinó també altres trets suprasegmentals de la llengua, com ara l'entonació, la pronunciació, el ritme, etc. que són fonamentals per a la comprensió i difusió del missatge.

D'altra banda, el format fonamentalment breu obliga l'alumnat a buscar, avaluar i seleccionar els continguts, per crear-ne de nous, desenvolupant així la seva competència digital entre d'altres.

Algunes activitats que es poden promoure als centres educatius mitjançant l'ús dels pòdcasts:

∙ Elaboració i edició de pòdcasts, per part d'alumnat i professorat, per a la programació d'una ràdio virtual del centre o per presentar a l'aula, com a tasca o format alternatiu de productes finals. Els temes a tocar són molt variats, amb possibilitats per a moltes assignatures: receptes de cuina, cançons, entrevistes, televisió, visites guiades a museus, conferències; es poden preparar programes amb diversos idiomes; en aquest procés d'elaboració treballarem importants competències cognitives, lingüístiques i socials, a més de ser susceptible d'un ampli ancoratge curricular.

∙ Preparació i anàlisi d'entrevistes i discursos argumentatius també en diferents idiomes.

∙ Resums i altres exercicis de comprensió oral més tradicionals a partir dels pòdcasts.

∙ Cerca i selecció de pòdcasts a la xarxa per a una determinada qüestió o treball. Igual que amb l'ús d'altres eines digitals, els pòdcasts serveixen per plantejar activitats tant individuals com en grup o col·laboratives.

∙ Creació d'audioblogs o biblioteques sonores col·laboratives com a eines de suport a l'estudi per a ella i vinculats a les diferents àrees.

∙ Concurs o certamen de pòdcasts.

∙ Com a eina de difusió immediata de l'activitat escolar, integrant en el dia a dia el que passa al voltant de les diferents xarxes que operen als centres (mediació, biblioteques,…)

∙ Com a instrument potent, àmpliament dinamitzador, senzill i amb àmplies possibilitats creatives per a l'activació i l'actualització de la vida del centre.


Programa la Ràdio a l'escola de l'illa d'Eivissa

Des de fa anys es du a terme un programa a l'illa d'Eivissa. Pots consultar aquests dos documents per conèixer el potencial educatiu d'aquest projecte. La part que ens interessa del vídeo és a partir del minut 25:45 fins al minut 33:20. Molt recomanable veure'l.

Si cliques sobre la imatge podràs obtenir tot el document el projecte La ràdio a l'escola desenvolupat a Eivissa pels següents centres:

CEIP can Misses

CEIP l'Urgell

CEIP Puig d'en Valls

CEIP S'Olivera

CEIP sa Graduada

CEIP sa Joveria

CEIP Sant Antoni

CEIP Santa Gertrudis

IES s'Algarb

IES sa Blanca Dona

IES sa Colomina

IES sa Serra

IES Sant Agustí

Tasques competencials

La ràdio es pot convertir en una poderosa eina per treballar la competència lingüística, la comunicativa i la digital.

Als seus començaments va estar gairebé tota ella dedicada a transmetre música; però uns dos o tres anys després, en industrialitzar-se la fabricació de receptors domèstics, va anar canviant el contingut de les transmissions, introduint-se l'avís comercial com un ingredient als seus missatges i com un mitjà de sosteniment econòmic.

Quines són les funcions de la ràdio?

Principalment les funcions de la ràdio són:

• Educar

• Entretenir

• Informar

• Orientar

• Promoure

La ràdio és fonamentalment informativa en tots els aspectes com les notícies, la música que necessitam, dia a dia en totes les varietats, colors i sabors, com la informació d'ofertes per productes que es compren i són de la nostra necessitat i el més important és la companyia que ens fan sempre a la casa, la feina, al cotxe i recentment als nostres dispositius mòbils a través dels Pòdcasts.

Quan parlem de ràdio escolar, és a més, educativa, formativa , proactiva i col·laborativa, ja que converteix l'alumnat en el protagonista del seu propi aprenentatge en contacte amb la comunitat educativa.

Avantatges

• Estimula la imaginació.

• Té poder de suggestió.

• Desenvolupa empatia entre emissor i receptor

• És el medi massiu per excel·lència

•És barat, manejable i fàcil.

•Presenta rapidesa.

Desavantatges

-No conté imatges que reforcin el contingut sonor.

- La música que posen no sempre és la que volem escoltar.

- Els continguts poden resultar efímers en comparació amb un mitjà escrit

Recursos poderosos del medi radial que cal tenir en compte quan comencem a radiar.

1. Suggestió

2. Paraula afectiva

3. Empatia

4. Mecanismes d'identificació

5. Repetició constant.

6. Mitjà dinàmic

7. Espai col·laboratiu

8. Creativitat il·limitada