Ciutadania digital

Concepte de ciutadania digital

En l'actualitat hi ha una gran preocupació pel mal ús que s'està fent de les Tecnologies Digitals per part de l'alumnat, tant a casa com als mateixos centres educatius. Exemples d'aquest mal ús poden ser les xarxes socials convertides en espais per intimidar o amenaçar altres persones, sistemes de comunicació de tipus xat sense moderació ni control on prevalen actituds inadequades i irresponsables, models de generació de continguts a través de còpies il·legals de materials de la xarxa... Per això, com a docents, és necessari que ens plantegem quina és la millor manera d'afrontar aquesta nova realitat.

Ciutadania digital es pot definir com aquell conjunt de normes de comportament bàsiques que ha de tenir qualsevol ciutadà al moment d'emprar les tecnologies digitals. Aquesta persona ha de ser capaç de relacionar-se mitjançant la tecnologia sense ferir o fer mal als altres, protegint-se i cercant i accedint a la informació de manera adequada.  

Font: ¿Qué significa ser un buen ciudadano digital? YouTube. José Antonio Luengo.
Imatge: Estándares internacionales. NET.S. Formación INTEF.

Els estàndards NETS un bon punt de partida

NETS, de les seves segles en anglès, National Educational Technology Standards for Students són uns estàndards nacionals definits per a l'educació en tecnologies de la informació i la comunicació proposats per ISTE (Societat Internacional per a la Tecnologia en Educació). Aquests estàndards cobreixen 3 grans àrees:

9 àrees generals de comportament per conformar el ciutadà/na digital

Imatge: ISTE Standards Logo. Wikipedia.

El comportament a dins la xarxa converteix a totes les persones en models pels estudiants. El problema de la tecnologia digital és que les regles pel seu ús encara no han estat escrites. A mesura que la tecnologia s'ha anat instaurant en el dia a dia, algunes regles o polítiques d'ús es presumeixen i d'altres han començat a ser creades.

Per això mateix, els líders tecnològics així com institucions i organismes públics, han de donar exemple ferm tant a docents com a estudiants. S'ha d'exigir la redacció d'unes normes de conducte bàsiques d'obligat compliment que facilitin el dia a dia dins les aules.

Quan els estudiants veuen els adults fent un ús inadequat de la tecnologia, poden suposar que aquesta és la norma i això els condueix a comportaments irresponsables que defugen de qualsevol model de conducta establert.

Exemple d'etiqueta inadequada

👌 Estratègies

2. Comunicació

Els mòbils, la missatgeria instantània, els estats i reaccions a les publicacions i, per descomptat, el correu electrònic han transformat les formes de comunicació entre els usuaris de la tecnologia. Aquestes noves formes de comunicació han creat una nova estructura social de qui, com i quan interactuen les persones. Els estudiants han d'aprendre a diferenciar quina és la forma de comunicació més adequada per a una circumstància determinada. Per exemple, la comunicació cara a cara és més efectiva que l'electrònica quan els temes a tractar contenen informació delicada, personal i negativa. La comunicació digital és adequada per transmetre informació bàsica.

Exemple de comunicació inadequada

👌 Estratègies

3. Educació

La utilització de la tecnologia a l'educació és pràcticament constant avui en dia, però l'ensenyament de com s'ha d'utilitzar no s'ha desenvolupat de la mateixa manera. Quan ensenyam emprant tecnologia, la major part de les vegades no s'inclou la instrucció de quins són els usos adequats i inadequats.

Exemple d'educació inadequada

👌 Estratègies

4. Accés

La tecnologia ofereix moltes oportunitats perquè un gran nombre de persones accedeixin i utilitzin alternatives de comunicació. Però no tothom té la capacitat per usar o accedir a les eines d'aquesta nova societat digital. Els motius són diversos, des de factors socials i econòmics fins a d'altres que poden resultar limitants com per exemple, l'edat.

Exemple d'accés inadequat

👌 Estratègies

5. Comerç electrònic

Comprar en línia és cada vegada més freqüent i els docents hem d'acompanyar a l'alumnat en el procés de saber què és, quins avantatges té, quines limitacions i, sobretot, quins riscos comporta.

Exemple de comerç electrònic inadequat

👌 Estratègies

6. Responsabilitat

Des de ben joves, tant a casa com al centre els oferim la possibilitat d'agafar, utilitzar i modificar tot allò que troben a la xarxa, però en cap moment, se'ls explica què està ben fet i què no i els riscos que comporta actuar d'aquesta manera.

Exemple de comerç electrònic inadequat

👌 Estratègies

7. Drets

Quan l'alumnat publica un material a la xarxa té la mateixa protecció dels drets d'autor que pugui tenir qualsevol altre productor de continguts.

Exemple de drets inadequats

👌 Estratègies

8. Ergonomia

L'alumnat ha de ser conscient del mal físic i psicològic que pot sofrir usant de manera incorrecta la tecnologia. Migranyes, ulls secs, síndrome del túnel carpià, dolor cervical i lumbar, síndrome d'abstinència, depressió…

Exemple d'ergonomia inadequada

👌 Estratègies

Recursos

9. Seguretat

A mesura que la informació confidencial es va guardant en suports digitals i a la xarxa d'Internet, s'ha d'anar generant l'estratègia corresponent per protegir-la.

Els estudiants han d'aprendre a vetllar per la seva informació tant a casa com al centre. Actualitzar els sistemes operatius, emprar antivirus, treballar a darrere un tallafoc, fer còpies de seguretat, emmagatzemar la informació més delicada fora del nigul, saber establir els permisos adequats, limitar l'ús del micròfon o càmera a determinades aplicacions, no descarregar programari fora de les fonts oficials... són alguns dels aprenentatges que podem treballar amb l'alumnat al centre.

Exemple de mesures de seguretat inadequades

👌 Estratègies

Recursos

Font: Ciudadanía Digital. Mike S. Ribble, Gerald D. Bailey, y Tweed W. Ross.  13 de novembre de 2004.  CC-BY-NC-SA