4.4 El programa musical

Objectiu

La programació musical busca entretenir i connectar amb l'audiència emocionalment. També pot tenir un fi informatiu si el programa inclou notícies sobre música, entrevistes a artistes o curiositats.

Elements clau

  • La base de qualsevol programa musical és, òbviament, la música. La seva selecció és molt rellevant i cal adequar-se al públic objectiu.

  • Juntament amb la música, el paper del conductor o conductora del programa és fonamental per connectar amb els i les oients. Ha de conèixer l'estil o estils musicals, intèrprets, discografies… Es tracta d'un format especialitzat, de manera que a més de bon gust, l'audiència espera que aporti coneixements. Pot actuar com a reforç del llançament de nous temes o artistes, com a simple acompanyament per a l'audiència, o com a especialista musical que informa i ofereix crítica.

  • La rotació i repetició del contingut musical és constant. El nivell de popularitat de l'artista la marca la quantitat de vegades que sona.

• Un so característic i identificatiu és necessari per diferenciar-se de la competència. Cal una realització i producció cuidades i coherents (ràfegues, sintonies, cortinetes, efectes...)

Pautes per elaborar un programa musical

• S'usa un estil de locució informal.

• Ha de tenir ritme i fluïdesa.

• Pensar en el públic objectiu (gustos i edats) ajuda per establir estils i format.

• La participació de l'audiència per demanar cançons contribueix a fidelitzar.

Tipus de programes musicals

  • Les emissores que basen la majoria dels seus continguts a la música aposten per la llista d'èxits o rànquing, un format que consisteix a repassar les cançons més destacades del moment, fent-les sonar de manera encadenada. Aquests espais també serveixen per promocionar artistes que comencen.

• L'informe d'artista o programa de convidat o convidada musical repassa la figura d'un intèrpret o banda en concret, alternant les seves cançons i obra amb peces més informatives (entrevista, notícia, reportatge...).

• El musical especialitzat es basa en un estil concret de música (blues, pop, rock, jazz, clàssica...). En ell, juntament amb les cançons, s'ofereix informació de concerts o novetats discogràfiques.

La radiofórmula, el format estrella

La radiofórmula musical és un dels formats més reeixits de la ràdio. Consisteix a la repetició periòdica i concatenada de cançons al llarg d'un programa o espai.

El locutor o locutora ha de tenir facilitat per improvisar i pot arribar a adquirir gran protagonisme. Sol presentar els temes als primers segons de la cançó, la intro.

Hi ha múltiples tipus de radiofórmules musicals. Algunes d'elles són:

• Èxits contemporanis: públic juvenil, cançons populars. Té molt present el fenomen fan i la locució és estrident. A Espanya, el principal exemple són “Els 40 principals”.

• Adulta contemporània: barreja èxits dels darrers anys amb actuals. La locució és més neutra.

Èxits clàssics: punxen èxits antics (anys 80).

• Clàssica: música formal (o culta), concerts, òperes… A Espanya les emissores són públiques, arriben a una audiència minoritària.

• Urbana contemporània: estils menys comercials com el blues, el jazz o la música de ball.

Darrers consells per fer un bon programa musical

1️⃣ Decideix el format del programa. Magazin, rànquing musical, programa de convidat o convidada musical, d'informe d'artista, musical especialitzat…

2️⃣ Pensa en la teva audiència. A qui s'adreça el programa? D'aquesta manera decidiràs el tipus de música que vols emetre: pot ser un únic estil o diversos, pot ser d'una època determinada...

3️⃣ Inclou informació útil. Dates de concerts, novetats discogràfiques, dades de biografies d'artistes i grups, curiositats diverses...

Aquí tens un exemple de guió d'un programa musical

Foto de Seej Nguyen de Pexels

Exemple de guió programa musical