6.1 Alfabetització mediàtica i en el tractament de la informació i de les dades

Indicadors d'assoliment i exemples

Nivell A1. Coneixement i comprensió teòrica dels aspectes tècnics implicats en l'alfabetització mediàtica i en el tractament d'informació i dades i dels criteris didàctics per al seu ensenyament i aprenentatge

  1. Coneix i comprèn el funcionament dels navegadors, motors de cerca, serveis en línia i dispositius d’internet de les coses en els processos de cerca, tractament i recuperació de la informació i de les dades.

  2. Coneix els criteris didàctics que ha d'aplicar perquè l'alumnat sigui competent en la cerca, la selecció, l’avaluació i el processament d'informació i dades rellevants, pertinents i fiables i la manera en què aquesta competència està integrada en el currículum o pla d'estudis.

Exemples:

● Conec activitats d'aprenentatge en les quals es fomenta que l'alumnat hagi d'utilitzar navegadors per localitzar informació i donar resposta a les seves tasques, per exemple, una webquesta.

● He creat una infografia en la qual explico els deu operadors lògics més utilitzats per fer cerques a internet.

● Conec les fonts governamentals fiables que ofereixen informació actualitzada sobre com configurar els principals navegadors i motors de cerca de manera que pugui seleccionar, a voluntat, si vull que m'ofereixin resultats de cerca personalitzats.

● Dissenyo, en les meves pràctiques professionals tutelades, una tasca perquè l'alumnat comprengui les dades que recapten els diferents tipus de galetes i aprengui a configurar-les en accedir a les pàgines d'internet.

● Elaboro un llistat, dins del context d'una activitat formativa, dels webs de filtració de notícies enganyoses que podria utilitzar l'alumnat per avaluar les fonts d'informació que consulta.

● Incorporo, a la programació, activitats que requereixen la consulta de fonts primàries i el tractament de les dades que aquestes ofereixen per donar resposta als problemes o les preguntes plantejats.

● He creat un videotutorial sobre la configuració i ús de l'eina Favorits en els navegadors més utilitzats.

Nivell A2. Aplicació, de manera guiada en contextos reals, de processos d'ensenyament-aprenentatge relatius a l'alfabetització mediàtica i en tractament de la informació i de les dades

  1. Aplica, amb l'ajuda d'altres docents, propostes didàctiques per integrar els continguts, les activitats i les dinàmiques que permeten desenvolupar la competència en alfabetització mediàtica i en el tractament de la informació i dades de l'alumnat, adequant-los al currículum, al projecte educatiu i al pla digital del centre.

  2. Contextualitza els coneixements tècnics sobre gestió de continguts i configuració d'eines de cerca i tractament de la informació en l'ús de les tecnologies digitals proporcionades per l’AE o pels titulars del centre.

Exemples:

● Programo, amb suport d'altres docents, una activitat perquè l'alumnat elabori, en petits grups, un protocol general per avaluar la qualitat de la informació proporcionada per diferents diaris digitals i després ho consensuï en gran grup.

● Implemento una dinàmica de grup, similar al "termòmetre o baròmetre de valors”, amb l'ajuda d'un altre docent, en la qual demano al meu alumnat que es posicioni sobre si una determinada afirmació, presa d'alguna font d'internet, és veritable o falsa situant-se a un costat o un altre de classe per, posteriorment, comprovar quins són certes i obrir un debat sobre les creences i opinions que condicionaven la valoració prèvia de la informació malgrat no tenir coneixement dels fets descrits.

● Incorporo, sota la supervisió d'altres docents, una explicació prèvia que acompanya totes les tasques que requereixen cerca d'informació per part de l'alumnat, i indico quins requisits han de complir les fonts utilitzades perquè siguin admissibles en el treball (actualització de les dades i concordança amb altres fonts, solvència o reconeixement científic, artístic o literari, etc.).

● Seqüencio a la programació, seguint les recomanacions d'un curs especialitzat de formació, el grau de dificultat de les activitats que fa el meu alumnat en l'aplicació de criteris de selecció dels continguts consultats a internet, que va des dels exercicis inicials per distingir entre fets i opinions o contrastar els titulars amb els continguts dels articles fins a la cerca en fonts primàries i l'acarament de dades procedents de diferents fonts.

● Configuro, en els navegadors, els llocs de confiança perquè l'alumnat accedeixi a la informació, seguint les pautes recollides al pla digital del centre.

● Proposo al meu alumnat que, en fer qualsevol activitat en la qual s’utilitzin dades, les organitzi amb diferents nivells de profunditat i les representi utilitzant diferents mitjans (mapes, cronogrames, organigrames, gràfics, infografies, etc.).

Nivell B1. Integració dels aspectes curriculars relatius a l'alfabetització de l'alumnat en el tractament de la informació i de les dades en els processos d'ensenyament-aprenentatge de manera autònoma

  1. Integra en la seva pràctica docent situacions d'aprenentatge en les quals l'alumnat ha de desenvolupar diferents estratègies per a la cerca, l’avaluació, la selecció i l’organització de la informació i de les dades.

  2. Selecciona, entre les tecnologies proporcionades per l’AE o pels titulars del centre, les més adequades perquè l'alumnat desenvolupi la seva competència en tractament de la informació i de les dades.

Exemples:

● Utilitzo el conte de La rateta presumida perquè el meu alumnat d’educació infantil comprengui la necessitat de valorar la qualitat de la informació que poden subministrar diverses fonts.

● Utilitzo una activitat de “cerca del tresor” en la qual l'alumnat d'un mateix grup haurà d'emprar diferents motors de cerca, comparar els resultats, analitzar les causes de les possibles discrepàncies i presentar la informació de forma gràfica i visual.

● Desenvolupo activitats a classe per ensenyar a utilitzar les eines de marcadors perquè les utilitzi el meu alumnat en l'organització de continguts de manera estructurada agrupant-los per temes d'interès.

● Plantejo reptes perquè l'alumnat analitzi quina informació han de buscar i creo cerques estructurades utilitzant els operadors lògics dels motors de cerca (entre d’altres, “+” i “-”).

● Plantejo a l'alumnat, des d'un projecte interdisciplinari de Filosofia, Matemàtiques, Llengua i Tecnologia, la realització de cerques avançades aplicant les regles i els conceptes del càlcul proposicional i la doble funció de calculadora i motor de cerca per a les operacions matemàtiques.

● Implemento activitats en la meva pràctica docent que fomenten en l'alumnat l'aprenentatge relacionat amb la gestió i administració d'informació, per exemple, la classificació dels diferents equips en les trobades esportives del pati utilitzant fulls de càlcul dinàmics.

● Proposo al meu alumnat que introdueixi la cerca “Són millors els gossos o els gats?” amb la finalitat d'analitzar els algorismes que utilitzen els motors de cerca i que analitzin els resultats per parelles.

● Analitzo amb el meu alumnat les fonts que, en petits grups, ha seleccionat per dur a terme un treball sobre la sostenibilitat de l'ús privat de cotxes elèctrics amb la finalitat d'identificar els interessos, entesos en un sentit ampli, que podria tenir la font que els publica i la manera en què aquests interessos podrien afectar l'enfocament amb el qual es presenta la informació.

● Presento la teoria de grafs en la classe d'Economia i demano al meu alumnat que dissenyi una estratègia de publicitat per a un producte, i determini les variables i nodes que resultarien més rellevants perquè la campanya sigui reeixida. A partir dels treballs elaborats, es du a terme una reflexió en gran grup sobre les dades i informació personal que facilitem en seleccionar determinats continguts i serveis o en compartir o valorar publicacions a les xarxes socials.

● Analitzo amb el meu alumnat les notícies més vistes en diferents mitjans de comunicació digitals, obrim després un debat sobre els motius que han pogut portar al públic a triar aquestes notícies enfront d'unes altres i analitzem quines poden ser les conseqüències si aquesta elecció és una de les variables que inclou un algorisme de cerca per considerar-les rellevants.

● Demano al meu alumnat que, en petits grups, identifiqui, entre els resultats d'una cerca, les fonts que ofereixen publicitat de les que comuniquen informació sobre un determinat tema i que identifiquin els elements que caracteritzen cadascuna d'aquestes fonts.

● Activo les extensions en els navegadors utilitzats a l'aula per optimitzar l'organització dels resultats de cerca i la valoració de les fonts que els subministren.

● Aplico activitats en classe perquè l'alumnat utilitzi les eines del navegador per remarcar informació d'un web.