Una finestra des de l'espai

Què és UNA FINESTRA DES DE L'ESPAI?

Una finestra a l'espai és un visor de dades satel·litàries. S'acompanya l'ensenyament del seu ús d'una introducció a la teledetecció. Aquí es pot accedir a l'aplicació.

Introducció a la teledetecció

Introducció a la teledetecció.pdf

Vídeo tutorial del visor

Exemples d'aplicacions didàctiques

A continuació es detallen algunes propostes d'activitat que es poden realitzar a l'aula fent servir l'eina:

  1. L'efecte del confinament. Una primera activitat per començar a familiaritzar-nos amb el maneig del visor. Es tracta d'analitzar la concentració de diòxid de nitrogen a alguna part del món que pugui ser interessant abans, durant i després del confinament provocat per la pandèmia de COVID-19. Què s'hi observa?

  2. Generar la signatura espectral de diferents cobertes. La pràctica consisteix en generar la signatura espectral de les cobertes següents: aigua profunda, aigua costanera, sòl nu sec, sòl nu humit, reguiu i pineda.Una representació d'aquestes cobertes es pot trobar a l'entorn de s'Albufera de Muro el dia 22/06/2017 a partir de la imatge del satèl·lit Sentinel-2. Utilitzant les bandes: 4 (R), 3 (G), 2 (B), 8 (NIR) i 12 (SWIR) s'ha de generar la signatura espectral de les cobertes. Es pot fer servir aquesta plantilla per facilitar la tasca.

  3. Comparativa amb la capa de Llum nocturna. Es tracta de fer una comparativa amb la capa de llum nocturna, entre dues zones poblades i properes de qualsevol indret de la Terra i que mostrin diferències significatives en el mateix període observat. Dos bons exemples són:

  • Haití i República Dominicana, en el període de l'1 al 31 de desembre de 2020.

  • Corea del Sud i Corea del Nord, en el període de l'1 i el 31 de desembre de 2019

Es poden mostrar les dues zones a comparar, utilitzant una sola cortina amb la capa de llum nocturna i explicar les causes d'aquelles diferències.