4.5 L'informatiu radiofònic

Objectiu

El seu objectiu fonamental és informar l'audiència, desenvolupant notícies en diferents formats de durada, en moments del dia variats i amb diferents nivells de profunditat.

Elements clau

Cinc pilars condicionen els programes informatius a ràdio:

El format. Influeix en la durada i l'estructura de l'espai.

El contingut. Classifica els informatius a generalistes (temàtica variada) o monogràfics (especialitzats en un tema).

L'hora d'emissió. Aquest factor condiciona per complet l'informatiu. Un matinal resumeix els esdeveniments més destacats del dia anterior i avança l'agenda completa del dia que comença; presta especial atenció al trànsit i a la informació meteorològica. L'informatiu de migdia tracta en profunditat la informació generada durant el matí. Per la seva banda, l'informatiu de nit resumeix les notícies més importants de la jornada i avança les de l'endemà.

La periodicitat. Aquest element influeix en el procés de producció de l'informatiu i en el seu plantejament: es prioritzarà la immediatesa o la profunditat en el tractament dels fets en funció de la freqüència de l'informatiu.

L'audiència. Captar l'interès combinant tots els gèneres radiofònics i tots els recursos informatius de manera àgil i atractiva.

Tipologia d'informatius

La notícia és el gènere per excel·lència dels informatius. Quan parlem d'informatius radiofònics podem distingir entre fórmules pures (únicament utilitzen gèneres informatius) i fórmules mixtes (com els serveis de notícies, que admeten pràcticament tots els gèneres).

Per seleccionar quins fets incloure al teu informatiu has de tenir clars els criteris de noticiabilitat: actualitat, raresa, magnitud, proximitat, rellevància del personatge, conflicte, negativitat, suspens, conseqüències, emoció o progrés.

A més, en funció del format i gènere escollit, hauràs de prestar atenció a diferents pautes:

El flaix informatiu o notícia d'última hora no té periodicitat fixa però sí molta rellevància, ja que interromp la programació habitual. Es donen a conèixer les primeres dades d'un fet que després completaran al servei principal de notícies.

L'avenç o butlletí resum recorda notícies del dia anterior i avança les del mateix dia. Dura entre 5 i 7 minuts. El seu estil és més despreocupat i habitualment s'emet al matí i a la nit.

El butlletí horari narra les notícies més importants i recents de l'actualitat informativa de manera periòdica al llarg del dia. Permet a l'oient seguir l'evolució de l'actualitat. És considerat el programa informatiu més elemental i el format idoni per al medi radiofònic, amb la seva característica immediatesa.

El servei principal de notícies es programa a horari de màxima audiència i conta l'actualitat amb més profunditat. Aquest format s'associa a la persona que el presenta, qui habitualment també el dirigeix: coordina les connexions, entrevistes, reportatges, publicitat… Hi tenen cabuda gèneres més interpretatius i d'opinió (editorial, tertúlia, comentari...).

L'informatiu especialitzat i l'especial monogràfic són molt menys habituals. El primer tracta informació específica sobre un tema en profunditat i per a una audiència concreta. Usa llenguatge específic. El segon no té periodicitat, ja que respon a un succés imprevist o de gran importància.

Estructura

És difícil establir una estructura a causa de les diferències entre els diferents formats informatius radiofònics. Partint del servei principal de notícies, el més habitual al nostre país, podem parlar de:

Rúbrica de presentació. Es tracta de l'entrada de l'informatiu, amb careta i sintonia pròpies.

Portada o resum de titulars. De vegades es destaca un “tema del dia” sobre el ventall de temes a tractar. El ritme en aquesta part és fonamental.

Cos de l'informatiu. Es presenten les notícies més rellevants i aquelles que sense ser de màxima actualitat han rebut especial atenció per part del programa o de la cadena. Fets locals d'interès per als oients també hi tenen cabuda.

Tancament. És la rúbrica de sortida. Pot contenir peces d'opinió, com ara l'editorial, o simplement resumir els temes tractats i acomiadar el programa.

Darrers consells per fer un bon informatiu radiofònic

Als informatius és important el treball en equip. En el procés d'elaboració participa un grup ampli de persones que ha d'actuar en perfecta coordinació.

1️⃣ Reunió de la redacció. Direcció, realització i redacció decideixen quines notícies s'inclouran, quin enfocament se'ls donarà, la durada de cada peça i l'ordre. El realitzador o la realitzadora elabora l'escaleta, que pot patir canvis fins i tot una vegada començat l'informatiu. Habitualment, els continguts s'organitzen en blocs temàtics.

2️⃣ Preproducció. Cerca de dades i informacions, contrast i verificació, recursos necessaris (música, recursos sonors...). Es fixa la durada exacta de la peça.

3️⃣ Producció. Es preparen i/o graven les entrevistes, reportatges, cròniques, enquestes… que es faran servir durant el programa.

4️⃣ Postproducció. Es revisa el material gravat i preparat. Comença l'edició.

5️⃣ Preparació per a la realització. És fonamental als informatius. El o l'ajudant de realització rep el guió amb totes les peces que s'emetran. Usarà anotacions amb la durada, les paraules d'inici i final de cada peça, etc. que us ajudaran amb la feina.

6️⃣ Realització. Es tracta de dur a terme el planificat. Recorda que la ràdio és immediatesa i que poden sorgir notícies a les quals cal donar pas de manera imprevista. Afortunadament quan només es fa en format podcast tot es pot planificar.

Aquí tens un exemple de guió d'un informatiu radiofònic

Foto de Tommy Lopez de Pexels

Exemple de guió L'informatiu radiofònic