6.5 Resolució de problemes

Indicadors d'assoliment i exemples

Nivell A1. Coneixement i comprensió teòrica dels aspectes didàctics implicats en el desenvolupament de la competència de l'alumnat perquè aprengui a utilitzar la tecnologia com a mitjà per resoldre problemes i cobrir les seves necessitats en el context d'una societat digital

  1. Coneix els criteris didàctics que ha d'aplicar perquè l'alumnat desenvolupi la seva competència digital a l'hora de satisfer necessitats quotidianes i progressi, com a usuari, en un món digitalitzat de manera crítica i la manera en què aquesta competència està integrada en el currículum o pla d'estudis.

  2. Coneix estratègies pedagògiques per desenvolupar la competència de l'alumnat, com a artífex, per fer un ús pràctic, versàtil, crític i creatiu de les tecnologies a l'hora de dur a terme projectes individuals o col·lectius de qualsevol tipus.

  3. Comprèn el funcionament de les tecnologies digitals i coneix estratègies didàctiques per ensenyar d’altres a resoldre problemes vinculats amb el seu ús.

Exemples:

● Conec activitats perquè l'alumnat aprengui a utilitzar les funcions d'ajuda de les eines ofimàtiques.

● Seqüencio el tractament de les funcionalitats d'un programa d'ofimàtica d'ús freqüent als centres escolars aplicant una complexitat creixent a les operacions i seguint el que estableix el currículum per a aquesta etapa educativa.

● Selecciono, de manera argumentada, l'eina o les eines digitals per dur a terme diferents projectes en funció de l'etapa evolutiva de l'alumnat al qual van adreçats.

● He creat un vídeo breu per explicar els tipus de connectors USB, la seva relació amb els estàndards USB i els usos més comuns.

● He elaborat unes preguntes freqüents per resoldre els problemes de connectivitat més habituals que es poden produir en dispositius mòbils amb guies pas a pas en lectura fàcil, amb el propòsit d'utilitzar-les en les meves pràctiques professionals tutelades.

● He aplicat, en les meves pràctiques del màster de formació del professorat, en sessions guiades, el model ADDIE de disseny instruccional per crear una seqüència didàctica amb la finalitat d'exposar els canvis socials que ha produït internet.

● Dissenyo, amb ajuda, propostes pedagògiques seguint els nivells TIM per aconseguir que l'alumnat sigui capaç de proposar i resoldre problemes relacionats amb l'ús de les tecnologies.

Nivell A2. Aplicació, de manera guiada, de propostes didàctiques per desenvolupar la competència de l'alumnat per comprendre el funcionament de les tecnologies i actuar com consumidor proactiu en una societat digital

  1. Aplica en els processos d'ensenyament- aprenentatge, amb ajuda, criteris didàctics que permeten a l'alumnat desenvolupar la seva competència per utilitzar com a usuari les tecnologies a fi de satisfer necessitats quotidianes seguint la programació didàctica i el pla digital del centre.

  2. Coneix estratègies pedagògiques i les aplica amb ajuda d'altres docents perquè l'alumnat desenvolupi diversos projectes, tant individuals com col·lectius, fent un ús pràctic, versàtil, crític i creatiu de les tecnologies digitals.

  3. Coneix i comprèn el funcionament de les tecnologies digitals proporcionades per l’AE o pels titulars del centre i coneix estratègies didàctiques per ensenyar d’altres a resoldre problemes vinculats amb el seu ús.

Exemples:

● Poso en pràctica, amb l'assessorament d'altres docents, una activitat denominada “L'apocalipsi Zombie”, inclosa a la programació, on l'alumnat ha de treballar durant una setmana sense internet i, en finalitzar, ha de presentar un mural en el qual indiqui quins serveis no han utilitzat i quina repercussió ha tingut en el dia a dia: cerca d'informació, oci, esports, estudis, etc.

● Preparo el viatge fi de curs, amb la col·laboració de la resta de docents de l'equip, aplicant l'aprenentatge basat en projectes on, des d'un pressupost inicial, es demana a l'alumnat de quart d'ESO, organitzat en grups, que elabori, utilitzant les eines digitals pertinents, propostes concretes especificant els dies, trajectes, bitllets, visites culturals, activitats d'oci, etc., que hauran de ser presentades i votades a classe per triar-ne una.

● Aplico, amb suport d'altres docents, una activitat d'animació a la lectura inclosa a la programació general del centre consistent a crear, utilitzant mitjans digitals, un relat col·lectiu de cadascun dels grups de classe per presentar-la al certamen que se celebrarà al final del curs.

● Abordo, seguint les orientacions facilitades per un company o companya, la solució dels problemes tècnics que sorgeixin a classe com a conseqüència de l’ús de dispositius i entorns digitals, i els plantejo en gran grup per determinar, de manera col·lectiva i ajudats pels protocols del pla digital del centre, els passos que permetin de resoldre’ls.

Nivell B1. Integració en els processos d'ensenyament-aprenentatge, de manera autònoma, dels aspectes curriculars relatius al desenvolupament de la competència de l'alumnat en l'ús de les tecnologies digitals per donar resposta a problemes quotidians i portar a la pràctica projectes individuals i col·lectius

  1. Ensenya a l'alumnat, segons l’edat i el grau de maduresa, a utilitzar les tecnologies digitals per atendre necessitats i gestions quotidianes i li proporciona pautes per transferir aquests aprenentatges a altres àmbits, de manera que es pugui integrar en una societat digital.

  2. Integra en els processos d'ensenyament- aprenentatge situacions adreçades al fet que l'alumnat desenvolupi projectes individuals i col·lectius que requereixen la seva pròpia iniciativa utilitzant de manera creativa i crítica les tecnologies digitals.

  3. Selecciona, entre les tecnologies digitals proporcionades per l’AE o pels titulars del centre, les que resulten més adequades perquè l'alumnat, segons l’edat i el grau de maduresa, desenvolupi la seva competència per resoldre els problemes tècnics que es puguin presentar.

Exemples:

● Proposo al meu alumnat de sisè de primària, a les meves classes de Coneixement del mitjà natural, social i cultural, l'activitat “Busca les diferències”, de manera que, a partir de la proposta d'un determinat servei, per exemple, el comerç, la banca, els viatges, etc., han d'indicar quines diferències existeixen en usar el servei virtual o el presencial.

● Sol·licito a l'alumnat que, en petits grups, resolgui una sèrie de problemes que requereixin l'ús d'alguns dels programes o aplicacions proporcionats pel centre educatiu, i esbrinar per si mateix com utilitzar certes funcionalitats per aconseguir-ho. Per exemple, li demano que faci una presentació per explicar què és la densitat incloent-hi material multimèdia amb un experiment realitzat pels alumnes mateixos.

● Dono suport a l'alumnat en l'enregistrament dels assajos del concert que farà a Nadal amb la finalitat que pugui perfeccionar-ne l’execució i editar un enregistrament digital que facilitarà a les famílies.

● A l'inici del curs, dedico les primeres sessions a ensenyar a l'alumnat a connectar els equips i els perifèrics utilitzarà i a configurar de manera personalitzada els escriptoris dels ordinadors.

● Ajudo el meu alumnat a localitzar la informació que necessita per resoldre un problema tècnic amb l'equip proporcionant-li pautes únicament quan ho requereixi.

● He creat la figura de l'alumne o alumna responsable, de manera que cada dia, de forma rotativa, es faci càrrec d'iniciar els dispositius d'aula, des de la connexió del cablejat, fins a la posada en marxa i la resolució dels problemes que puguin sorgir.