Matematikk (MA)

På Humanistskolen er vi opptatt av at elevene skal oppleve mestring i matematikk. Vi arbeider systematisk med temaer inntil det er på plass, og tilpasser med ulik fremdrift for ulike elever. Matematikk er det faget med størst nivåforskjell mellom elever, og det tar vi hensyn til. Elevene får utviklet egne evner til samarbeid, problemløsning og abstrakt tenkning gjennom utforskende, rike oppgaver og aktiviteter. Samtidig får de tette kunnskapshull i faget gjennom Grunnpakka –  Humanistskolens eget modulbaserte digitale matematikk-kurs, som elevene selv er med på å utvikle. 

Info

Faglærere: Bent Johan Mosfjell, Kaspar Henmo og Alexander Fjermeros.

Læreplan

Algebra, likninger og brøk

I dette emnet utforsker elevene videre hvordan bokstaver brukes i matematikk for å beskrive det ukjente, abstrakte og generelle, og får dermed en økt forståelse for fagets indre logikk. De fortsetter å terpe på brøk, en grunnstein i faget, og de øver seg på å gjenkjenne mønstre og å forenkle matematiske uttrykk. I tillegg utforsker de flere metoder for arbeid med likningssett, og vurderer hvilken de er mest komfortabel med. 

Algebra og likninger er ikke bare gøy å lære om, men også nyttig for å forstå de fleste matematiske emner, samt konsepter i blant annet fysikk (naturfag), statistikk (samfunnsfag) og programmering.

Læringsmål

Lær mer

Vurdering

Funksjoner

I dette emnet lærer man om sammenhenger, for funksjoner viser oss forholdet mellom to størrelser. Store deler av verden vi omgir oss med, består av funksjoner. Statistikken man leser om og ser på TV og som informerer politiske avgjørelser, bygger på funksjoner. Kodene som får telefonen din til å funke, bygger på funksjoner. Funksjoner gjør det mulig å forutse naturkatastrofer. Funksjoner er altså en matematisk gren som både informerer, underholder og redder liv! 

Dette emnet gir et godt utgangspunkt for videre arbeid med modellering senere på året.

Læringsmål

Lær mer

Vurdering

Personlige økonomi

Dette er ofte et favorittema blant elevene. Her lærer de viktige ting for å styre sin egen økonomi, som å føre budsjett i regneark, å kjenne forskjell på ulike lån og beregne utviklingen på lån med renter og renters renter, og å gjøre om mellom ulik valuta. 

Læringsmål

Lær mer

Vurdering

Modellering

Modellering handler om å bruke matematikk som verktøy for å forklare virkeligheten. Når vi lager prognoser for vær, klima, utvikling av smitte eller økonomi, bruker vi matematiske modeller. I dette emnet skal elevene bruke digitale verktøy og Python-programmering til å modellere smitteutvikling, og sammenligne ulike fremstillingsmåter.

Læringsmål

Ressurser

Lær mer

Vurdering