6.3 Audacity

La millor opció

Audacity és un programa multiplataforma de gravació i edició d'àudio, fàcil d'usar i lliure. La part gràfica ha estat feta amb la llibreria wxWidgets. És un programa multiplataforma i es troba disponible en diversos idiomes incloent el català. Tot aquest seguit de característiques el converteixen en la millor opció per a fer un pòdcast a l'aula.

Ens posam en marxa per conèixer el seu funcionament.

❗ Si no disposes d'equip propi o, els seus recursos són molt limitats, utilitza un fork d'Audacity en línia com és Wavacity que trobaràs a l'enllaç següent 👉 https://wavacity.com/

Instal·lació i ús d'Audacity
El primer de tot, descarreguem el programa a: https://audacity.es/. Simplement, segueix les passes que et proposa i quan et demani en quin idioma el vols podràs escollir el català.

Si empres un dispositiu amb Linux, molt probablement ja el tengui instal·lat.

Si fas la formació amb un Chromebook, a continuació tens un videotutorial que t'explica com fer-ho pas a pas.

Wavacity 

Wavacity és un senzill editor d'àudio en línia basat en Audacity. És una solució de codi obert i gratuïta que no requereix registre i permet el treball en línia a través de qualsevol navegador d'Internet. El funcionament és idèntic a Audacity plataforma sobre la qual està basat.

Enllaç a l'aplicació 👉 https://wavacity.com/

Instal·lar Audacity en un Chromebook Linux App Image

En aquest vídeo et mostram com pots, a través de terminal, tenir Audacity al teu Chromebook.

Commandes emprades al terminal:

1) sudo apt update

2) sudo apt install kmenuedit fuse

3) wget

https://github.com/audacity/audacity/...

d/Audacity-3.3.3/audacity-linux-3.3.3-x64.AppImage

4) chmod 755 audacity-linux-3.3.3-x64.AppImage

5) ./audacity-linux-3.3.3-x64.AppImage

6) kmenuedit 

Offidocs una altra manera d'emprar Audacity des del núvol 

En aquest vídeo et mostram com pots emprar el programa Audacity sense necessitat de tenir-lo instal·lat, és a dir pots emprar-lo a través de offidocs i fer feina al núvol. 

Guardar usuari i contrasenya a offidocs

Una vegada vist el vídeo Audacity al núvol amb offidocs podem aprofundir en alguns detalls per treure més profit a aquesta eina. Et mostram com:


✅ Crear usuari i contrasenya a offidocs i poder desar els teus projectes



Enregistrar i pujar fitxers a offidocs

Una vegada vist el vídeo Audacity al núvol amb offidocs i Guardar usuari i contrasenya a offidocs podem seguir aprofundint en les funcionalitats de l’eina. Et mostram com:


1️⃣ Enregistrar i pujar fitxers

2️⃣ Crear carpetes a la màquina virtual

3️⃣ Descarregar fitxers el nostre ordinador

4️⃣ Pujar fitxers d'àudio ja creats

5️⃣ Crear un fitxer d’audio online

6️⃣ Editar de manera senzilla un fitxer d’audio online amb l’Audacity

Descobrim el panell de control

Barra d'eines de control d'edició

Eina de selecció d’àudio: col·locant el cursor i arrossegant-lo podem seleccionar una part de la pista per al seu posterior tractament.

Eina d’envolupant: permet variar l’amplitud del so a partir de diferents punts de control que podem col·locar a voluntat.

Eina de zoom: permet apropar-se (botó esquerra del ratolí) o allunyar-se (botó dret del ratolí) d’una part visible de l’àudio. També ho podem fer utilitzant les icones de lupa a la barra d’eines d’edició

Eina de dibuix: permet la variació de l’amplitud en cada punt de la línia de so, quan el nivell del zoom permet distingir-les.

Mode multieina: realitza les funcions de l’eina de selecció i de l’eina d’envolupant segons el cursor estigui a sobre de la pista o a sobre de les línies d’amplitud de so.

Barra d’eines control de reproducció

Barra d'eines d'edició

Enregistrament amb el micròfon

Enregistrar la veu amb l’Audacity és relativament senzill i es pot resumir en dues fases bàsiques:

1. Configurar els paràmetres de qualitat d’enregistrament: freqüència, resolució i nombre de canals. Pensa que un cop fet l’enregistrament pots canviar els paràmetres de qualitat des del menú pista.

2. Ajustar els nivells d’entrada del micròfon. Es pot fer des de l’Audacity (barra d’eines de mescla) o bé des del Mesclador d’entrada o enregistrament de la targeta de so. Abans d’enregistrar la versió definitiva, és recomanable fer diverses proves per tal d’ajustar els nivells, l’ona no ha de sobrepassar els extrems superior i inferior de la finestra d’ona. Si el so és massa feble o massa fort, s’haurà de baixar o pujar el lliscador del mesclador del dispositiu d’entrada (micròfon) i repetir-ho. També es pot jugar amb la distància a què es parla del micròfon.

Alguns consells per fer un bon enregistrament

de l’enregistrament a posteriori.

L’Audacity i els fitxers

L'Audacity fa servir un format propi d’extensió .AUP 3 (AUdacity Project) per a desar els fitxers, que només ell entén. Aquest format és útil per a desar projectes complexos, amb múltiples pistes, i amb els que vulguem treballar al llarg de més d'una sessió. No és un format de so i només el pot interpretar aquest programa. En realitat és un fitxer que pesa poc, ja que conté únicament les operacions que hem realitzat. L’Audacity crea automàticament una carpeta de nom igual que el fitxer del projecte + _data on hi ha els fitxers d’àudio també amb extensió .aup3. Per exemple si el nom del fitxer del projecte és prova.aup la carpeta que crea tindrà el nom: prova_data

Per guardar un projecte (totes les pistes d’àudio) en un fitxer d’extensió .aup3, s’utilitzen els comandaments Anomena i desa projecte... o Desa el projecte del menú Fitxer i per a recuperar-lo per seguir fent feina, Fitxer > Obre... També pots obrir fitxers d’àudio (*.wav, *.mp3, *.ogg) amb Fitxer > Obre... però pensa que l’Audacity els obre en una finestra de treball a part per a cada un d’ells. Per tal d’obrir dos fitxers o més en una sola finestra de treball has d’anar al menú Projecte > Importa àudio... o la combinació de tecles Ctrl+I. D’aquesta manera cada fitxer d’àudio és una pista, que es representa en forma de finestra horitzontal que es van col·locant una damunt l’altra.


En tenir un muntatge de so amb diverses pistes finalitzat, si el volem escoltar i fer servir amb altres programes, caldrà exportar-lo. En aquest cas, totes les pistes es converteixen en una de sola. Hi ha tres opcions, que es troben al menú Fitxer: 

Recorda que els formats comprimits sacrifiquen una mica de qualitat per a obtenir unes mides de fitxer acceptables. Per aquesta raó l'exportació a MP3 o a Ogg ha de ser sempre el darrer pas en l'edició d'un projecte, una vegada fetes totes les edicions i estigui acabat. Cada vegada que importes i exportes un fitxer de so comprimit perds una mica de qualitat.

Per exportar el so que has enregistrat, has d’anar al menú Fitxer > Exporta com a....

Apareixerà una finestra de diàleg on ens dona la possibilitat d’indicar les etiquetes ID3 així com les metadades de l'arxiu. Pots acceptar sense problemes tal com ve definit.

Ens posam ja mans a la tasca i començam amb el senzill procés d'enregistrament de la nostra pròpia 🎤 veu.

Al vídeo veuràs com:

· Enregistrar la teva veu o d'altres sons

· Retallar les parts inservibles de l'enregistrament

· Bones pràctiques a l'hora d'adaptar el to a l'hora de fer la gravació 

Edició de so

Una de les funcions importants dels programes de tractament de so, és l’edició de les pistes de veu. A partir d’un enregistrament o d’una pista d’àudio importada, amb l’Audacity podem esborrar fragments equivocats, eliminar renous de fons, repetir seqüències, silenciar parts que no volem, variar el volum en els punts que ens interessen...

Eliminar els espais en blanc de l'inici i el final

Sovint quan feim un enregistrament de veu, el primer que ens convé editar són els espais en blanc a l'inici i al final. És totalment normal que passin uns segons fins que finalment aturam l'enregistrament o quan començam a parlar. Després hem de moure la pista fins al començament de la línia del temps

Elimina un fragment 

Ens permet esborrar els silencis massa llargs entre parts de la locució o esborrar-ne un tros que no ens interessa. També podem treure els renous de fons perceptibles en les parts on no hi ha locució com per exemple un cop sobre la taula o un renou provocat pel cable del micro.

Eina d’envolupant

L’eina d’envolupant permet variar el volum de l’ona en els punts que li indiquem.

Per aprendre a utilitzar aquesta eina, hauràs de visitar un dels llocs que et recomanam per a descarregar música amb llicència creative commons. Una vegada la tenguis descarregada al teu ordinador l'has d'importar a Audacity.

Si és necessari, perquè es mostri tota la pista a la pantalla, fes clic a l’eina de zoom Encabir el projecte a la finestra.

Selecciona l’eina d’envolupant i fes quatre clics: un al principi, un altre aproximadament a dos segons de l'inici, el tercer a tres segons del final i el darrer al final.

Apareixeran unes marques blanques. Amb la mateixa eina seleccionada, arrossega la primera marca blanca cap avall, després fes el mateix arrossegant la darrera marca blanca, fins a obtenir una envolupant com aquesta:

Si apareix algun punt de més pots arrossegar-lo fora de la pista per eliminar-lo.

Rebobina i comprova com queda: s'hauria d'escoltar un increment progressiu de volum a l'inici i un descens suau al final. Aquesta operació s'anomena cursivs-fade. L'Audacity també permet fer una cosa similar des del menú Efecte - Fàding, però si ho fas amb l'envolupant et resultarà molt més senzill fer correccions fins a trobar el resultat desitjat.

En aquest videotutorial seguim avançant i en aquesta ocasió pujarem un arxiu en format 💿 MP3 al nostre programa d'edició. A més a més, treballarem amb l'eina d'envolupant que ens permetrà establir punts a l'arxiu pujat i ajustar-ne els seus 🎚️ nivells. 

Efectes

L’Audacity permet aplicar diversos efectes a tota la pista de so (seleccionant-la tota prèviament) o només a un fragment, que també prèviament hauràs seleccionat.

Alguns dels efectes són:

Amplifica: Per amplificar com el nom indica, però també per disminuir el volum. Proposa per defecte la taxa d’amplificació màxima sense que hi hagi cap distorsió.

Canviar la velocitat, el to i el temps: Quan canvia la velocitat de lectura, modifiquem el temps del tros que volem però també la freqüència del so. Audacity permet modificar únicament el temps o el volum del so.

Compressor: La dinàmica del so pot ser modificada gràcies a la qualitat que li vulguem donar. Millor, modificant la corba ajustem la dinàmica freqüència per freqüència. Així ens queda molt millor un enregistrament que fos una mica pla.

Eco: Efecte d’eco de durada.

Equalització: L’equalització permet afavorir o atenuar algunes freqüències. És l’arranjament greu/ agut... molt més potent. Diferents prearranjaments.

Treu soroll: Una funció que treu tot el soroll de fons. Molt útil per netejar enregistracions de cassets velles o que han estat efectuades en un envoltant sorollós.

Fàding d’inici i fàding final: Augment o disminució progressiva del so en entrades o en sortides.

Tornar enrere: Permet tornar a la selecció i posa la fi al principi i a la inversa.

Normalitzar: Amplifica la selecció fins al màxim possible sense distorsió. És interessant si tenim un enregistrament dèbil, ja que li donarem més vida.

Repetir: Repetir la selecció tros a tros el nombre de cops indicat.

Recorda: a la barra d’eines control de reproducció comprova que estigui en la posició d’Atura’t. Si està en mode Pausa, molts dels comandaments del programa (d’edició, d’aplicació d’efectes) estan desactivats.

Per aplicar un efecte, cal seguir les següents passes:

1. Seleccionar àudio. Seleccionar tota la pista de so o seleccionar només un tros; escolta la selecció i ajusta els límits si és necessari.

2. Escollir l’Efecte desitjat. Anant al menú Efecte.

3. Ajustar els paràmetres de l’efecte. La majoria d’aquests presenten una finestra amb controls per ajustar diversos paràmetres de l’efecte en qüestió. Si cliques Prova, escoltaràs uns segons de l’àudio seleccionat amb l’efecte aplicat.

4. Aplicar l’efecte. Un cop decidits els paràmetres, fes clic a Acceptar i s’apliquen els canvis al so. Aquest procés pot tardar més o menys temps, en funció de la grandària de la selecció i de l’efecte escollit.

5. Desfer el resultat si no et satisfà. Pots anar al menú Editar > Desfés o (Ctrl Z) per descartar els canvis produïts i tornar al punt 3.