3.1 Ensenyament

Indicadors d'assoliment i exemples

Nivell A1. Inclusió de les tecnologies digitals a la programació didàctica

  1. Coneix diferents models pedagògics i d'integració de les tecnologies digitals, coherents amb aquests models, per exercir la funció docent.

  2. Integra de manera selectiva (adequació als objectius, continguts, alumnes, etc.) recursos digitals en el disseny d'una programació didàctica.

  3. Coneix les característiques bàsiques de diferents recursos educatius digitals i les seves possibilitats d'ús en la pràctica docent i els utilitza en situacions simulades presencials o en línia.

Exemples:

● Engego i connecto la pantalla interactiva al meu ordinador.

● Selecciono recursos digitals en funció dels objectius d'aprenentatge, els continguts i les característiques de l'alumnat, els integro a la programació didàctica per afavorir l'aprenentatge significatiu i en comprovo el funcionament abans de portar-los a l'aula en un entorn de pràctiques.

● Associo diferents estratègies metodològiques i recursos digitals amb tipus d'aprenentatge.

● Identifico el potencial didàctic de les tecnologies digitals i les selecciono amb un propòsit concret: connexió amb aprenentatges previs, recapitulació, entrenament, etc.

● Analitzo les característiques relacionades amb la privacitat i la protecció de dades dels recursos digitals de les principals plataformes educatives, i en descarto l’ús si no compleixen la legislació vigent.

● Organitzo l'ús de l'espai i el temps a la programació de les meves sessions de treball, amb programari de planificació, atenent a la inclusió de la tecnologia en les sessions.

Nivell A2. Disseny de la programació didàctica i implementació a l'aula, de manera guiada, utilitzant les tecnologies digitals disponibles al centre

  1. Integra de manera selectiva (adequació als objectius, aprenentatges, alumnes, etc.) els recursos digitals disponibles al centre a la programació didàctica amb ajuda d'altres docents, seguint el model pedagògic recollit en el PEC.

  2. Aplica les programacions didàctiques en la seva pràctica docent, i resol, amb ajuda, els problemes que puguin sorgir a l'hora d'utilitzar les tecnologies digitals durant el seu desenvolupament.

Exemples:

● Ajudo qualsevol alumne o alumna a recuperar la contrasenya d'accés a l'entorn virtual del centre.

● Planifico i poso en pràctica, amb ajuda, una activitat ludificada utilitzant una extensió de l'entorn virtual d'aprenentatge del centre.

● Creo una gimcana, amb suport d'altres docents, utilitzant codis QR que permetin accedir a la presentació de les proves que ha de fer la classe amb la finalitat de consolidar els aprenentatges sobre l'ecosistema que envolta el centre i recullo els resultats en un formulari digital.

● Utilitzo, amb el suport d'altres docents del cicle, una eina digital disponible al centre perquè l'alumnat elabori murals virtuals.

Nivell B1. Ús autònom, en la pràctica docent, de les tecnologies digitals incorporades a la programació didàctica

  1. Integra de manera selectiva els recursos digitals disponibles al centre a la programació didàctica seguint el model pedagògic recollit en el PE.

  2. Adopta un ús convencional i autònom dels recursos digitals disponibles al centre i els selecciona en funció de les seves característiques, i del context educatiu i de la modalitat d'ensenyament (presencial, en línia, a distància, híbrida o mixta).

  3. Valora, durant l’ús, la idoneïtat dels recursos digitals emprats habitualment perquè l’alumnat aconsegueixi els objectius d'aprenentatge.

  4. Resol els problemes més comuns que es puguin presentar en la pràctica docent en integrar les tecnologies digitals i afronta els imprevistos amb solucions alternatives.

Exemples:

● Planifico, integro i aplico en la meva pràctica docent activitats en les quals es requereix la utilització de tecnologies digitals per desenvolupar-les, per exemple, dissenyar un viatge al voltant del món utilitzant una aplicació de mapes terrestres.

● Resolc els problemes que puguin sorgir en instal·lar el programari en els equips de la classe, seguint les pautes recollides en el pla digital del centre quant al programari que s’ha d’instal·lar i com s’ha de fer aquesta instal·lació.

● Utilitzo les tecnologies digitals per desenvolupar experiències d'aprenentatge basat en projectes com, per exemple, preparar un pla d'estalvi energètic al centre utilitzant un telèfon intel·ligent (smartphone), sensors connectats i un programa de processament de dades.

● Estructuro els continguts, les activitats i els fòrums de l'entorn virtual d'aprenentatge proporcionat per l’AE o pels titulars del centre, d'acord amb la programació didàctica que he dissenyat per al mòdul d’FP a distància que imparteixo.

● Utilitzo la funcionalitat de selecció de grup de l'entorn virtual d'aprenentatge del meu centre per crear grups en les tasques d'aprenentatge col·laboratiu.

● Efectuo activitats amb la finalitat que el meu alumnat mostri que ha comprès el concepte de seqüència utilitzant petits robots fàcilment programables.