Cercar a Google amb precisió i eficàcia

Què és l'OMNIBOX del navegador Google Chrome?

Cercant informació a través del navegador Google Chrome

Google anomena OMNIBOX a la barra d'adreces del seu navegador Google Chrome. Per a Google OMNIBOX és més que una senzilla barra d'adreces on, a navegadors antics d'internet, només podíem escriure adreces o identificadors únics i perfectes de pàgines web (en anglès, URL Uniform Resource Locator). Aquest nou espai té tota una sèrie de funcionalitats que augmenten de manera exponencial la potència d'aquest navegador:

  • Autocompletar URL. Una vegada que començam a teclejar l'adreça web a la barra ens mostra en pantalla resultats suggerits que coincideixen amb allò escrit. Per aquest motiu, ja no és estrictament necessari conèixer l'adreça exacta de la pàgina que volem visitar. Per oferir-nos resultats té en compte les pàgines més visitades i de major interès d'internet així com el nostre historial de navegació.

  • Recerques. Realitza recerques a dins la mateixa barra d'adreces a través del motor de recerca que tenguem predefinit al nostre navegador. Avui dia no només Google ens ofereix cercadors a Internet, n'hi ha d'altres alternatius com DuckDuckGo o Qwant que, tot i que els resultats obtinguts són menors, tenen com a bandera la privacitat i el no rastreig de les nostres recerques. Veure vídeo adjunt 👉

  • Avís de seguretat. Si la pàgina que intentam visitar no és segura, per exemple que no gaudeix d'un certificat SSL, la mateixa barra d'adreces ens informarà del possible risc que tenim al davant si realitzam trameses d'informació a través d'aquesta web.

  • Bloqueig de finestres emergents. És un sistema molt habitual en els nostres dies intentar farcir el nostre espai de treball amb publicitat i/o ofertes enganyoses que distreuen la nostra atenció i, en el pitjor dels casos, complements o extensions que poden infectar el nostre ordinador amb qualque tipus de programari maliciós. Per això, de manera predefinida, Chrome bloqueja aquest tipus d'activitat sospitosa i ens informa també a dins la barra d'adreces si s'ha produït qualsevol classe de bloqueig. Veure vídeo adjunt 👉

  • Guardar com a destacat. Si es tracta d'una web que visitam amb freqüència, ens pot resultar d'utilitat guardar-la a dins els nostres favorits (els quals, si tenim activada la sincronització del compte de Google, els veurem i tendrem disponibles a tots els nostres dispositius). Senzillament, una vegada a dins la pàgina haurem de fer clic a l'estrella del final de la barra OMNIBOX.

  • Compartir amb altres dispositius i/o plataformes. A més a més d'allò vist amb anterioritat, a dins la mateixa barra disposam a la banda dreta d'una petita fletxa amb opcions extra que permetran per exemple enviar una pàgina a altres dispositius que tenguem enllaçats al mateix compte, crear un codi QR de la pàgina en qüestió, guardar la pàgina, enviar a un reproductor multimèdia (Google Chromecast)...

Motors de recerca a Chrome i d'altres configuracions bàsiques.
Bloquejar finestres emergents a Google Chrome. Comportament personalitzat.
Informació de seguretat de la pàgina. Certificat SSL.
Guardar pàgines als nostres destacats.
Compartir amb altres dispositius / plataformes i altres opcions.

Cercar a Google amb precisió

Abans de res

Encara que sembli una obvietat, és important recordar que per a cercar de manera precisa, el primer és escriure les paraules correctament, sense errors. També cal tenir en compte que Google no distingeix entre majúscules i minúscules i només cerca les 32 primeres paraules que escrius, ignorant la resta.

Trobar paraules o frases exactes

És un dels "trucs" més útils. S'utilitza quan es vol trobar informació exacta, literal, no semblant ni relacionada i per a això s'ha d'escriure la paraula o l'oració entre cometes. Google només mostrarà els resultats que continguin aquesta frase exacta, amb les paraules juntes i en aquest ordre. Per exemple, si es volen cercar les pàgines on aparegui "Marc de competència digital docent" ho farem de la següent manera 👉.

Si no s'inclouen les cometes, s'obtenen molts més resultats perquè es mostren totes les pàgines que contenen aquestes paraules encara que no formin part de la mateixa oració i en qualsevol ordre en el qual es trobin.


Recerca a dins Google de paraules o oracions exactes mitjançant l'ús de cometes dobles.
Ús de l'asterisc "*" com a comodí a les recerques exactes.

En el cas que una de les paraules de la frase pugui variar, cal utilitzar un asterisc (*) entre les cometes, ja que serveix de comodí. Així s'indica al cercador que aquest terme és variable. És molt útil en el cas que es dubti sobre una o diverses paraules d'una frase literal. Per exemple, si es volen cercar les pàgines on aparegui "Ús de les tecnologies digitals a" acompanyat de qualsevol altra paraula/es ho farem de la següent manera: "Ús de les tecnologies digitals a*".

Excloure termes

Per defecte, Google cerca totes les paraules que s'escriuen en el camp de cerca (fins a un màxim de 32), però se li pot indicar que no inclogui un o diversos termes posant el signe menys (també guió mitjà) davant de cadascun d'ells, sense espais. Amb això, s'aconsegueixen eliminar els resultats que continguin aquesta paraula. Per exemple: si es volen cercar pàgines on es tracti de l'ús de les tecnologies digitals a l'aula, però no volem que es parli ni d'infantil ni de primària, ho faríem de la següent manera 👉.

Posau especial atenció a la imatge on podeu veure que hem llevat les cometes i ara la recerca no és exacta, és a dir, cerca els termes sigui quin sigui l'ordre d'aparició.

Exclusió de termes a les recerques de Google mitjançant el signe "-".
Recerca a dins una pàgina en concret mitjançant els motors de recerca de Google.

Cercar a dins d'una web concreta

A vegades ocorr que volem trobar una certa informació però dins d'un lloc web concret. Moltes pàgines compten amb opcions de recerca al seu interior, però d'aquesta manera ens evitam haver de navegar fins a la mateixa per efectuar la nostra recerca (el cercador seria el punt de partida). Per cercar en una web específica ho faríem introduint les paraules clau i després site: el lloc web o el domini.

Per exemple, per a trobar continguts que parlen del MRCDD (Marc de Referència de la Competència Digital Docent) a dins la pàgina d'IBSTEAM ho faríem així: MRCDD site:ibsteam.caib.es

Cercar per tipus de document

Pot ocórrer que en comptes d'una web s'estigui cercant un document. Si és així, Google permet definir el tipus d'arxiu que es vol trobar. Només s'han d'incloure les paraules clau i després filetype: tipus de document (extensió). Per exemple, si es vol localitzar un exemple de PDC (Pla de Digitalització de Centre) en PDF caldria escriure: Pla de digitalització de centre filetype:pdf

Cercar a Google un document en un format en concret.

Cercar informació dins la versió en memòria cau de Google

De vegades cercam una pàgina, però casualment està caiguda, "en construcció" o ha estat actualitzada i ja no està disponible la informació que necessitam. En aquest cas, es pot cercar dins la versió en la memòria cau de Google, que realment és com una fotografia que encara es conserva d'una versió anterior, una còpia instantània guardada d'una pàgina web que pot ser recuperada des dels servidors.

Per exemple, si per tasques de manteniment o problemes tècnics, ha caigut la web d'IBSTEAM i es vol consultar aquesta pàgina, cal escriure a Google cache:ibsteam.caib.es. A la part superior es veu el dia i l'hora en la qual estava publicada la versió que s'està visualitzant.

⚠️ Atenció! Google ja ens avisa que aquesta és una pàgina guardada en memòria i que pot haver sofert actualitzacions des d'aquesta instantània. És tasca nostra continuar visitant la pàgina per comprovar la fidelitat de les dades que ens ha proporcionat aquest tipus de recerca.

Versió en memòria cau de la pàgina d'IBSTEAM als servidors de Google.

Definir, traduir o calcular

Una funcionalitat del cercador de Google, molt útil per als docents, és que de manera ràpida i senzilla es poden fer càlculs, traduir a qualsevol idioma, definir un terme o fins i tot convertir monedes.

Per definir un terme concret cal escriure define: el terme que es vol definir, per exemple el significat de resiliència. No sols apareix ràpidament la definició sinó l'origen del terme i l'opció a traduir a diferents idiomes. Davall apareixen altres pàgines amb més definicions.

Definició a dins Google mitjançant define: terme a definir
Traducció instantània de paraules i d'altres opcions al cercador de Google.

Per a traduir una paraula o frase no cal entrar en el traductor. És suficient escriure en el camp de cerca translate: paraula to idioma. Per exemple, translate: transformación to english. Es veu un primer resultat i l'accés a les diferents possibilitats de traducció i fins i tot escoltar la pronunciació de la paraula, així com la possibilitat de copiar-la o accedir al traductor de Google.

Per a fer càlculs senzills existeixen dues opcions. Escrivint calculadora en el camp de cerca apareix l'aplicació específica de Google en la qual es poden fer les operacions. També es pot posar al cercador directament el càlcul que es vol realitzar, per exemple, el 15 % de 400 i apareix el resultat directament. Davall apareixen altres webs "calculadores" així com preguntes habituals dels usuaris.

Calculadora integrada al cercador de Google.

Altres operadors avançats de recerca

Si vols conèixer d'altres operadors que et permetran dur a terme recerques molt específiques a dins Google (també a dins la barra d'adreces o OMNIBOX) revisa la documentació addicional.

Vegem els més utilitzats a la taula següent 👉 https://bit.ly/3AP4RM4

➕ Informació. Descripció general dels operadors de recerca.

➕ Taula resum. Dean Long. Interactive search operator cheat sheet.

➕ Infografia per a l'alumnat. Juan Villar. Trucos ninja para buscar en Google.

Cercadors específics del món educatiu

Sempre que hem de realitzar recerques a la xarxa ho fem a través del motor proveït per defecte al nostre navegador. Als vídeos anteriors ja hem vist com modificar i personalitzar aquests paràmetres, però, i si volem cercar material específic d'educació? Doncs existeixen tot un grapat de cercadors relacionats amb l'àmbit acadèmic que ens poden ser de molta utilitat en el nostre dia a dia.

A continuació us presentam alguns dels més emprats 👉.

  • Google acadèmic. Cercador específic per a docents i alumnat.

  • Google Books. Milers de llibres per consultar de manera gratuïta.

  • Qwant. Cercador descentralitzat amb versió junior.

  • YouTube Educació. Vídeos relacionats amb l'aprenentatge.

  • Viquipèdia. L'enciclopèdia lliures creada de manera col·laborativa.

  • Viquillibres. Pàgina per a la descàrrega gratuïta de llibres.

  • Viquitexts. Igual que l'anterior però amb texts per consultar o descarregar.

  • Educateca. 130.000 registres per a tots els nivells i àrees.

  • Kiddle. Cercador pels estudiants més joves.

  • Refseek. Revistes, pàgines, enciclopèdies, documents acadèmics...

  • Base. Cercador de la biblioteca de la universitat alemanya de Bielefeld.

  • Eric. Cercador de l'Institut de Ciències de l'Educació. Estats Units d'Amèrica.

  • ScienceResearch. Un dels millors espais per a la recerca de materials de ciències.

  • WolframAlpha. Intel·ligència computacional aplicada a les recerques.

  • TEDEd. Lliçons, xerrades, presentacions...

Cercadors alternatius

I sense deixar de banda el món de la informació i els cercadors, vegem aquí un grapat d'alternatives de caràcter generalista (sense relació directa amb el món educatiu) al cercador de Google.

  • Bing. Alternativa natural i lògica de l'empresa Microsoft. Permet fer recerques mitjançant imatges.

  • Yahoo. Durant molts d'anys va ser un rival d'empremta. Totalment vàlid i funcional per poder complementar informacions. Gran quantitat d'opcions.

  • DuckDuckGo. Cercador de codi obert que no ofereix recerques personalitzades i té com a bandera la privacitat i anonimat de les dades de l'usuari.

  • Qwant. Alternativa europea (francesa) a DuckDuckGo. Mateixes característiques i mateixos valors fonamentals de llibertat i privacitat.

  • Startpage. Igual que els dos anteriors però aquest amb seu a Holanda. La privacitat com a característica més distintiva.

  • Ecosia. Si cerques un cercador diferent aquí el tens. Des d'Alemanya han creat aquest portal que dona el 80 % dels seus ingressos a la reforestació de boscs.

Crèdits

Aquest material "Cercar en Google amb precisió i eficàcia" de l'IBSTEAM, està publicat sota llicència Creative Commons 4.0 International (BY-SA) adaptat d'una obra elaborada per l'Àrea de Formació en línia i Competència Digital Educativa de l’INTEF i derivada de diferents materials, amb llicència Creative Commons 4.0 International (BY-SA)