Cercar vídeos

1. Cerca a YouTube amb precisió

Com ja saps, YouTube [Revisa la Política de Privacitat Aquí] és una plataforma dedicada a compartir vídeos. Entre els seus milions de recursos, pots trobar les temàtiques més variades en diversos formats: pel·lícules, programes, vídeos musicals, tutorials de tot tipus, videoblogs, etc., publicats en la mateixa web o emès en directe (streaming).  

No obstant això, no sempre et resultarà senzill trobar el que t’interessi sense perdre't amb tota la quantitat de contingut. Es pot afinar la recerca usant termes o comandaments especials, com a Google, o aplicar els filtres que ofereix. En aquest darrer cas has de fer una primera recerca mitjançant les paraules clau i, una vegada es mostrin els resultats, aplicar els filtres que t’interessin: 

També pots filtrar directament dins el camp de recerca. Per exemple, si volguessis accedir a tot el contingut d’un canal (no només un vídeo) has d’incloure la paraula channel separada per una coma del nom del canal que cerques, ja que YouTube, per defecte, et mostra vídeos relacionats en lloc de canals. Per exemple, si cerques el canal d’IBSTEAM hauràs de posar: channel, IBSTEAM. Et mostrarà el canal en lloc dels vídeos amb el nom IBSTEAM.

Pàgina de cerca del canal IBSTEAM (caib) a Youtube

Si el que vols és cercar vídeos o canals oficials (no dels usuaris que copien vídeos d’altres i els pugen als seus propis canals i que normalment són de mala qualitat, amb anuncis o amb altres mesclats) has d’incloure la paraula partner a la teva cerca. Així podràs accedir al vídeo oficial del tràiler d’una pel·lícula o al videoclip d’un artista. Per exemple, cercam el videoclip de Rozalén i la cançó La casa violeta. Si ho escrius talment, la cerca et donarà molts de resultats, versions no oficials, etc. Si escrius Rozalén La casa violeta partner només apareixerà el vídeo oficial del canal oficial de Rozalén.

Una altra de les accions més freqüents consisteix a cercar llistes de reproducció, és a dir, recopilacions de vídeos d’una mateixa temàtica. Això, com a docent, et pot resultar molt útil, per exemple per trobar vídeos sobre un mateix tema, personatge, etc. d’una mateixa etapa o assignatura o per accedir a un contingut d’una llarga durada, com un documental per parts, una sèrie, etc. Per això, si cerques xerrades TED i ho fas d’aquesta manera, podràs accedir directament a les recopilacions publicades.

Lista de reproducción de charlas TED en YouTube

Cada vegada s’usen més vídeos en directe, sobretot concerts, partits, etc., però també conferències, xerrades o presentacions. Per això, si poses la paraula live cercarà els esdeveniments en directe. A manera d’exemple: si vols veure un canal amb música amb directe, inclou music, live i podràs gaudir d’una gran quantitat de música en directe.  

També pots filtrar els recursos segons la seva qualitat: els vídeos de YouTube es poden reproduir en diferents resolucions. És important que tenguis en compte la velocitat de la teva connexió i la qualitat de la pantalla del teu dispositiu. La qualitat mínima és de 144p arribant a la màxima de 4K (de moment), encara que evidentment no tots els vídeos la tenen. Per fer-ho, has d’afegir 4K o HD a la cerca si vols que apareguin els vídeos d’aquesta resolució. 

Com ja hem mencionat al principi, YouTube també permet afinar la recerca tal com fa Google i, per tant, pots usar els símbols + i - per incloure o excloure termes i fer recerques exactes entre cometes. 

2. Com usar els vídeos de YouTube?

En el capítol anterior t’hem explicat que un dels filtres que pots aplicar per fer una recerca a YouTube és per llicència Creative Commons

En aquest cas, podríem descarregar-los i usar-los a qualsevol lloc mentre es reconegui l’autoria i la llicència. Però la realitat és que la majoria dels vídeos tenen una llicència de YouTube estàndard que no permet que descarreguem el vídeo, però podem usar els vídeos de YouTube amb llicència estàndard als nostres blogs, webs, presentacions o projectes?

Tal com es comenta en el següent article del blog de na Isabel Marín, advocada especialitzada en protecció de dades, en ser vídeos públics disponibles a Internet, podrem enllaçar-los o inserir-ne el codi (si l’autor permet aquesta opció), ja que no es modifica la forma de comunicació en seguir estant a Youtube.

El que no podrem fer és descarregar aquest vídeo i penjar-lo a la nostra web, ja que estaríem modificant la forma de comunicació. Així i tot, si decidim inserir el codi del vídeo, és recomanable posar l’autoria d'aquest, com en el següent exemple: Inserir YouTube a Moodle.

3. Bancs de vídeos gratuïts

PeerTube: sistema descentralitzat d'emmagatzematge de vídeos en línia. La característica especial d'aquest sistema és que els vídeos són tots de lliure distribució i es poden reutilitzar els seus continguts sense problemes.

Videezy [Revisa la seva Política de privacitat Aquí]: es defineix com “una comunitat de creatius als qui els encanta crear i compartir vídeos de tot tipus a tot el món”. T’ofereix vídeos, però també plantilles d’efectes, transicions, fons o “a càmera lenta”; en alta resolució, per a ús personal i comercial, encara que cada vídeo especifica la seva llicència i sempre és necessària l’atribució (cada vídeo et facilita l’enllaç corresponent). Pots fer la recerca per paraules clau o a través de les 12 categories i subcategories en les quals s’estructura. Una vegada accedeixes als vídeos, pots ajustar més filtrant per: Tipus d’arxiu, Classe de llicència, Resolució o Format. Pots ordenar per “Millor resultat” o “Novísimo”. També pots cercar per les creacions personals dels membres” més populars” de la comunitat. No necessita registre. 

Pixabay  [Revisa la seva Política de privacitat Aquí]: segurament ja coneixes Pixabay per ser un dels millors bancs d’imatges gratuïts. Des de fa un temps també ofereix vídeos gratuïts en 4K (2160p) i (1080p) sota les mateixes condicions: 

T’ofereix una petita guia perquè puguis realitzar una recerca avançada utilitzant comandaments específics (en anglès): combinació o exclusió de termes, recerca per autor o terminacions diferents. No necessita registre excepte si vols pujar les teves pròpies creacions o gaudir d’altres avantatges com fer comentaris. Disposa d’una comunitat molt activa amb un blog on estar al dia de les novetats, fòrum de dubtes o la possibilitat de filtrar per artistes o càmeres. 

Dareful  [Revisa la seva Política de privacitat Aquí]: No és un banc massa gros, però tots els vídeos han estat filmats amb el dron o la càmera del seu fundador, Joe Holland, que cada setmana penja nous recursos. Estan en alta resolució (4K) i amb llicència de Creative Commons 4.0 (pots usar-los en diferents formats, amb o sense finalitat comercial i inclús editar-los citant a l’autor). Disposa d’un cercador per paraules clau (en anglès) encara que també pots fer-ho a través de categories, sobretot relacionades amb la natura. En accedir al vídeo, es pot previsualitzar abans de descarregar-lo i adjunta una petita descripció d'aquest.

Imatge de Dareful

Altres plataformes on compartir i trobar vídeos són: 


Com hem comentat, aquests vídeos es poden inserir en altres pàgines, blogs o wikis. Una altra opció és descarregar-los. Per això, convé tenir el programa VCL Media Player que permet visualitzar i descarregar quasi tot tipus de vídeos. 

4. Vídeos Educatius

A l'article següent d’Educación 3.0 50 canales con vídeos educativos en YouTube pots accedir a una gran recopilació de canals educatius que ofereixen contingut gratuït per diversitat de matèries i nivells. 

___________________________________________

Els recursos i plataformes mencionats poden realitzar cessions de dades a tercers amb distintes finalitats. Per la teva seguretat i la del teu alumnat, abans d’utilitzar un d’aquests recursos a l’aula és necessari llegir detingudament les polítiques de privacitat i ús dels distints serveis. A més, no oblidis que en usar un recurs de la xarxa, s’han de revisar les llicències d’ús d'aquest. 

IBSTEAM no es responsabilitza de l’ús d'aquesta informació, així com la manera en què l’usuari interactuï amb aquestes plataformes. 


5. Crèdits

Aquest material "Vídeos" de l'IBSTEAM, està publicat sota llicència Creative Commons 4.0 International (BY-SA) adaptat d'una obra elaborada per l'Àrea de Formació en línia i Competència Digital Educativa de l’INTEF i derivada de diferents materials, amb llicència Creative Commons 4.0 International (BY-SA).

Aquest curs i els seus materials es distribueixen amb llicència Creative Commons 4.0