Veracitat de la informació i rigorositat científica

Dret a la informació

El reconeixement del dret a la informació presentat a la Constitució de 1978 ha estat determinant per poder formar ciutadans amb opinió lliure i plural. Però si posam especial esment a algunes tendències actuals que basen el seu model de negoci en la desinformació i les notícies falses, podem afirmar que és d'especial necessitat formar el nostre alumnat en la difícil tasca de discernir quina informació és fidel i veraç.

Tot i que podria ser objecte d'estudi profund, podem establir una sèrie de premisses bàsiques al moment de rebre i transmetre informació:

  1. Evitem compartir dades de manera automàtica. Les xarxes socials ens faciliten en excés reenviar informació sense tenir en compte què és i quines conseqüències té.

  2. Posa especial atenció d'on prové aquesta informació. Sabem qui és la persona que ens fa arribar aquesta informació? Si no ho tenim del tot clar, millor aturar la cadena de transmissió per evitar mals majors. Els missatges tenen capacitat de reenviament gairebé automàtic i viatgen ràpidament sense conèixer límit ni frontera.

  3. Analitzem els orígens. Com a docents, hem de tenir la certesa de què els llocs web d'on extreim continguts, gaudeixen de bona salut i ofereixen informació fidel, veraç i, sobretot, actualitzada i contrastada. Per això, us presentam una sèrie de materials que us poden ser d'utilitat per analitzar els diferents espais a la xarxa que presentarem al nostre alumnat.

Recurs 1. Graella per comprovar la veracitat o rigorositat d'una pàgina web

Tasca 1. GRAELLA PER COMPROVAR LA VERACITAT O RIGOROSITAT D’UNA PÀGINA WEB

Recursos d'alfabetització mediàtica i el tractament de la informació