5.2 Atenció a les diferències personals en l'aprenentatge

Indicadors d'assoliment i exemples

Nivell A1. Coneixement teòric de les funcionalitats de les tecnologies digitals per respondre a les necessitats individuals de l'alumnat i dels criteris pedagògics per usar-les

  1. Coneix els criteris pedagògics que s’han d'aplicar en utilitzar les tecnologies digitals per atendre els diferents tipus de necessitats d'aprenentatge de l'alumnat.

  2. Configura funcionalitats bàsiques en plataformes d'aprenentatge per desenvolupar diferents estratègies pedagògiques de personalització dels processos d'aprenentatge.

  3. Comprèn, en termes generals, els principis del funcionament de les tecnologies digitals que empren desenvolupaments d'intel·ligència artificial i coneix la normativa aplicable i els riscos ètics i pedagògics que pot comportar utilitzar-los.

Exemples:

● Selecciono, en un estudi de casos relacionat amb un alumne o una alumna amb possibles problemes de dislèxia, la tecnologia més adequada per basar-la en el seu aprenentatge (audiollibres, lectors de pantalla, dispositius de lectura de textos amb veu, etc.).

● Conec aplicacions per desenvolupar el càlcul mental que es poden configurar per adaptar-se a diferents ritmes d'aprenentatge.

● Sé configurar les lliçons en l'EVA perquè l'alumnat, de manera voluntària, pugui optar per accedir a informació complementària mentre realitza una tasca.

● Conec algunes aplicacions o desenvolupaments de programari de traducció automàtica amb reconeixement i transcripció de veu que poden ser emprats per l'alumnat amb una llengua materna diferent a la llengua vehicular de l'aprenentatge.

● Analitzo el sistema que utilitzen les aplicacions mòbils d'ensenyament d'idiomes per determinar el criteri utilitzat en la gradació de la dificultat de les tasques proposades.

● Llegeixo les normes de privacitat de les aplicacions mòbils per a l'aprenentatge de la codificació amb la finalitat de comprovar si responen a la normativa vigent sobre protecció de dades.

● Identifico els avantatges i els inconvenients d’utilitzar una plataforma comercial amb un sistema adaptatiu d'aprenentatge basada en les preferències de l'alumnat per un determinat tipus de format de continguts i activitats.

Nivell A2. Ús supervisat de les tecnologies digitals del centre per respondre a les necessitats personals d'aprenentatge de l'alumnat

  1. Coneix els recursos digitals disponibles al centre i els utilitza amb ajuda per atendre les necessitats personals d'aprenentatge de l'alumnat aplicant un repertori variat d'estratègies que segueixen criteris ètics i pedagògics.

  2. Identifica i comprèn, assessorat per altres professionals, els algorismes que empren les tecnologies digitals proporcionades per l’AE o pels titulars del centre, que utilitzen dades de l'alumnat, per personalitzar de forma automatitzada els processos d'aprenentatge.

Exemples:

● Selecciono, en col·laboració amb la persona responsable de les TIC del meu centre, el repertori de programari més adequat perquè cadascun dels meus alumnes triï l'aplicació que vol utilitzar per fer una presentació multimèdia sobre la covid-19.

● Utilitzo, amb ajuda, diferents tecnologies digitals disponibles al meu centre per fer activitats que facilitin l'elecció de l'alumnat entre diferents opcions.

● Proposo diferents tipus de produccions multimèdia (còmic digital, podcast, llibre digital, audiollibre, vídeo, radionovel·la, etc.) perquè el meu alumnat treballi la narrativa seguint les proposades multinivell de la programació didàctica.

● Utilitzo programes, recomanats per l'equip d'orientació del meu centre, per a l'aprenentatge de la lectoescriptura per part de l'alumnat d'escolarització tardana.

● Configuro, amb ajuda, en l'EVA del centre una lliçó sobre les operacions amb nombres enters que aplica itineraris formatius diferents en funció de les respostes de cadascun dels estudiants en les tasques.

Nivell B1. Utilització autònoma de les tecnologies digitals en l'acompliment docent per respondre a la diversitat de necessitats d'aprenentatge de l'alumnat

  1. Utilitza els recursos digitals disponibles al seu centre per incorporar-los de manera selectiva i inclusiva a la seva programació didàctica.

  2. Identifica els paràmetres i models pedagògics associats a les tecnologies digitals proporcionades per l’AE o pels titulars del centre per donar respostes personalitzades en els processos d'aprenentatge i l'ús que es fa de la intel·ligència artificial per oferir aquestes respostes.

Exemples:

● Selecciono jocs formatius (serious games) en l'ensenyament de les Lleis de Newton que permeten al meu alumnat progressar a diferents ritmes en la seva comprensió.

● Utilitzo els itineraris i les seqüències didàctiques personalitzades d'una plataforma adaptativa proporcionada pels titulars del centre per treballar la capacitat espacial del meu alumnat a l'hora de representar en dues dimensions objectes tridimensionals mitjançant el dibuix tècnic.

● Ofereixo una seqüència d'activitats de càlcul de derivades de dificultat creixent perquè l'alumnat pugui resoldre per parelles les operacions i rebi retroacció precisa sobre els possibles errors que ha comès i plantegi, a continuació, la resolució d'altres exercicis que reprodueixen la mateixa situació problemàtica.

● Utilitzo una estratègia de classe invertida (flipped classroom) integrant els continguts i vídeos amb explicacions en l'EVA del centre perquè cada estudiant tingui oportunitat de revisar a casa els continguts tantes vegades com ho necessiti i poder dedicar les sessions presencials a l'orientació individualitzada sobre com fer el comentari del text filosòfic proposat.

● Completo, utilitzant les tecnologies digitals, el pla de reforç programat per l'equip docent, amb l'assessorament del servei, equip o departament d'orientació, perquè un alumne o alumna aconsegueixi els objectius d'aprenentatge.

● Aplico el model d'aprenentatge sense error quan plantejo seqüències d'activitats tancades, per exemple, a l'hora de desenvolupar un joc de cadenats educatiu (breakout) utilitzant les tecnologies digitals.