Normes bàsiques de conducta

Normes d'etiqueta o netiqueta a les xarxes socials

L'etiqueta a les xarxes socials o també coneguda com a netiqueta, és un conjunt de normes bàsiques de comportament i respecte cap als altres a internet. Seguint els principis bàsics de conducta, a les xarxes hauríem d'adoptar els mateixos principis que empram per a la vida quotidiana i de relació en societat. És bàsic aplicar el principi de "faries això mateix en directe o en presència d'aquesta persona?" Aquesta pregunta ens donarà resposta a molts dels possibles conflictes que puguin anar sorgint.

Per poder gaudir del treball en xarxa i poder-nos beneficiar dels avantatges d'aquests nous mitjans de comunicació a classe, et proposam el següent llistat de normes bàsiques de conducta per comunicar i treballar amb el teu alumnat:

  • Pensa-ho bé abans de penjar res a la xarxa. No pugis res que et pugui perjudicar a tu o d'altres persones. Tot i que, ben probablement podràs eliminar allò que has compartit, no tendràs control sobre les possibles còpies que ja se n'hagin fet. Una vegada que està a la xarxa perdem el control sobre el material.

Font: Netiquétate. ¡Apúntate a la Netiqueta Joven para Redes Sociales!
  • Sol·licita permís abans de publicar una foto o vídeo allà on apareguin d'altres persones. Assegura't que tens el seu permís i que no els sap greu que facis aquest material públic.

  • Demana autorització abans d'etiquetar imatges d'altres persones. Pot passar que les persones que surten en aquestes imatges, maldament la fotografia ja estigui a Internet, no vulguin ser etiquetades.

  • En relació amb aquestes, empra etiquetes positives, no n'utilitzis d'ofensives que puguin ferir els sentiments de les altres persones.

  • Amb la teva conducta favorable i respectuosa ajuda a crear un ambient agradable en els espais de comunicació defugint de conflictes i ajudant a resoldre les situacions desagradables que es puguin donar.

  • Posa especial atenció i aprèn a discernir quan és millor un missatge privat que un públic. Si es dona un conflicte millor resoldre'l en privat amb la persona/es implicades per evitar que altres agents externs puguin afectar de manera negativa a la resolució del problema.

  • Escriu de manera correcta, respectant les normes ortogràfiques i gramaticals. No ho facis usant majúscules, sembla que cridam i això pot resultar ofensiu.

  • Tot i que n'hem de fer un ús mesurat, fes ús d'emoticones per afavorir la comunicació i assegurar la comprensió del missatge que volem donar.

  • Ves amb molt de compte amb les crítiques i comentaris negatius. Pensa que és molt senzill arribar a vulnerar els seus drets i podries arribar a ser penat per la llei. La teva llibertat d'expressió acaba on comencen els drets dels altres. L'atemptat contra a l'honor o la intimitat d'una persona pot ser considerat un delicte.

  • No comparteixis amb altres persones informacions o materials gràfics privats que algú ha compartit amb tu. Fes-ho de la mateixa manera com t'agradaria que ho fessin amb tu.

  • Defuig de tot allò que no t'interessa o no vegis clar. Rebutja sol·licituds d'amistat o invitacions de gent que no coneixes.

  • No reaccionis de manera violenta quan algú no accepta la teva invitació. Estan a dins el seu dret de fer-ho.

  • Si presencies situacions de conflicte, abús, maltractament o qualsevol altre tipus de violència, reacciona i, si fos necessari, denuncia per aturar el comportament inadequat d'aquesta tercera persona o col·lectiu. Comunica-ho als teus professors, pares o adults de confiança. Ben segur ells et podran ajudar.

  • Si tens dubtes o problemes

  • De manera periòdica, fes recerques a Internet per comprovar la teva identitat. Posa especial atenció com et presentes a les xarxes socials. Evita donar informació excessiva que pugui comprometre la teva intimitat. No comparteixis res que no compartiries amb estranys.

  • Comprova els teus perfils a les xarxes socials i fes-los privats. Els teus amics a la vida real han de ser també, únicament aquests, els teus amics a la xarxa d'internet.

Font: Ciutadania Digital. Govern de Canàries i Netiquétate.

Recull d'informació i webs d'interès

Font: Internet Segura for Kids. Cómo actuar frente a un trol o hater.

Font: Internet Segura for Kids. Combatre el ciberassetjament.