3.2 Orientació i suport en l'aprenentatge

Indicadors d'assoliment i exemples

Nivell A1. Coneixement de les tecnologies digitals per a la comunicació i la interacció en situacions d'ensenyament i aprenentatge i sistemes de monitoratge de la participació de l'alumnat amb la finalitat de donar-li suport en aquest procés

  1. Coneix un repertori variat de tecnologies digitals que permeten interactuar i comunicar-se per oferir suport i retroacció selectiva a l'alumnat en el seu procés d'aprenentatge i comprèn els principis bàsics del seu funcionament i els criteris pedagògics amb els quals s'han d'utilitzar.

  2. Coneix algunes eines i recursos digitals de monitoratge que permeten detectar les necessitats de suport de l'alumnat durant el procés d'aprenentatge.

  3. Identifica, des del punt de vista teòric, els problemes d'aprenentatge més freqüents que es poden donar a l'hora d'aconseguir un determinat objectiu d'aprenentatge i proposa solucions utilitzant tecnologies digitals.

  4. Aplica la normativa sobre protecció de dades a l'hora de seleccionar tecnologies de comunicació, interacció i monitoratge en contextos didàctics.

Exemples:

● Selecciono l'eina de comunicació digital més adequada segons la finalitat didàctica per la qual serà aplicada, per exemple, el fòrum per obrir un debat a classe, la pissarra digital virtual per aclarir conceptes, anotacions en PDF per explicar elements concrets en una tasca, etc.

● Entreno sistemes de comunicació basats en tecnologies digitals seguint formats ja creats com, per exemple, el Pecha Kucha per explicar el cicle de l'aigua.

● En una situació hipotètica d'aprenentatge de la multiplicació, proposo utilitzar un qüestionari en línia per identificar els errors més comuns i un joc que reprodueix virtualment les regletes de Cuisenaire per consolidar la suma.

● Llegeixo la política de tractament de dades d'una eina de monitoratge digital d'aprenentatge i analitzo els aspectes més rellevants per utilitzar-la: cessió de dades, transferència internacional de dades, dades personals recaptades, exercici dels drets de l'alumnat que la utilitza, ús del tractament per tercers, etc.

Nivell A2. Ús, amb assessorament, de les tecnologies digitals de comunicació, interacció i monitoratge, disponibles al centre, per orientar i reconduir els processos d'aprenentatge de l'alumnat

  1. Selecciona en funció del context didàctic i utilitza, amb ajuda, les tecnologies digitals de comunicació i interacció proporcionades per l’AE o pels titulars del centre per donar suport a l'alumnat en els processos d'ensenyament-aprenentatge en entorns virtuals o en situacions presencials.

  2. Configura i utilitza, amb l'assessorament d'altres docents, les tecnologies digitals proporcionades per l’AE o pels titulars del centre per rebre informació sobre l'aprenentatge de l'alumnat durant el procés.

  3. Inclou, amb l'assessorament i la supervisió d'altres docents, orientacions tant per fer cada tasca com per donar suport als aspectes que puguin presentar més dificultat durant l'aprenentatge del seu alumnat utilitzant tecnologies digitals.

  4. Aplica, amb ajuda, els protocols relacionats amb la protecció de dades i drets i garanties digitals establerts per l’AE o pels titulars del centre en utilitzar amb el seu alumnat les tecnologies digitals per a la comunicació, la interacció o el monitoratge.

Exemples:

● Utilitzo, amb ajuda, el sistema d'enquestes de la pantalla digital de la meva aula per valorar la comprensió immediata d'un contingut presentat i suggereixo materials interactius de reforç publicats en l'entorn virtual.

● Elaboro, amb l'assessorament i la supervisió d'altres docents, orientacions i instruccions detallades per dur a terme les activitats que requereixen l'ús de tecnologies digitals i indico explícitament els objectius de cadascuna.

● Utilitzo, amb l'assessorament d'altres docents, l'eina del fòrum de l'entorn virtual del centre per resoldre els dubtes generals que puguin aparèixer a l'hora de dur a terme una tasca i la missatgeria interna o els comentaris de retroacció per resoldre dubtes individuals d'acord amb els protocols de protecció de dades establerts al meu centre.

Nivell B1. Integració, de manera autònoma, de les tecnologies digitals per comunicar-se, interactuar i monitorar el procés d'aprenentatge amb la finalitat d'oferir informació, orientació i suport

  1. Interactua amb el seu alumnat, de manera autònoma i ajustada a les seves característiques i a la situació educativa, per oferir suport i orientació durant l'aprenentatge, a través de les tecnologies digitals proporcionades per l’AE o pels titulars del centre educatiu.

  2. Utilitza les tecnologies digitals del centre per obtenir retroacció immediata sobre l'activitat de l'alumnat i sobre les dificultats que ha trobat en el procés d'aprenentatge amb la finalitat d'intervenir-hi quan calgui.

  3. Disposa d'un procediment per incloure les tecnologies digitals, de manera sistemàtica i adequada a les característiques del seu alumnat, amb la finalitat d'ajudar a superar les dificultats que puguin sorgir durant el procés d'adquisició d'un aprenentatge concret.

  4. Aplica, de manera autònoma, els protocols relacionats amb la protecció de dades i drets i garanties digitals establerts per l’AE o pels titulars del centre en utilitzar amb el seu alumnat les tecnologies digitals per a la comunicació, la interacció o el monitoratge.

Exemples:

● Utilitzo les eines de la plataforma virtual d'aprenentatge per establir una via de comunicació amb l'alumnat, i d'aquesta manera soc present en el seu aprenentatge (per exemple, a través de la retroacció de les tasques de la plataforma virtual).

● Publico periòdicament, en el blog d'aula del meu centre educatiu, els objectius d'aprenentatge que treballaré amb el meu alumnat i les orientacions perquè les famílies puguin donar suport al procés d'aprenentatge o col·laborar en les activitats programades.

● He creat per al meu alumnat manuals d'inici ràpid amb la finalitat d'incorporar-los com a suport a activitats en les quals es requereixi l'ús d'una determinada tecnologia, per exemple, un senzill manual per compartir pantalla en una videoconferència.

● Incloc continguts digitals opcionals sobre aprenentatges previs per als alumnes que necessitin consultar-los i activitats de reforç en l'entorn virtual d'aprenentatge.

● Incloc activitats digitals autocorregibles tipus test de comprensió lectora en els documents i els continguts audiovisuals mitjançant vídeos interactius.

● Utilitzo els protocols sobre protecció de dades establertes al meu centre per recomanar al meu alumnat l'ús d'una aplicació mòbil que treballi els errors més comuns que apareixen en l'aprenentatge de la formulació química.