Filosofi (FI)

Filosofi erstatter KRLE-faget på Humanistskolen. Elevene skal lære om de ulike religionene og religionens funksjon i samfunnet. Vi tror på at elever lærer gjennom opplevelser og de vil derfor oppleve religion i ulike former, som ved besøk av en munk, moskè-besøk og deltakelse i en ofring til de norrøne gudene. Videre vil elevene lære å begrunne og argumentere for ulike standpunkt i diskusjoner om etiske tema.

Info

Faglærer: Hege Torp Bugge, Alexander Fjermeros

Læreplan

Gresk filosofi og mytologi

Temaet gresk filosofi og mytologi viderefører siste tema fra 9. trinn, filosofihistorie. Elevene skal bli kjent med og utforske sentrale greske filosofer som Sokrates, Platon og Aristoteles, med fokus på deres liv og filosofi. Vi skal utforske filosofiske perspektiver på "de gode, det sanne, det vakre" samt diskutere og sammenligne hva som er et godt liv.

I gresk mytologi skal vi i forkant av Athen-turen lese boken "De greske mytene" for å bli kjent med gresk mytologi og religion. Elevene skal fordype seg i en myte, og utforske hvordan vi fremdeles finner spor av gresk mytologi i nåtiden. 

Læringsmål


Religionskritikk

I arbeid med teamet religionskritikk skal elevene få se og selv finne eksempler på religionskritikk og presentere disse. De skal og reflektere over hvorfor religionskritikk er en sentral verdi i demokratiske samfunn, og utforske hvordan religiøs tro kan komme i konflikt med menneskerettigheter, både i Norge og ellers i verden.  


Læringsmål

Lær mer


Vurdering

Nyreligiøsitet 

Nyreligiøsitet er et tema som videreføres fra 9. trinn, men hvor elevene i 10. trinn skal fordype seg ytterligere. Elevene skal kunne forklare begreper som kult, sekt, religion og nyreligiøsitet, og finne og presentere fellestrekk hos nyreligiøse bevegelser. De skal fordype seg i noen utvalgte kulter, sekter eller nyreligiøse bevegelser og sammenligne disse. Vi skal også utforske hvordan nyreligiøsitet kommer til uttrykk i populærkulturen og i sosiale medier. 

Læringsmål


Lær mer


Vurdering


Komparativ religion 

En av de sentrale kompesansene i filosofifaget er at man kan peke på likhetstrekk i verdensreligionene. Elevene skal få denne kompetansen gjennom å sammenligne aspeker som skapelsesberetninger, gudstro, syn på død og frelse og verdensbilde. Elevene skal også bli kjent med sentrale ritualer i verdensreligionene og livssynshumanismen, og utforske hvordan overganger som fødsel og død markeres i ulike religioner. 

Læringsmål

Lær mer 


Vurdering