Desenvolupar el pensament crític

El pensament crític

❓ PENSAMENT CRÍTIC = 🧠 PENSAMENT PROPI AMB FONAMENTAC

Generalment, solem acceptar, donar com a vàlida i, el més perillós de tot, fer nostres les informacions que ens arriben de part de companys, mestres, mitjans de comunicació, xarxes socials... però, ens hem aturat a confirmar la certesa d'aquelles afirmacions? Estam disposats a donar per bo tot allò que ens arriba sense establir cap mena de filtre? Si la teva resposta és no, segueix llegint i descobriràs les passes que t'ajudaran a desenvolupar la capacitat de ser crítics, analítics i resolutius a l'hora d'acceptar qualsevol informació.

Definició de pensament crític

El pensament crític és la capacitat de recollir i analitzar informació per arribar a una determinada conclusió. Aquest habilitat és important per a qualsevol àmbit de la nostra vida. Ens ajudarà en el nostre dia a dia a l'aula, a retenir millor els conceptes, a donar respostes satisfactòries als problemes plantejats... en definitiva, som capaços de desenvolupar la capacitat de raonar, de pensar de manera lògica analitzant cada situació tot tenint en compte els fets coneguts.

Principals idees per desenvolupar el pensament crític

  1. Estableix una base sòlida.

L'objectiu final o ideal de futur pel qual lluites, ha de tenir un punt de partida estable, un conjunt d'ideals pels quals estàs decidit a lluitar. Aquesta motivació t'ajudarà a construir uns judicis ferms defugint d'allò que puguin ser modes passatgeres o situacions puntuals a la teva vida a les quals no val la pena dedicar esforços.

  1. Desenvolupa el pensament analític.

Una part molt important del pensament crític consisteix a analitzar dades de fonts d'informació diferents la qual cosa ens farà arribar a les millors conclusions. Hem de prendre notes de les idees principals, de les secundàries, fer un llistat de tots els dubtes que ens comporten les informacions, parlar amb experts, documentar-nos... L'anàlisi ha de ser el més detallat possible per aconseguir una font inicial d'informació fidel i contrastada.

  1. Mentalitat oberta i autoregulació.

Arribats en aquest punt, hem de ser capaços de deixar enrere qualsevol classe de prejudici sigui quin sigui el nostre objectiu final o les preferències personals sobre un determinat tema. La informació, les notícies, la història... són les que són i, ens agradi o no, hem de ser capaços d'acceptar-les per poder conformar una conclusió objectiva basada en les dades. Accepta que al teu voltant hi ha gent que és ben possible que tengui idees totalment oposades a la teva manera de pensar i, no per això, siguin manco vàlides que les teves.

  1. Resolució de problemes.

La base del pensament crític és enfrontar-nos, constantment, a qüestions derivades de l'adquisició d'informacions. El fet de qüestionar les informacions farà que aconseguiguem els millors resultats a les dificultats que se'ns plantegen.

  1. Observació.

Hem de ser capaços de fer una anàlisi profunda d'allò que se'ns planteja no donant per vàlid senzillament allò que és evident. Hem de tenir la capacitat de llegir entre línies i acceptar que hi ha infinitat de condicionants que poden fer un tomb inesperat a allò que, inicialment, sembla d'un color o que té un sentit determinat.

  1. Interpretació.

Arribats a aquest punt, hem de saber destriar allò que és important d'allò que únicament farà endarrerir l'objectiu final d'obtenir els millors resultats als dubtes plantejats.

  1. Avaluació.

Els temes complexos, aquells que centraran la nostra atenció, en molt poques ocasions tenen respostes senzilles. Per això és necessari avaluar, tot tenint en compte les informacions analitzades, les possibles solucions donant prioritat màxima a les nostres pròpies conviccions.

  1. Comunicació.

Una vegada que has aconseguit un resultat, és rellevant comunicar-ho a espais de debat oberts on els companys han de tenir l'oportunitat de comparar, discutir, rebatre, unificar... criteris i informacions per arribar a una solució òptima i consensuada sempre partint de les dades objectives i dels estudis realitzats.

Terminologia

ca pensament crític, n m

Orientació psicopedagògica > Condicions psicopedagògiques

Pensament que porta a interrogar, examinar i avaluar totes les qüestions mitjançant la raó.

Viquipèdia. El pensament crític.

Altres recursos

Vídeo: El pensament crític a l'aula de Primària. GrupIREF Filosofia

Beneficis del pensament crític

  • El fet de poder aprofundir en les dades per comprendre realment el seu vertader significat.

  • Enfocar els problemes i situacions des de diversos angles.

  • Dur a terme un procés elaborat de decisions basat en dades i en valors essencials.

  • Deixar de banda els prejudicis i condicions personals que no tenen raó de ser en la presa de decisions racionals davant els dubtes plantejats.

  • Triar les millors respostes des d'una posició responsable i lògica.