Wakelet com a eina per a curar continguts educatius

Introducció

La curació de continguts és una selecció intel·ligent i intencionada de la informació que està en diferents tipus de publicacions i canals digitals com a vídeos, blogs, xarxes socials, ebooks, apps, etc., que sabem que poden donar suport a l'aprenentatge dels nostres estudiants sobre un tema o temes específics, o per a desenvolupar unes certes habilitats i destreses. Ofereix als docents la llibertat de buscar, filtrar i seleccionar els recursos de més utilitat sense haver de crear un material completament nou. Allò important en aquest procés és buscar contingut que sigui de qualitat, idealment validat o creat per experts en el tema a desenvolupar, com a revistes arbitrades, canals oficials, personatges o institucions reconegudes en l'àrea, entre d'altres.

La curació de continguts és un símptoma de bona organització digital però, en moltes ocasions, el docent no compta amb plataformes institucionals o de centre que serveixin per a vertebrar tot el seu contingut digital. En aquest sentit, Wakelet es presenta com una solució multiusos, no sols ens servirà com a possible marc de referència, sinó que, com descobrirem, podrem emprar-la amb objectius molt diferents, sent tots ells complementaris.

Wakelet és una eina completament gratuïta i la seva facilitat d'ús la fa ideal tant per a professorat novell com per a alumnat sense experiència digital.

En tres minuts pots tenir el teu Wakelet armat, sense descàrregues, i en un minut més, als teus alumnes participant, sense necessitat de preparació prèvia ni registre per part seva.

Però les possibilitats d'aquesta eina van més enllà, com descobrirem a continuació.


L'eina

Podríem dir que Wakelet té cinc usos principals:

  1. Ens pot servir com a pàgina web personal.

  2. Podem usar-la per a curar contingut.

  3. Es pot usar com a blog d'aula.

  4. L'alumne/a pot crear el seu portafoli digital.

  5. Podem emprar-la per a realitzar activitats col·laboratives entre els estudiants.

Prenent com a base aquests punts de partida, les possibilitats de l'eina es multipliquen exponencialment, depenent de les nostres necessitats, de la nostra imaginació i de la pròpia creativitat dels alumnes/as.

El teu Wakelet estarà format de col·leccions (públiques, privades o ocultes). Cada col·lecció és un espai on es poden afegir materials amb un sol clic. Ara mateix podem incloure: enllaços, text, imatges (des de l'ordinador, de Canva, de Giphy, de la seva biblioteca), PDFs, tuits, vídeos des de Flipgrid i YouTube, arxius des de Google Drive o des de One Drive i projectes de Adobe Express. La línia d'actuació de Wakelet ens fa presagiar que cada vegada donaran accés a més tipus de recursos.

Afegit a tot l'anterior, per descomptat, està la possibilitat d'accedir a col·leccions públiques d'altres usuaris per a veure continguts relacionats amb temes que siguin del nostre interès, amb l'opció de guardar-nos aquestes col·leccions, podent, fins i tot, copiar-les i modificar-les.


Ús en l'àmbit educatiu

El primer que farem és accedir a l'eina. Si estem registrats anirem directament a Login, però si no ho estem, punxarem en el botó Sign up.

Cream una col·lecció

Una vegada registrats, tenim dues opcions: desenvolupar una mica el nostre perfil o crear la nostra primera col·lecció. Nosaltres recomanam la segona opció. Només haurem de prémer el botó que ens posa: Crear una nueva colección.

Al següent vídeo 👉 veurem les diferents opcions a l'hora de crear una col·lecció.

El teu perfil en Wakelet

Una vegada hem creat una o més col·leccions, podem accedir al nostre perfil i donar-li forma: afegir una imatge, una portada, enllaços i un aspecte molt interessant també: podem afegir seccions i ordenar la part pública del nostre Wakelet. En el perfil es veuran exclusivament les nostres col·leccions públiques, la resta quedarà en la nostra part privada.

Podem ordenar les nostres col·leccions públiques per seccions i crear una espècie de pàgina web personal. També podríem emprar-ho com a CV en línia, entre moltes altres possibilitats.

Compartir col·leccions

Una funció molt interessant de Wakelet és la de compartir col·leccions, ja sigui de forma pública (apareixeran al cercador de l'eina) o de forma privada amb les persones amb les quals nosaltres les volguem compartim. També podem convidar altres persones per crear les col·leccions de forma col·laborativa.

Al següent vídeo 👈 exploram aquestes opcions de compartició i col·laboració.

Extensió de Chrome i app per a dispositius mòbils

Aquesta eina compta amb una còmoda extensió de Chrome, que apareixerà al costat de la nostra barra de direccions, i amb una app per als nostres dispositius mòbils. La funció principal de totes dues opcions serà la d'anar recopilant informació segons l'anem trobant. Aquesta és la funcionalitat principal de les nostres col·leccions privades: funcionar com a curador de continguts.

En qualsevol pàgina que ens trobem, podem marcar l'opció de guardar en Wakelet, i el mateix succeeix, per exemple, si estem en el mòbil revisant Twitter, podem guardar-nos un tuit en una col·lecció determinada, directament des del mòbil.

L' app del mòbil també facilita molt moure elements dins d'una col·lecció de manera tàctil amb gran senzillesa. Encara que també es pot fer en l'ordinador, pot resultar més ràpid des del mateix mòbil, amb el dit.


Metodologia i didàctica aplicada

Aquesta eina, per les seves característiques, pot resultar molt útil per a implementar un aprenentatge actiu, podent-se emprar per a aprenentatge cooperatiu, aprenentatge basat en projectes o flipped classroom, entre altres. Per a aquestes metodologies actives, Wakelet pot ser un espai ideal per a compartir aportacions d'un grup de treball, per a presentar el producte final d'un projecte o per a poder incloure vídeos que els alumnes hauran de revisar, entre moltes altres possibilitats.

També resultarà especialment interessant per a l'autoregulació i la metacognició dels estudiants, podent crear els seus propis portafolis digitals, en els quals podran afegir totes les tasques que hagin anat realitzant.

Per descomptat, ajuda en el desenvolupament de la competència digital d'alumnes/as i docents, no sols per l'eina en si mateixa, sinó per tot el que podem incloure en ella. De manera directa, ja hem vist que podem afegir enllaços, text, vídeos de YouTube, tuits, imatges, PDFs, arxius des de GoogleDrive o des de One Drive o vídeos des de Flipgrid. Afegit a això, de manera indirecta, podem afegir tot el que vulguem: àudios, llibres, etc… tot aquell material que sigui susceptible d'estar en internet o de tenir forma d'enllaç web.

Alguns dels seus possibles usos a l'aula (i fora d'ella):

  • Pàgina web personal del docent. Un espai perquè altres professors/as, o famílies, puguin conèixer tot el que fas, la teva formació, etc.

  • Pàgina web o blog d'una assignatura (pot ser un espai o una sola col·lecció). Wakelet pot ser una alternativa més senzilla i ràpida a la creació d'un blog d'aula, que sol requerir de coneixements més avançats.

  • Pàgina web o blog de centre (es recomana crear un Wakelet complet). Exactament el mateix que s'ha indicat per al punt anterior.

  • Pàgina web o blog d'un projecte (pot ser un espai específic per a això o una sola col·lecció). Pot ser una pàgina nostra o per als nostres alumnes/as.

  • Portafoli digital de l'alumne/a (pots demanar als teus alumnes que es facin un Wakelet, per al que hauran de registrar-se, o pots crear dins del teu Wakelet una col·lecció col·laborativa per a cada estudiant, per la qual cosa no hauran de registrar-se).

  • Espai privat per a curació de contingut del docent. Pots tenir diferents col·leccions perquè la teva curació estigui organitzada, per exemple, per temes.

  • Espai privat per a curació de contingut dels estudiants, bé sigui individualment o en grup (en col·leccions de Wakelet seves, amb registre, o del docent, sense registre). Els estudiants poden usar-ho de la mateixa manera. Podem ensenyar-los a fer-ho.

  • Espai per al treball col·laboratiu o cooperatiu dels alumnes/as, en grups o en grup-classe. Els estudiants poden treballar en grups, aportant àudios, vídeos, textos, enllaços, arxius, etc.

  • Espai per a pujar les aportacions dels nostres estudiants (col·leccions de Wakelet). Nosaltres mateixos podem crear un espai en el qual siguem els docents els que incloguem els treballs dels nostres alumnes/as (amb el seu permís).

Aquests són només alguns exemples bàsics de l'ús de Wakelet. Com es pot, veure, la majoria de les opcions no tenen per què implicar el registre dels alumnes/as, ja que poden treballar en espais i col·leccions teus.

En relació amb les etapes educatives en les quals es pot emprar, en Infantil podria ser útil perquè les famílies poguessin estar al corrent del treball dels seus fills/as compartint tasques, treballs o projectes. En Primària ja podria començar a usar-se d'una manera més activa amb els alumnes/as. Resulta especialment útil en la seva part col·laborativa en les etapes de Secundària, Formació Professional, Universitat, Escoles d'Idiomes o Ensenyaments d'Adults.

Per descomptat, ens podrà servir per a totes les assignatures, per la versatilitat dels elements que podem afegir, des d'arxius, passant per àudios o per vídeos, entre molts altres. Com ja hem comentat al començament d'aquest article, les seves possibilitats dependran de la nostra imaginació i de la dels nostres alumnes, que sempre aconseguiran fer un pas més i sorprendre'ns.


Crèdits

Aquest material "Wakelet com a eina per a curar continguts educatius" de l'IBSTEAM, està publicat sota llicència Creative Commons 4.0 International (BY-SA) adaptat d'una obra elaborada per l'Àrea de Formació en línia i Competència Digital Educativa de l’INTEF i derivada de diferents materials, amb llicència Creative Commons 4.0 International (BY-SA).

Aquest curs i els seus materials es distribueixen amb llicència Creative Commons 4.0