2.1 Cerca i selecció de continguts digitals

Indicadors d'assoliment i exemples

Nivell A1. Coneixement teòric dels criteris per seleccionar continguts digitals i aplicació pràctica d'estratègies de cerca i organització

  1. .Coneix els criteris didàctics, tècnics (llicències, accessibilitat, adequació a l'edat de l'alumnat i a la consecució dels objectius) i científics (fiabilitat de les fonts, rigor, etc.) per seleccionar continguts de qualitat.

  2. Utilitza cercadors que faciliten la neutralitat dels resultats obtinguts, aplica estratègies eficients de cerca i coneix la funció de les metadades en la recuperació de continguts.

  3. Utilitza algun sistema d'organització de recursos (aplicacions, extensions del navegador, etc.).

Exemples:

Uso estratègies adequades (cerca per tipus d'arxiu, paraules, aplicació de filtres, operadors lògics, etc.) a l'hora de localitzar continguts digitals.

● Utilitzo extensions (traducció de webs, elements d'accessibilitat, notificacions, etiquetatge, etc.) del meu navegador que milloren la meva cerca i selecció de continguts.

● Utilitzo eines d'avaluació d'accessibilitat web per analitzar la qualitat dels continguts digitals.

● Utilitzo les opcions avançades de cerca per accedir a continguts d'acord amb la seva llicència.

● Utilitzo motors que respecten la privacitat i els configuro per minimitzar el condicionament de cerques prèvies en els resultats posteriors quan intento localitzar continguts digitals educatius.

Nivell A2. Identificació, amb assessorament, dels criteris rellevants per a la cerca i la selecció de continguts digitals ajustats a un context educatiu real

  1. Identifica, amb assessorament, els requisits que ha de complir un contingut digital per ajustar-se a una situació concreta d'aprenentatge i aplica els criteris corresponents per a la seva cerca i selecció, incloent-hi la compatibilitat amb les plataformes virtuals establertes per les AE o els titulars del centre.

  2. Coneix el funcionament dels repositoris de continguts institucionals i els usats pel centre educatiu i els utilitza.

Exemples:

● Estableixo, amb ajuda d'un altre docent i utilitzant els resultats de l'avaluació diagnòstica, els requisits que han de complir els continguts digitals perquè s'ajustin al context real del meu alumnat i aplico aquests criteris per a la cerca i la selecció en un repositori o a internet.

● Identifico amb ajuda d'un altre docent els diferents tipus de continguts digitals que puc emprar per aconseguir un mateix objectiu d'aprenentatge en un grup heterogeni d'alumnes.

● Utilitzo filtres de cerca que em permeten seleccionar continguts tècnicament compatibles amb l'entorn virtual utilitzat al meu centre.

● Busco i selecciono continguts en els repositoris que ofereix el meu AE o el titular del meu centre.

Nivell B1. Ús convencional i autònom dels motors de cerca, repositoris de continguts i base de dades per a l’aplicació educativa en un context (nivell, matèria, competència, tema, etc.) i una situació d'aprenentatge concrets (reforç, ampliació o aprofundiment)

  1. .Aplica de forma autònoma criteris didàctics, tècnics i científics en la cerca i la selecció de continguts educatius digitals que s'ajustin a una situació concreta d'aprenentatge (per exemple, reforç, ampliació o aprofundiment).

  2. Utilitza cerques que permeten localitzar diferents formats de contingut (àudio, vídeo, imatges, web, etc.) i selecciona els que afavoreixen la motivació, la implicació i la participació de tot l'alumnat en una mateixa activitat.

  3. Utilitza sistemàticament algun sistema d'organització i catalogació dels continguts educatius digitals seleccionats per a ús propi o dins de l'equip docent del qual forma part.

Exemples:

● Identifico, de manera autònoma, les preferències, els interessos i els coneixements previs del meu alumnat abans d'establir els criteris per a la cerca i la selecció dels continguts educatius digitals que utilitzaré en una situació concreta d'aprenentatge.

● Tinc organitzats els continguts educatius digitals en bases de dades locals, carpetes a l'ordinador, favorits i carpetes al meu navegador, espais al núvol, aplicacions de catalogació de continguts, etc., de manera que accedeixo ràpidament als que necessito en funció de diferents criteris (tema, nivell, àrea, dificultat, etc.).