Pe urmele istoriei

Coordonatori de pagină

Maria Damian, Valeria Tcaci,


Pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană (UE).[1] Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman. 

Consiliul Europei a fost fondat la 5 mai 1949, și astfel, în 1964 a ales această dată pentru a celebra propria înființare. În 1985, Comunitățile Europene (care mai târziu au devenit Uniunea Europeană) au adoptat drapelul Europei folosit de Consiliul Europei până atunci, ca simbol propriu al comunităților. Cu toate acestea, liderii comunităților au decis să stabilească Ziua Europei la 9 mai 1950, în comemorarea Declarației Schuman. Prin această declarație, Robert Schuman a propus unirea industriilor de oțel și cărbuni a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. Acest eveniment fiind considerat un moment fundamental în istoria Europei.

Tratatul de la Lisabona, care a înlocuit Constituția europeană, are o declarație a șaisprezece membri care susțin simbolurile europene.Parlamentul European a recunoscut oficial ziua de 9 mai ca sărbătoare oficială în octombrie 2008.

Începând cu anul 2006 în luna mai în Republica Moldova se celebrează Ziua Europei – un eveniment care simbolizează pacea și unitatea pe continentul european.

Cu acest prilej Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova organizează tradițional un eveniment public cu genericul “Orășelul European” care își deschide porțile pentru toți doritorii de a sărbători Ziua Europei atât în capitală cât și în alte orașe ale RM.

Surse: https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Ziua_Europei

https://mfa.gov.md/ro/content/ziua-europei 

105 ANI DE LA MAREA UNIRE

Basarabia (așa cum fusese definită în cadrul administrației țariste în 1812 la Tratatul de la București) s-a constituit ca Republică Democrată Moldovenească la sfârșitul anului 1917, proclamându-și întâi autonomia în cadrul Republicii Ruse, apoi, după Revoluția din Octombrie, independența față de Rusia bolșevică și, după câteva luni, la 27 martie/9 aprilie 1918 unirea cu Regatul României, în cadrul căruia a constituit o provincie. Această stare a durat timp de 22 de ani până la 28 iunie 1940 când un ultimatum al guvernului sovietic, care urmărea punerea în aplicare a pactului Ribbentrop-Molotov a fost adresat României, cerând cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică. România a cedat și după 48 de ore Basarabia a fost ocupată de Armata roșie, administrația și Armata Română retrăgându-se, într-un mod haotic, la vest de râul Prut.

Unirea Bucovinei cu România

unanimitate de către Congresul General al Bucovinei, pe data de 15/28 noiembrie 1918, a unirii fostului Ducat al Bucovinei cu Regatul României. Bucovina aparținea...

25 KB (3.013 cuvinte) - 29 noiembrie 2023 01:03

Congresul General al Bucovinei

română în această regiune, care a proclamat unirea Bucovinei cu Regatul României în 1918. Pe 28 noiembrie 1918, Congresul l-a ales pe Iancu Flondor în calitate...

6 KB (602 cuvinte) - 31 ianuarie 2022 13:30

Consiliul Național Român al Bucovinei

al Bucovinei a fost un organ reprezentativ al românilor din Ducatul Bucovinei în perioada 27 octombrie – 28 noiembrie 1918, până la unirea Bucovinei cu...

Ziua Națională a României celebrează Marea Unire din 1918. Cei mai mulți români o asociază exclusiv cu Unirea Transilvaniei cu România prin „Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia”. 1 Decembrie 1918 este însă mult mai mult decât atât. Europa Liberă vă povestește sau vă reamintește cu ajutorul fotografiilor vremii că victoria din 1918 a fost posibilă datorită unui efort imens, orientat vreme de decenii spre un proiect de țară construit prin educație și investiții importante. Primul război mondial a furnizat numai contextul datorită căruia România și-a alipit provinciile istorice. Ținta fusese stabilită cu mult timp înainte. Unirea a existat mai întâi în mințile învățaților, apoi ale conducătorilor și, în cele din urmă, în cele ale soldaților care au trecut Carpații. Cât de bine a fost de pregătită armata? S-a văzut în înfrângerea catastrofală de la Turtucaia și în cele ce au urmat, pe Argeș, pe Jiu, în pierderea trecătorilor. Cât de pregătită era diplomația? Excepțional. Care a fost ingredientul cheie al victoriei din 1918? Încrederea. Dintre toate marile figuri iconice ale Marii Uniri, prea puține sunt cunoscute publicului larg. Abia în ultimii ani, numele Regelui Ferdinand și al Reginei Maria sunt uneori menționate. Dar istoria recentă e mai tragică decât v-ați putea imagina. În comunism, copiii nu învățau la școală cine se afla în fruntea României în timpul primului război mondial, după cum nu învățau nici cine conducea țara în timpul Războiului de Independență. Singura fotografie (dintre puținele existente) de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, era o reproducere și adaptare după această imagine:

Ziua drepturile copilului

La 20 noiembrie, pentru a marca adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului, sărbătorim Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.

La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adresat ţărilor din întreaga lume (Rezoluţia 836, IX) rugămintea de a organiza, începând cu 1956, un eveniment anual, intitulat Ziua universală a copiilor, o zi dedicată copiilor din întreaga lume, o zi prin care drepturile copiilor să fie promovate şi sărbătorite. Cinci ani mai târziu, la 20 noiembrie 1959, Adunarea Generală a ONU adopta Declaraţia pentru Drepturile Copiilor, care defineşte drepturile copilului la protecţie, educaţie, îngrijire a sănătăţii, adăpost şi o alimentaţie potrivită. La aceeaşi dată, în 1989, Adunarea Generală a ONU a adoptat Convenţia pentru Drepturile Copiilor.

Dincolo de conotațiile istorice, această zi este un moment ce oferă fiecăruia dintre noi un punct inspirat pentru a pleda, promova şi celebra drepturile copiilor, traducându-se în dialoguri şi acţiuni care vor construi o lume mai bună pentru copii.

Drepturile copilului, pe înţelesul lui

Pentru că 20 noiembrie este Ziua Universală a Drepturilor lor, ANDPDCA are un mesaj pentru toți copiii, care trebuie să știe că:



9.  Ai dreptul să ai propria religie şi cultură.

    10. Ai dreptul să ai numele și naționalitate.

    11. Ai dreptul să fii tratat la fel cu toţi ceilalţi copii, indiferent   

          de culoare, de rasă, sex, limbă sau religie.

    12. Ai dreptul să vorbești şi să fii ascultat.

Ești o persoană cu drepturi şi responsabilităţi şi ai dreptul să fii tratat ca atare. Bineînţeles, în paralel cu aceste drepturi, ai şi responsabilităţi legate de exercitarea acestora, precum şi obligaţia de respecta la rândul tău drepturile celorlalţi – copii sau adulţi. De exemplu, ai dreptul la educaţie dar ai şi responsabilitatea să mergi la şcoală, să iţi respecţi profesorii şi să înveţi.

1497 - Bătălia de la Codrii Cosminului: Ștefan cel Mare a atacat armata poloneză condusă de regele Ioan Albert.

După ce Polonia recunoaşte în 1489 anexarea de către otomani a Chiliei şi Cetăţii Albe, relaţiile lui Ştefan cu vecinul din nord se deteriorează. În anul următor, domnul respinge cererea de ajutor militar a lui Ioan Albert, regele Poloniei, pentru ocuparea tronului Ungariei la moartea lui Matei Corvin, oferindu-l însă lui împăratului german Maximilian de Habsburg. De asemenea, în acelaşi an, ocupă regiunea frontalieră Pocuţia, subiectul unui vechi diferend cu Polonia, şi încheie alianţe antipolone cu Marele Cnezat al Moscovei şi Hanatul Crimeei. Ioan Albert a început pregătirile pentru invazia Moldovei încă din 1494, pe care o încadra într-un plan mai larg de înlăturare a dominţiei otomane în bazinul Mării Negre.

Dealtfel scopul anunţat al campaniei declanşate în august 1497 a fost cucerirea Chiliei şi Cetăţii Albe. Dar regele a schimbat drumul spre capitala Suceava, pe care a asediat-o până la 16 octombrie, când în ajutorul lui Ştefan au sosit trupe transilvănene şi turceşti. Nerespectând armistiţiul prin care se obliga să se retragă pe drumul pe care venise, Ioan Albert a fost învins de Ştefan la 26 octombrie la Codrii Cosminului (azi în regiunea Cernăuţi, Ucraina), unde au murit numeroşi nobili polonezi.

Ca represalii, în iunie 1498, unităţi moldovene au asediat oraşele poloneze Trembowla, Buczacz, Podhajce şi Lvov. Ca urmare, Ioan Albert semnează pacea la Cracovia la 15 aprilie 1499 şi la Hîrlău la 12 iulie 1499, angajându-se să ajute pe domn împotriva duşmanilor şi nu le acorde azil acestora, în timp ce Ştefan se angaja să participe la războiul care urma să fie declanşat de Ungaria şi Polonia împotriva Porţii Otomane.

Sursa:https://historia.ro/    

26  octombrie-526 de ani batalia  de la Codrii Cosminului

26 octombrie -350 de ani de la nasterea lui Dimitre Cantemir,  

                           399 de ani de la nasterea Mitropolitului Disoftei

27 octombrie-85  de ani de la inaugurarea la Târgiu Jiu a lucrării ,,Coloana Infinitului ” Lucrare lui Constantin Brancus

28 octombrie -154 de ani de  cind a fondat Tabelul lui Mendeleev

28 octombrie -103 de ani Valentina Rusu Ciobanu 

Sursa: Unirea Bucovinei

Calendar istoric 

Cu  Andreea Doboş

2 noiembrie-1784: Izbucneşte marea răscoală ţărănească condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, Transilvania. Ţăranii iobagi răsculaţi se îndreaptă spre Criscior, unde sunt curţile nobiliare, şi ucid 17 persoane. De aici o parte din răsculaţi se îndreaptă spre Mihăileni, iar alta spre Brad.

5 noiembrie 2010: S-a stins din viaţă poetul român de origine basarabeană Adrian Păunescu.

8 noiembrie-1476: Ştefan cel Mare pune stăpânire pe Târgovişte, înlocuind la domnia Mnteniei pe Laiota Basarab cu Vlad Ţepeş

10 noiembrie-1688: se termină tipărirea "Bibliei" în limba română. Textul cărţii a fost definitivat din iniţiativa lui Şerban Cantacuzino de un grup de învăţaţi, între care fraţii Şerban şi Radu Greceanu.

21 noiembrie 1917: a avut loc şedinţa de deschidere a Sfatului Ţării - organ reprezentativ al populaţiei din fosta Basarabie ţaristă. În cadrul acestei prime ședințe Ion Inculeț a fost ales preşedinte. În decursul existenţei sale, Sfatul Ţării s-a întrunit în două sesiuni.

28 noiembrie 1918: s-a proclamat unirea Bucovinei cu România

Bujor – sat cu străbune rădăcini

    Studiind documentele din arhiva naţională, am găsit informații despre  satul nostru cu nume de floare, acesta are istorie aparte. Rădăcinile i se trag tocmai din evul mediu. Vatra veche a satului e pornită de la Râpa Izvorului așezată pe malul râului Bujor. La început, acest pământ aparținea tatălui lui Ștefan cel Mare - Bogdan. Denumirea provine, conform unei legende, anume de la o poiană de bujori sălbatici, așezată pe partea stângă a șoselei Poltava-București de la Estacadă. La data de 02 Iulie 1495, o parte din moșia Bujor (până la Tălăești) Ștefan cel Mare o  dă slugii sale Ivașcu Repede (unde cade drumul Horjei în Bujor).

   Prima pomenire a bisericii din sat datează în anul 1780.

 Se spune că era o biserică din lemn cu icoane necesare și cărți. Biserica a fost prădată de cazacii regimentului XI Orenburg care la frontiera de la Prut, dar dislocați, erau în Bujor.  În sat, în 1814 erau 47 case bulgărești cu 206 oameni la râpa Bulgarului și 5 case de malorosiani cu 15 oameni. De asemenea satul dispunea de 5 mori, iar îndeletnicirea principală a băştinaşilor era agricultura. În anul 1817 s-a înfăptuit primul recensământ în Basarabia. Pe atunci în Bujor erau: 2 preoți; 2 dascăli; 1 staroste; 102 gaspodării țărănești; 3 văduve ; 4 burlaci. Fiecare al 20-lea țăran avea cal.

   Prima școală se deschide în 1874 în care învățau 45 copii; în 1909 școala trece în ghidarea Ministerului de Învățământ, la cererea populației.

 Oficiul poștal apare în 1906, iar în 1907 apare telefonul în sat.

Eliza Poiană

Sursa:Loalităţile Republicii Moldova, vol. 2