6.2 Comunicació, col·laboració i ciutadania digital

Indicadors d'assoliment i exemples

Nivell A1. Coneixement i comprensió teòrica dels aspectes implicats en els processos de comunicació i col·laboració en entorns digitals i dels criteris didàctics perquè l'alumnat aprengui a utilitzar aquestes eines i a construir la seva ciutadania i identitat digital de manera responsable i segura

  1. Comprèn el funcionament tècnic dels sistemes de comunicació i col·laboració en entorns digitals per protegir la imatge digital pròpia i aliena.

  2. Coneix i comprèn les teories sociològiques i psicològiques que sustenten els dissenys de les xarxes socials i les plataformes de comunicació i com afecten la conducta dels usuaris.

  3. Coneix els criteris didàctics que ha d'aplicar perquè l'alumnat sigui competent a l'hora de col·laborar, comunicar-se i participar en entorns digitals i la manera en què aquesta competència està integrada en el currículum o pla d'estudis.

Exemples:

● Conec les campanyes i els recursos educatius de l'INCIBE per sensibilitzar l'alumnat sobre l'ús segur de les xarxes socials que utilitza habitualment.

● He participat en entorns digitals controlats en activitats en les quals es treballava l'ús d'eines de col·laboració per a la creació i la cocreació conjunta de continguts.

● Integro en el disseny de la proposta didàctica de les pràctiques professionals vídeos de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades on s'explica com han de ser configurades de manera segura les aplicacions mòbils de xat.

● Aplico un sistema per gestionar les meves aportacions en entorns de comunicació seguint els principis d'etiqueta digital i sent conscient de l'ús que faig les diferents eines disponibles (m’agrada, favorits, promocions, comentaris, no m’agrada, bloquejos, etc.).

Nivell A2. Aplicació de propostes didàctiques, de manera guiada, per desenvolupar les competències de l'alumnat per comunicar-se, col·laborar i participar en entorns digitals, i construir, de manera progressiva i responsable, la seva identitat i ciutadania digital

  1. Contextualitza, amb ajuda, els seus coneixements tècnics sobre la configuració i l’ús de les xarxes socials obertes per utilitzar-les en situacions d'ensenyament i aprenentatge mitjançant les plataformes de comunicació i col·laboració proporcionades per l’AE o pels titulars del centre.

  2. Coneix els avantatges i els problemes associats a l'ús de les plataformes de comunicació, col·laboració i participació i aborda tots dos aspectes, amb ajuda, en activitats de sensibilització del seu alumnat.

  3. Aplica, amb l'ajuda d'altres docents, propostes didàctiques per integrar els continguts, les activitats i les dinàmiques que permeten desenvolupar el concepte de ciutadania i identitat digital en el seu alumnat.

Exemples:

● Plantejo activitats d'aprenentatge existents en les quals l'alumnat s’hagi de comunicar-se mitjançant eines digitals síncrones i asíncrones, com ara reunions virtuals i fòrums.

● Conec fonts que ofereixen materials didàctics adaptats al grau de maduresa i a les característiques del meu alumnat per informar-lo dels seus drets digitals i de la manera d'exercir-los i reclamar de respectar-los i els aplico amb ajuda d'altres docents a les meves classes.

● Aplico, amb assessorament d'un altre docent, una dinàmica de grup consistent a recrear de forma dramatitzada diferents situacions relacionades amb la publicació de continguts (fotografies, comentaris, informació personal, etc.) en alguna xarxa social. Per exemple, la publicació d'un succés anecdòtic ocorregut en una excursió, sense el permís de les persones implicades, en el mur d'una plataforma de vídeos breus, que genera un enfrontament amb un grup de classe que es considera ridiculitzat pels comentaris que es fan sobre la publicació.

● Desenvolupo amb l'alumnat la dinàmica del "telèfon espatllat" per sensibilitzar-lo sobre la facilitat amb la qual poden ser distorsionats i tergiversats els missatges quan es transmeten al llarg d'una cadena d'interlocutors.

● Utilitzo, assessorat per altres docents, el joc de les endevinalles amb emoticones perquè valori la importància de l'ús de recursos no textuals per poder mostrar l'emotivitat que acompanya un missatge en una aplicació de microblog.

● Aplico, assessorat per un altre docent, una activitat perquè el meu alumnat de FOL aprengui a utilitzar com a usuari les aplicacions de l'administració electrònica. Per això demano que localitzi els formularis que ha de completar per donar-se d'alta com a autònom i la informació sobre les bonificacions que s'ofereixen per als pagaments a la Seguretat Social durant el primer any i que faci un llistat seqüencial de totes les operacions electròniques que hauria de fer i dels certificats i la documentació digital que hauria de presentar. Finalment, li demano que analitzi l'empremta digital que ha deixat en aquest procediment i que indiqui les dades que ha hagut de facilitar.

Nivell B1. Integració dels aspectes curriculars relatius al desenvolupament de la competència digital de l'alumnat per comunicar-se i col·laborar i per exercir la ciutadania i a construir la identitat digital en els processos d'ensenyament-aprenentatge de manera autònoma

  1. Integra en els processos d'ensenyament- aprenentatge situacions adreçades al fet que l'alumnat desenvolupi la seva competència per comunicar-se i col·laborar utilitzant tecnologies digitals, exercir una ciutadania activa i gestionar de manera responsable la seva identitat digital.

  2. Selecciona, entre les tecnologies proporcionades per l’AE o pels titulars del centre, les més adequades perquè l'alumnat desenvolupi la seva competència digital per col·laborar, comunicar-se i participar.

Exemples:

● Poso en pràctica activitats diferents d'aprenentatge que requereixin que l'alumnat es comuniqui a través de la plataforma del centre, per exemple, per organitzar la festa de final de curs.

● Participo amb el meu alumnat en un projecte eTwinning.

● Utilitzo la dinàmica “Mentir per conèixer-se” perquè s'identifiqui quina de les tres afirmacions sobre una persona és falsa i s’extregui conclusions sobre la possibilitat d'alterar la seva imatge a internet.

● Aplico els contes d’Els tres porquets, La caputxeta vermella o Les set cabretes per explicar el catfishing (perfil fals en una xarxa social amb finalitats enganyoses) al meu alumnat d’educació infantil.

● Faig a la classe de Llengua una activitat en la qual, analitzant el text d'una notícia, se n'extreuen fragments per intentar concloure un fet diferent al que es presentava, amb la finalitat de comprovar com es pot manipular una comunicació en xarxes socials, que afecta positivament o negativament la imatge digital d'una persona o d'una empresa.

● Plantejo a l'alumnat establir, en funció de la imatge digital que es vulgui projectar, les diferències entre un perfil personal i un perfil professional en xarxes socials, relatiu a les característiques de les publicacions i la configuració de privacitat del compte.

● Plantejo al meu alumnat a classe d'Educació en valors cívics i ètics que esbrini els passos que ha de fer per implementar una iniciativa de finançament col·lectiu seleccionada com a crítica a classe.

● Aplico una dinàmica a classe consistent a retallar missatges per treure'ls de context i exposar-los a la interpretació, racional i emocional, en petits grups. Després es comparen amb el sentit que se'ls donaria dins de la situació de comunicació original en la qual van ser emesos per construir un decàleg sobre les pautes de cortesia en la comunicació digital.