6.3 Creació de continguts

Indicadors d'assoliment i exemples

Nivell A1. Coneixement i comprensió teòrica dels aspectes tècnics implicats en el desenvolupament de la competència digital de l'alumnat per crear continguts digitals i dels criteris didàctics per al seu ensenyament i aprenentatge

  1. Utilitza les eines d'autor més habituals, incloent-hi les que utilitzen intel·ligència artificial i internet de les coses en la creació de continguts digitals.

  2. Coneix i aplica criteris científics, tècnics, estètics i d'accessibilitat per determinar la qualitat dels continguts digitals.

  3. Coneix i aplica la normativa sobre els drets d'autoria i de propietat intel·lectual.

  4. Coneix els criteris didàctics que ha d'aplicar en la selecció de propostes educatives perquè l'alumnat sigui competent a l'hora de crear continguts digitals i la manera en què aquesta competència està integrada en el currículum o pla d'estudis.

Exemples:

● Utilitzo un dispositiu digital per fer fotografies i utilitzo la IA de les funcionalitats d'una eina d'edició fotogràfica per donar-li un aspecte antic amb vista a mostrar-ne el funcionament en unes pràctiques professionals.

● He creat, durant una pràctica formativa, una petita aplicació per ensenyar a utilitzar el ratolí a l'alumnat d'educació infantil, mitjançant un joc de pintura, utilitzant un llenguatge de programació visual.

● Aplico les normes WCAG 2.1 d'accessibilitat i utilitzo les normes APA per a les cites en el meu blog sobre creació de continguts digitals que podria utilitzar en un futur per a la meva pràctica educativa.

● Conec les pautes bàsiques de combinació de la paleta de colors per crear contrastos que facilitin la visualització i generin l'impacte estètic desitjat i els diferents sistemes de classificació cromàtica utilitzats en els entorns digitals.

● Aplico regles de distribució espacial per donar equilibri a les composicions gràfiques (esquemes, infografies, dibuixos, presentacions, maquetació de documents, etc.) i per facilitar la lectura i la comprensió de l'estructura i de les idees que representen. ● Elaboro una llista de control durant l'activitat formativa en la qual estic participant perquè l'alumnat comprovi que ha seguit totes les pautes recomanades en l'elaboració d'un contingut, que es tindran en compte per avaluar-ne l’execució.

Nivell A2. Aplicació, de manera guiada en contextos reals, de processos d'ensenyament-aprenentatge per desenvolupar la competència de l'alumnat en la creació de continguts digitals

  1. Aplica, amb l'ajuda d'altres docents, propostes didàctiques que permeten desenvolupar la competència per crear continguts digitals adequant-los al currículum, al projecte educatiu i al pla digital del centre.

  2. Contextualitza els coneixements tècnics sobre la creació de continguts digitals a les eines d'autor proporcionades per l’AE o pels titulars del centre que utilitzarà el seu alumnat.

  3. Aplica, amb assessorament, a les situacions d'ensenyament i aprenentatge l'ús per part del seu alumnat de criteris científics, tècnics, estètics i d'accessibilitat a la creació de continguts.

Exemples:

● Integro en la meva pràctica docent, amb ajuda, activitats d'aprenentatge que requereixen al meu alumnat crear i modificar infografies per presentar els continguts apresos sobre la Guerra Civil espanyola.

● Sol·licito al meu alumnat que elabori un vídeo de presentació utilitzant un dispositiu mòbil i un programari d'edició amb IA i seguint les pautes establertes en una rúbrica d'avaluació recollida a la programació didàctica.

● Faig que el meu alumnat valori la qualitat dels continguts que ha creat, des del punt de vista de l'accessibilitat, accedint-hi utilitzant únicament programari d'escaneig de pantalla, seguint les pautes ofertes per altres docents.

● Poso en pràctica, amb el suport d'un altre company o companya, l'actuació del pla digital del centre, consistent en el fet que l'alumnat elabori una plantilla personalitzada per fer presentacions seguint uns paràmetres d'accessibilitat i adequació al format prèviament establerts, que s’utilitzaran per avaluar-lo.

● Obro un debat, en una sessió de docència compartida, perquè el meu alumnat faci una anàlisi comparativa de diversos esquemes sobre els tipus d'oracions per determinar quins elements faciliten o dificulten la comprensió de la jerarquia conceptual i les relacions entre les idees i, un cop consensuades les conclusions, les apliqui en l'elaboració del seu propi esquema.

Nivell B1. Integració en els processos d'ensenyament-aprenentatge, de manera autònoma, dels aspectes curriculars relatius al desenvolupament de la competència de l'alumnat en la creació de continguts digitals

  1. Integra en la seva pràctica docent activitats d'aprenentatge que permeten que l'alumnat expressi i transmeti les seves idees de manera creativa, mitjançant l'ús d'eines digitals adequades, respectant les regles i llicències de drets d'autor.

  2. Promou que l'alumnat avaluï els seus propis continguts digitals aplicant de manera reflexiva criteris científics, estètics, tècnics i d'accessibilitat i formulant propostes de millora.

  3. Selecciona, entre les tecnologies proporcionades per l’AE o pels titulars del centre, les més adequades perquè l'alumnat desenvolupi la seva competència en l'elaboració de continguts digitals.

Exemples:

● Sol·licito al meu alumnat que utilitzi guions i guions il·lustrats (storyboards) per crear vídeos per a un noticiari de centre.

● Demano a les famílies del meu alumnat d'educació infantil que col·laborin en la creació del llibre viatger gravant podcasts i “fotos parlades” accessibles mitjançant realitat augmentada.

● Organitzo una activitat d'aprenentatge en línia en la qual l'alumnat ha d'elaborar de manera col·laborativa i seqüencial una història a partir de continguts existents a la xarxa.

● Demano al meu alumnat, en tots els treballs, tasques i activitats, que inclogui les referències de les fonts consultades seguint la normativa APA i que reelabori de manera personal la informació amb una estructura i una redacció original -les cites sempre han d’anar entre cometes i referenciades.

● Incloc en la meva planificació didàctica, seguint el currículum, la programació d'algorismes senzills que permeten aplicar estratègies de pensament recursiu i eines com els diagrames de flux, com, per exemple, la multiplicació, perquè l’alumnat comprengui aquest concepte i ho pugui aplicar al desenvolupament d'altres programes.

● Aplico amb l'alumnat reptes de programació de dificultat creixent per desenvolupar un sistema programable de barrera i semàfor, utilitzant una targeta controladora, que es tanca automàticament en detectar el moviment d'un cotxe de bombers sortint de la caserna.

● Sol·licito al meu alumnat que creï una infografia en la qual representi la massa d'un mol de diferents elements.