5.3 Compromís actiu de l'alumnat amb el seu propi aprenentatge

Indicadors d'assoliment i exemples

Nivell A1. Coneixement i comprensió teòrica de la manera que les tecnologies digitals poden afavorir el compromís actiu de l'alumnat amb el seu aprenentatge

  1. Coneix estratègies pedagògiques i usos de la tecnologia digital vinculats a la matèria, l’àrea o l’ensenyament de la seva especialitat que permeten promoure el desenvolupament d'operacions cognitives complexes i de competències transversals per part de l'alumnat.

  2. Aplica criteris didàctics en l'anàlisi de les tecnologies digitals vinculades a la matèria i l’àrea de la seva especialitat per determinar quins podrien ser utilitzats per l'alumnat.

  3. Identifica les característiques de les tecnologies digitals que permeten introduir elements per estimular la motivació i el compromís de l'alumnat amb el seu aprenentatge.

Exemples:

● Analitzo la manera en què les simulacions digitals contribueixen a comprendre les magnituds físiques i les unitats en les quals són mesurades i a identificar les relacions entre les variables en l'aprenentatge de les lleis físiques per part de l'alumnat, així com a la correcta aplicació pràctica d'aquestes lleis.

● He dissenyat una webquesta en les meves pràctiques professionals perquè l'alumnat aprengui les estructures cristal·logràfiques i presenti un model realitzat amb una impressora 3D.

● Amb la finalitat d'introduir elements de la ludificació i un component lúdic que estimuli la curiositat i participació de l'alumnat en una hipotètica situació d'aprenentatge, he dissenyat, assessorat per un altre docent, un joc d’escapada digital sobre la proporció àuria.

● He actualitzat la roda d'aplicacions d'Allan Carrington que relaciona la taxonomia de Bloom i el model SAMR vinculant quines apps són més adequades per a cadascun dels nivells de la taxonomia i la seva relació amb les competències transversals.

● He dissenyat, en una sessió de formació, el guió d'un vídeo didàctic estructurat de manera que, en primer lloc, capta l'atenció de l'alumnat, a continuació, desenvolupa el tema per al qual ha estat dissenyat i, finalment, presenta una sèrie de conclusions que connecten els continguts de l'àrea o matèria amb situacions de la vida real.

Nivell A2. Utilització d'estratègies pedagògiques per desenvolupar el compromís actiu de l'alumnat amb el seu aprenentatge basades en l'ús de les tecnologies digitals en entorns controlats o de manera guiada

  1. Aplica, amb suport i en funció del context, de les característiques concretes de l'alumnat, de l'objectiu d'aprenentatge i dels recursos digitals disponibles al centre, les tecnologies digitals perquè el seu alumnat desenvolupi operacions cognitives complexes i competències transversals en l'aprenentatge d'una matèria o àrea concreta.

  2. Selecciona amb ajuda d'altres docents, entre les tecnologies digitals disponibles al centre, les que poden ser utilitzades per l'alumnat a la seva àrea o matèria de manera progressivament autònoma.

  3. Utilitza, de manera guiada, les tecnologies digitals del centre per incentivar la motivació i el compromís actiu del seu alumnat amb els objectius d'aprenentatge de l'àrea o matèria.

Exemples:

● Utilitzo, seguint les pautes apreses en un curs i amb assessorament, la pantalla digital de la meva aula per presentar models 3D dels òrgans interns del cos humà, que puc mostrar en diferents vistes mitjançant un dispositiu perifèric, perquè es comprengui millor l'anatomia i funcionament del cos humà, amb la finalitat de motivar el meu alumnat.

● Aplico, en el context d'un projecte interdisciplinari en el qual col·laboro amb altres docents, l'estratègia d'aprenentatge basat en problemes, i plantejo al meu alumnat la necessitat d'esbrinar el nombre d'arbres talats a causa del paper consumit i rebutjat al centre durant l'últim trimestre i la proposta d'estratègies per minimitzar l'impacte mediambiental, utilitzant únicament tecnologies digitals.

● Selecciono, amb l'ajuda d'altres docents del meu centre, una consola controlada gestualment perquè el meu alumnat treballi la lateralitat, el ritme i la coordinació dinàmica general.

● Selecciono, amb l'orientació d'altres docents, una eina digital per crear mapes interactius i eixos cronològics que permetin al meu alumnat representar els viatges realitzats per Plató i alguns fets biogràfics i històrics i, d'aquesta manera, facilitar la comprensió de la influència de les matemàtiques en la seva teoria del coneixement i en la seva metafísica i l'evolució de la seva teoria política.

Nivell B1. Adopció d'un ús convencional i autònom de les tecnologies digitals que permeten incrementar la motivació, el protagonisme i la responsabilitat de l'alumnat en el seu aprenentatge

  1. Aplica, de manera autònoma, estratègies didàctiques que, gràcies a l'ús de les tecnologies digitals, promouen el desenvolupament d'operacions cognitives complexes i de les competències transversals del seu alumnat relacionades amb l'àrea o matèria.

  2. Implementa estratègies pedagògiques basades en la usabilitat i les condicions d'accés de les tecnologies digitals disponibles al centre perquè el seu alumnat les utilitzi d'una manera progressivament autònoma en els diferents aprenentatges.

  3. Utilitza, de manera autònoma, els recursos digitals proporcionats per l’AE o pels titulars del centre que estimulen la motivació i el compromís amb l'aprenentatge de l'alumnat que té al seu càrrec.

Exemples:

● Utilitzo jocs d'ordinador o aplicacions per a dispositius mòbils, recollits en el pla digital de centre, per motivar el meu alumnat a l'hora d'afrontar aprenentatges que puguin resultar mecànics o tediosos com, per exemple, els exercicis de càlcul.

● Amb la finalitat de promoure les vocacions STEM entre les joves, disposo d'una wiki en l'EVA perquè l'alumnat, de manera individual i aplicant l'estratègia de l’aprenentatge basat en projectes (ABP) i implementant les tecnologies digitals, inclogui les aportacions que les dones han fet al desenvolupament de les matemàtiques en cadascun dels temes que treballem, començant, per exemple, amb Hipàtia d'Alexandria, de manera que es puguin generar llibres descarregables per compartir al web del centre.

● Proposo al meu alumnat que utilitzi una eina de videoconferències en la qual hi ha configurats grups i assignació de rols proporcionats per l’aplicació, de manera que n’aprenguin l’ús, perquè analitzin els problemes que s'han produït en el procés d'ensenyament-aprenentatge sorgit amb la covid-19 i proposin alternatives tècniques i metodològiques.

● Per elaborar el quadern de pràctiques de laboratori digital de l'alumnat i per a la presentació que han de dur a terme dels experiments realitzats durant la Setmana de la Ciència, que se celebrarà a la localitat, ofereixo la possibilitat d’utilitzar diferents tipus d'aplicacions de manera que es pugui triar la que més s'adeqüi a les característiques de la informació que han d'integrar (web, presentació, document de text, etc.).

● Després de demanar al meu alumnat que fes una pluja d'idees (utilitzant un panell digital) amb els moments més emblemàtics de la història clàssica que coneixia, hem seleccionat els més representatius perquè, en petits grups i utilitzant una aplicació digital per crear vídeos animats, gravessin la dramatització en llatí dels diàlegs que l'alumnat prèviament havia recreat per escrit després de documentar-se.