Cercar imatges i icones

  1. Introducció

Cada vegada feim servir més imatges, gràfics i icones a les classes. El component visual resulta essencial, no només per a motivar i captar l‘atenció dels nostres alumnes, sinó per a completar i enriquir els propis continguts que volem transmetre.

El que se sol fer per a il·lustrar webs, blogs, presentacions, etc. és anar a Google i fer una cerca utilitzant paraules claus. És evident que allà trobaràs milers d'imatges de manera immediata, però com ja saps, hauries de tenir en compte la propietat d'aquestes imatges i també la qualitat d'aquestes.

Per això, t'oferim una llista de bancs d'imatges gratuïts en els quals podràs trobar fotografies, dibuixos, icones, etc. que et poden ser d'utilitat per a la teva labor docent. En general, aquestes pàgines et permeten realitzar cerques molt concretes (per tema, orientació, fotògraf o fins i tot per color), les imatges solen ser de molt bona qualitat (la majoria són de professionals) i te les pots descarregar en diferents grandàries perquè s'adeqüin a les teves necessitats. És cert que a major grandària, millor qualitat, però recorda que si la usaràs només per a web (no per a imprimir) és millor una grandària mitjana (1024 px d'ample).

El més interessant és que la majoria d'aquestes propostes són de domini públic (sense drets d'autor) o les pots utilitzar sota unes certes condicions, en tenir una llicència CC. Insistim que cal tenir especial compte amb aquest tema i que no tot el que trobem en Internet es pot usar lliurement.


  1. Imatges de domini públic

Una llicència CC0 és una Llicència Creative Common de domini públic, és a dir, que et permet usar les imatges gairebé sense limitacions. Això significa que pots utilitzar-les amb finalitats personals o comercials, copiar-les, modificar-les i distribuir-les sense permisos per part de l'autor/a ni atribució (encara que en molts casos es recomana com a reconeixement a la persona que ha fet aquest treball).

T'oferim un llistat dels bancs d'imatges més coneguts i complets destacant en cadascun d'ells el més significatiu, si disposen de cercador i en quin idioma i la necessitat o no de registre:

Pixabay:és un dels bancs d'imatges més coneguts i usats per a trobar fotografies, il·lustracions i vectors lliures de drets d'autor. Les fotografies de paisatges són el seu "punt fort". Pots descarregar-les (en diferents grandàries), modificar-les, distribuir-les i usar-les lliures de pagament, fins i tot per a ús comercial. No és necessària atribució. El cercador és en espanyol però obtindràs molts més resultats si fas les cerques en anglès. No és necessari registrar-se.

Pexels: un altre dels bancs de fotografies més coneguts i d'una qualitat excel·lent ja que cada dia fotògrafs professionals pugen les seves creacions. Igual que en l'anterior les pots utilitzar, descarregar (en diverses resolucions) i modificar gratuïtament, fins i tot per a fins comercials. No és necessària atribució però com diu en el seu web, "s'agraeix". El cercador és en espanyol però obtindràs molts més resultats si fas les cerques en anglès. De fet, si navegues una mica moltes de les seves pàgines apareixen només en anglès. No és necessari registrar-se.

Unsplash: inclou imatges molt conceptuals, inspiradores i creatives. No disposa de tantes com altres bancs però el seu cercador és molt eficient: podràs trobar una llista ordenada de temàtiques (en el menú superior). No és necessari el permís de l'autor/a però es recomana la seva atribució. Exemple: Imatge de Jeremy Bishop en Unsplash. El cercador és en anglès. No és necessari registrar-se.

Imatge de Jeremy Bishop en Unsplash.

Life of pix: L'interessant d'aquest banc d'imatges és que el formen fotògrafs professionals pel que la qualitat de les imatges és excel·lent. Et permet buscar per categories, colors i orientació. Especialitzats en naturalesa i arquitectura. En punxar sobre una imatge es descarrega automàticament en màxima resolució, la qual cosa t'aporta eficàcia i immediatesa. El cercador és en anglès. No és necessari registrar-se.

Gratisography: És un banc d'imatges creat pel dissenyador i fotògraf nord-americà Ryan McGuire. A l'ésser una col·lecció personal, el seu estoc és petit però totes són imatges d'alta resolució, lliures de drets i totalment gratuïtes. Ofereix un catàleg variat i "peculiar": imatges acolorides, divertides i transgressores que inclouen trets d'humor i que poden alegrar molts dels teus projectes a l'aula. Responen a un excel·lent treball d'edició pel que són molt creatives, originals i fins i tot incorporen efectes de llum i visuals molt cridaners. Disposa de sis categories: animals, naturalesa, objectes, persones, urbanes o "capritxoses". Permet subscriure's per a rebre notificacions sobre noves imatges agregades. Només et permet descarregar-les a màxima resolució. El cercador és en anglès. No és necessari registrar-se.

FOCA Estoc: És un banc d'imatges amb llicència CC0 molt recent (de 2021) que a més, setmanalment agrega fotografies noves, la varietat de les quals fa que puguis trobar imatges de naturalesa, edificis, tecnologia i persones, segurament molt habituals en les teves presentacions. Permet la descàrrega en diferents resolucions i fer cerques similars per color o dins d'una mateixa categoría.es destacable que en la mateixa pàgina pots accedir a FOCA Editor que compta amb plantilles que adeqüen les imatges a les dimensions de les principals xarxes socials i al tipus de publicació. El cercador és en anglès. No és necessari registrar-se.

Pikwizard: té un catàleg de més d'1 milió d'imatges i vídeos. Això sí, si apareix “Premium” en la part superior esquerra de la imatge és que és de pagament. El més interessant de Pikwizard és que en punxar en cada imatge pots descarregar-la, compartir-la o editar-la amb l'el seu propi programari de disseny gràfic, Design Wizard i així poder fer uns certs retocs, afegir text o canviar la grandària per a adequar-lo a les xarxes socials o tipus de publicació. El cercador és en anglès. No és necessari registrar-se.

Freeimages: ofereix fotos lliures de drets per tema (més de 20 col·leccions), fotògraf, color, etc. Gratis per a ús personal i comercial. El cercador és molt complet i pots descarregar-te-les en diferents grandàries, agregar a favorits o carregar les teves pròpies fotos. El cercador és en espanyol, però és molt més complet si cerques en anglès. No és necessari registrar-se.

Stocksnap: Imatges d'alta resolució organitzades en centenars de categories i subcategories. En publicar-se amb una llicència CC0, et permeten descarregar, editar i usar de manera gratuïta, fins i tot amb finalitats comercials. Posa a la teva disposició un petit editor en línia amb el qual pots fer retocs, incloure textos, usar plantilles o combinar amb els teus propis arxius. El cercador és en anglès. No és necessari registrar-se. Només t’has de registrar si vols pujar les teves pròpies fotos i accedir a unes certes funcionalitats.


3. Imatges amb llicència CC

El cercador de Google et permet filtrar la cerca d'imatges segons el tipus de llicència. Al següent vídeo, tens com fer-ho.

A continuació t'oferim un llistat de bancs d'imatges, tots gratuïts, però són unes certes restriccions quant al seu ús. En tots els casos és molt recomenable consultar la política de privacitat.

Flickr: disposa de milions d'imatges d'alta qualitat pel que la seva biblioteca s'ha convertit en una de les més completes i conegudes. No necessites registrar-te per a veure les fotos i vídeos però si ho fas pots compartir les teves pròpies fotografies, editar, retocar i millorar la imatge abans de descarregar-la i crear àlbums on anar emmagatzemant les teves col·leccions (pots pujar fins a 1000 fotos de manera gratuïta).

Això sí, és molt important que tinguis en compte el tipus de llicència de cada fotografia concreta (apareix just sota la imatge: Alguns drets reservats) per a no usar les imatges sense autorització.


Altres bancs d'imatges amb llicències Creative Commons que poden resultar-te útils per al teu treball a l'aula són:

Search Creative Commons: Pots buscar de forma molt ràpida i eficaç entre més de 300 milions d'imatges amb llicència CC procedents de museus, cercadors com Flickr o Wikimedia Commons. En la pàgina principal pots realitzar una primera cerca per paraules claus i accedeixes a un segon nivell en el qual pots filtrar per ús, llicència , fonts, tipus d'arxiu, grandària, etc. En passar el ratolí per cada imatge, en la part superior t'indica la llicència corresponent. També pots accedir a àudios i vídeos. Cercador en anglès.

Morguefile: És un banc exclusivament de fotografies, molt complet, que permet transformar-les i usar-les lliurement. De fet, va néixer amb l'objectiu d'oferir imatges perquè uns altres poguessin crear els seus propis projectes a partir d'elles. Per això, si s'usen tal qual (sense modificar-les) no es poden vendre, llicenciar, sub-llicenciar, llogar, transferir o distribuir; si ho fas hauries de referenciar a l'autor. Disposa d'un cercador molt eficaç (sense necessitat de registre i en anglès) però si et registres pots fer la teva col·lecció d'imatges favorites o sol·licitar una fotografia específica.

Pics4learning: Com descriu en el seu web és una biblioteca d'imatges "curada", segura i gratuïta orientada a l'educació. Els professors i els estudiants poden utilitzar les fotos i il·lustracions sempre respectant els drets d'autor per a projectes a l'aula, web, vídeos o qualsevol entorn educatiu. Està en anglès i s'organitza en col·leccions i subcol·leccions temàtiques com a animals, cultura, història, geografia, etc. La descàrrega és automàtica en màxima resolució i et permet guardar-la directament en Google Drive si tens compte.

Imatge de Pics4Learning

Photosforclass: Imatges Creative Commons per a usar a l'aula degudament atribuïdes. Són apropiades per a l'edat i l'entorn escolar, provinents de Flickr i Pixabay i a les quals a més, han aplicat filtres específics. El més destacable és que et facilita la citació automàtica, és a dir, les imatges descarregades citen automàticament a l'autor i els termes de la llicència de la imatge.

TinEye Lab Multicolr: pots triar fins a cinc colors per a trobar imatges amb tonalitats semblants entre els milions d'imatges amb llicència lliure Creative Commons de Flickr. Això pot ser interessant en projectes o treballs en els quals necessitis determinats colors. Primer els tries d'una paleta (fins a cinc), ajustes la composició i si vols, afegeixes etiquetes per a filtrar encara més els resultats. En anglès. En el següent exemple, hem triat tres colors i inclòs l'etiqueta "*flower".

Imatge de Multicolr

Banco de Imágenes y sonidos del INTEF: És el Banc del Ministerio de Educación y Formación Profesional que té com a objectiu facilitar a la comunitat educativa recursos audiovisuals. Pretén ser un espai construït "entre tots i per a tots", un lloc de trobada on compartir recursos propis amb tota la comunitat educativa. Per a això els usuaris poden registrar-se i col·laborar compartint la seva fotografies, il·lustracions, animacions, vídeos i sons agrupant-los en col·leccions. Subjectes a una llicència CC BY-NC-SA: les accions, productes i utilitats derivades de la seva utilització no podran generar cap mena de lucre i l'obra generada només podrà distribuir-se sota aquesta mateixa llicència. En les obres derivades deurà, així mateix, fer-se referència expressa a la font i a l'autor del recurs utilitzat.

Foter: Són fotografies provinents de Flickr però ja sota llicència Creative Commons (Ús comercial o No comercial). En tres passos t'indica com descarregar o embeure la imatge, revisar la llicència i atribuir-la. Pots filtrar per color, tipus de llicència o rellevància,/interès/ actualitat. No és necessari registrar-se i el cercador està en anglès.


Altres bancs d’imatges que poden ser útils són:

4. Icones

Les icones fan que les teves presentacions, projectes, webs, etc. siguin més atractives i li donin una coherència visual i un disseny personal i actual. Et proposem dos bancs d'icones gratuïtes molt complets, encara que en tots dos casos es requereix atribuir a l'autor/a.

Flaticon: és un banc d'icones i mini il·lustracions disponibles en format PNG, SVG, EPS, PSD i BASE 64. Té un cercador molt complet encara que també pots filtrar per packs i autors. Una vegada que accedeixes a la icona pots descarregar-te'l en diferents versions (colors, format, grandàries, etc.) i afegir a les teves col·leccions (pots tenir fins a tres) i afegir fins a 100 icones per col·lecció. Els usuaris registrats poden editar i descarregar el pack complet. Les icones premium són de pagament.

Icones dissenyades per Freepik des de www.flaticon.es

Icon-Icons: Cercador d'icones gratuïtes en espanyol molt útil per als teus projectes web, blogs, presentacions, dissenys o qualsevol ús que li vulguis donar... Pots descarregar les imatges en format png, ico, icns o arxiu vectorial svg. Estan organitzats en 40 categories (Escola i Educació, Esport i Jocs, Ciència i Tecnologia, Logos i Mitjans socials, etc.) o també pots buscar per estils: 3D, a mà, realista, esquemàtic, etc. Els dissenyadors registrats poden pujar i compartir les seves creacions.

Cerca amb filtre “a mà” en Icon-icons

Altres webs en les quals pots trobar icones són:

Freeicons.io. Lloc web en anglès que ofereix un cercador d'icones en diversos estils (3D, amb línia, sense línia, etc.). La descàrrega es pot realitzar en diversos formats, majorment com a vector svg i imatge png. Les icones i imatges són de domini públic.

Publicdomaninvectors. Pàgina web que permet localitzar i descarregar vectors amb llicència CC0 (Domini públic) en format svg, eps o ai. També incorpora una eina per a editar i generar vectors svg.

Icones de Material Design. Banc d'icones lliures i descarregables en format svg. Inclou també icones animades.

Iconfinder. Banc d'icones gratuïtes i altres amb opció de pagament. Són descarregables en PNG i en SVG.


5. Crèdits

Aquest material "Imatges i icones" de l'IBSTEAM, està publicat sota llicència Creative Commons 4.0 International (BY-SA) adaptat d'una obra elaborada per l'Àrea de Formació en línia i Competència Digital Educativa de l’INTEF i derivada de diferents materials, amb llicència Creative Commons 4.0 International (BY-SA).

Aquest curs i els seus materials es distribueixen amb llicència Creative Commons 4.0