Sistema normalitzat de cites i referències

1. Introducció

Com a docents, ens podem trobar amb diverses situacions a l’hora d’utilitzar recursos o idees que han estat elaborats per altres persones. 

Podem necessitar utilitzar una obra completa, grans fragments de la mateixa o només una part amb finalitat il·lustrativa. 

Les llicències que ja coneixem, Copyright, Copyleft, Creative Commons y Domini Públic, es refereixen, generalment, a la possibilitat d’utilitzar, copiar, reproduir o modificar una obra o parts significatives de la mateixa. En aquest apartat treballarem la utilització de petits fragments d’una obra creada per un altre autor, amb finalitat educativa i amb la intenció d’il·lustrar algunes de les idees o continguts que estam desenvolupant o d’incloure una obra completa (imatges, vídeos, etc.) en el nostre recurs. 

2. Què és una cita?

Citar és reconèixer l’origen d’una idea indicant la seva autoria i el lloc en el qual es troba publicat aquest contingut, sempre i quan aquesta idea no sigui quelcom reconegut culturalment com a “universal”, és a dir, que no sigui d’ús comú o de coneixement general a nivell social. 

Així doncs, si en un text estam parafrasejant o incloent una idea d’algun autor, hem inclòs un detall d’una fotografia amb copyright amb finalitat docent o un fragment d’un vídeo amb aquesta mateixa finalitat, haurem de citar l’autor i indicar el lloc d’on hem obtingut la informació. 

A continuació, un exemple:

Per a Urraco Solanilla, M., Asenjo Hernanz, M. E., & Arrieta Castillo, C. (2019) la cita és la menció que es fa cap a dins el cos del text a una idea o frase d’un altre autor. (p. 8). És igual el contingut que estem utilitzant: fragments de text, taules o figures. Podem usar nombroses fonts a l’hora de realitzar un treball (figura 1). Les figures poden ser fotografies, gràfics, diagrames, etc. 

Figura 1

Libros

Nota. Llibres [Fotografía], per vladimix (2011), Flickr (https://www.flickr.com/photos/vladimix/). CC BY SA 2.0

Referències

La norma per a crear cites i referències en aquesta pàgina són APA 7ª edició. 

2.1. Tipus de cites

La tipologia de les cites és bastant senzilla, només hem de tenir en compte tres variables:



Sempre és millor usar una cita indirecta (parafrasejada) que repetir exactament el contingut d’un altre document (textual o directe); això és el que hauríem de fer únicament per repetir idees completes, una seqüència, etc. o quan és fundamental el contingut íntegre de la idea. Evidentment, les cites indirectes no estan limitades pel nombre de paraules. 

Per una altra banda, si realitzam l’èmfasi en l’autor, és a dir, incloem el nombre de l’autor en el contingut ja que desitjam destacar la seva identitat (per la raó que sigui) o, si el que ens interessa més és destacar el contingut del qual s’extreu la cita, realitzarem cites basades en el text. 

Per últim, el nombre de paraules és fonamental. La quantitat crítica és de 40; si n’hem d’usar més que aquesta quantitat, escriurem un text sagnat i, si n’usam menys, ho podrem incloure dins un paràgraf. 


Un senzill esquema seria: 

Èmfasi en l’autor. Narrativa. Es nombra l’autor i l’any entre parèntesi. En finalitzar la cita, s’indica la pàgina entre parèntesi. 

Èmfasi en el text. Parentètica. En finalitzar la cita s’indica entre parèntesi (Autor, any, pàgina).

Èmfasi en l'autor. Narrativa. S'indica l'autor i a continuació s'indica l'any entre parèntesi, després s'inclou la cita entre cometes i, al final, la pàgina entre parèntesi.

Èmfasi en el text. Parentètica. Es realitza la cita entre cometes i al final s'indica (Autor, any, pàgina).

 2. Cites indirectes (parafrasejat):

Èmfasi en l'autor. Narrativa. Es nomena l'autor al començament i es posa a continuació l'any de publicació entre parèntesi.

Èmfasi en el text. Parentètica. Es posen entre parèntesi l'autor i l'any al final del parafrasejat.

2.2. Normes

Vegem quins tipus de cites hi ha segons l'estil Harvard, les normes APA i segons l'estil MLA.


Estil Harvard

Diferencia entre cites textuals o directes i cites parafrasejades o indirectes.


Normes APA

L'APA fa referència a les cites textuals. Aquestes cites reprodueixen, paraula per paraula, la qual cosa s'ha escrit o dit en un altre treball publicat anteriorment. Segons l'APA, és millor parafrasejar les fonts abans que citar-les textualment, ja que el parafrasejo permet ajustar el material al context del teu document i a l'estil d'escriptura. No obstant això, recomanen les cites textuals: quan es reprodueixi una definició exacta; quan un autor hagi dit una cosa memorable o precisa; quan es desitgi respondre a una redacció exacta.

Diferencia entre cites textuals curtes i cites textuals llargues o en bloc.


Estil MLA

Diferencia entre cites literals o textuals i paràfrasis.


Informació obtinguda de:

https://biblioteca.uam.es/ciencias/documentos/Harvard%20Standard%20Refworks%20Espanol.pdf

https://ciencia.lasalle.edu.co/cgi/viewcontent.cgi?article=1008&context=recursos_bibliograficos

http://www.duoc.cl/biblioteca/crai/tipos-de-cita-segun-norma-de-estilo-apa#:~:text=Las%20citas%20textuales%20deben%20utilizarse,o%20menos%20de%2040%20palabras.


PRACTICAM

Sabries indicar a quina tipologia pertany cada un dels exemples següents? Els exemples que us mostram a continuació segueixen les normes APA 7a edició.


Tal i com recull Borgoñó (2015):

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut justo nulla, fermentum eu ligula id, fringilla hendrerit lectus. Vivamus at orci vel magna tristique imperdiet. Donec condimentum tellus eu nulla pulvinar pellentesque. Cras bibendum orci vel pellentesque laoreet. Aliquam scelerisque commodo ligula vel condimentum. Nulla sed velit et lacus ultrices. (p.20)

Així doncs,...


Les evidències referent a això són bastant clares "un 90% de l'alumnat que utilitza de forma adequada les cites i referències ha realitzat un procés de recerca correcte" (Vallejo, 2015. p.27).


A la obra de Borgoñó (2015) condimentum tellus eu nulla pulvinar pellentesque. Cras bibendum orci vel pellentesque laoreet. Aliquam scelerisque commodo ligula vel condimentum. Nulla sed velit et lacus ultrices.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut justo nulla, fermentum eu ligula id, fringilla hendrerit lectus. Vivamus at orci vel magna tristique imperdiet.


Per a Vallejo (2012) "un dels aspectes fonamentals d'un bon text és l'adequat ús de les normes de cita" (p.12). En aquest sentit evidencia la necessitat…


L’análisis de les cites ens requereix centrar l’atenció en una sèrie d’elements.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut justo nulla, fermentum eu ligula id, fringilla hendrerit lectus. Vivamus at orci vel magna tristique imperdiet. Donec condimentum tellus eu nulla pulvinar pellentesque. Cras bibendum orci vel pellentesque laoreet. Aliquam scelerisque commodo ligula vel condimentum. Nulla sed velit et lacus ultrices. (Vallejo, 2015. p.27)

Evidentement, les cites…


Molts són els aspectes que han de ser tinguts en compte a l'hora de valorar l'ús de les TIC, podríem destacar cinc com els més importants (*Borgoñó, 2015).

Comprovam els resultats

3. Quan hem de citar?

En la Llei de Propietat Intel·lectual (art. únic, *LPI d'1 de març) s'indica:


És lícita la inclusió en una obra pròpia de fragments d'altres alienes de naturalesa escrita, sonora o audiovisual, així com la d'obres aïllades de caràcter plàstic o fotogràfic figuratiu, sempre que es tracti d'obres ja divulgades i la seva inclusió es realitzi a títol de cita o per a la seva anàlisi, comentari o judici crític. Tal utilització només podrà realitzar-se amb finalitats docents o de recerca, en la mesura justificada per la fi d'aquesta incorporació i indicant la font i el nom de l'autor de l'obra utilitzada.

Espanya (2019) *LPI, *pag. 20191-20292


Per tant, quan emprem el fragment d'una obra amb finalitats docents, podrem usar un fragment d'un treball realitzat per una altra persona sempre que:



Llavors, quan haurem de citar? La resposta és senzilla: sempre, tret que l'autor renunciï, expressament, als seus drets naturals, en concret, al reconeixement. Aquestes obres solen estar allotjades en diferents portals especialitzats.

Si no trobem la llicència amb la qual s'ha publicat el treball, haurem de considerar que es tracta d'una obra amb copyright.

4. Com hem de fer referències?

Existeixen diversos sistemes reconeguts internacionalment per a la realització de cites i la inclusió de referències en les obres que nosaltres creiem. Optar per un sistema o un altre sol ser bastant complex i depèn, en gran manera, del context en el qual ens estiguem movent. Les més utilitzades en Humanitats són les normes MLA (Modern Language Association), mentre que en Ciències Socials se solen emprar les normes APA (American Psychological Association).

Amb independència de l'existència d'aquestes normes, existeix el que es coneix com l'Estil Harvard que, sense ser un conjunt de normes, és un conjunt de recomanacions de cara a realitzar cites i referències. Tant les normes APA com les MLA es pot dir que mantenen l'estil Harvard, que consisteix, bàsicament, en tots els estils en els quals la cita en el text té format d'autor i data i les referències bibliogràfiques apareixen al final del document en forma de llistat ordenat per autor i any de publicació. (Biblioteca complutense, s.f.).

Utilitzar un sistema o un altre depèn de la situació en la qual estiguem creant el treball; l'important és respectar els drets de l'autor i buscar la senzillesa en el nostre treball.

A continuació mostrarem diferents exemples a l'hora de realitzar cites i referències seguint les diferents normes.

Però, abans de continuar, recordarem la diferència entre referències i bibliografia. Les referències són un conjunt de dades (autor, any de publicació, editorial, etc.) que identifiquen una idea aliena. Són una base d'argumentació del treball o text, un llistat de materials que s'incorporen en el cos del document i segueix un sistema de citació; poden ser tant escrits, com a pàgines web o material audiovisual. La bibliografia es refereix a tot el material que s'ha consultat per a l'elaboració d'un document, és a dir, antecedents de lectura de l'autor d'aquest document. També es refereix a les recomanacions de lectura addicionals per al lector.

4.1. Llibres


4.2. Revistes

Per a referenciar articles de revistes, hauríem de seguir l'esquema següent:


4.3. Pàgines web

Per a referenciar pàgines web,  seguim l’esquema següent:

4.4. Blogs

Per a referenciar blogs, hauríem de seguir l'esquema següent:

4.5. Figures i imatges

Per a referenciar figures i imatges, seguirem l’esquema següent:

4.6. Xarxes socials

Per a referenciar xarxes socials, seguirem l’esquema següent:

Si vols aprendre a agregar cites i referències a un document de text de forma molt senzilla utilitzant l’eina Google Docs, pots consultar aquest article.

5. Referències

6. Crèdits

Aquest material "Citar Continguts" de l'IBSTEAM, està publicat sota llicència Creative Commons 4.0 International (BY-SA) adaptat d'una obra elaborada per l'Àrea de Formació en línia i Competència Digital Educativa de l’INTEF, amb llicència Creative Commons 4.0 International (BY-SA).

Aquest curs i els seus materials es distribueixen amb llicència Creative Commons  4.0