Istorii de succes

ISTORII  DE  SUCCES

 

MUNCA ESTE CALEA SPRE SUCCES

Interviu cu eleva Cătălina Storoja

 

Cătălina Storoja este originară din satul Bujor, raionul Hîncești. Își face studiile în clasa a IX-a în școala din satul de baștină. Are un gând ce îi ghidează activitatea: ,,Munca este calea spre succes”. Vă propunem un interviu pe care l-a oferit cu drag revistei noastre.


Cătălina, spune-ne și nouă de unde vine pasiunea pentru jurnalistică?

 De mică mi-a plăcut să relatez despre lucrurile și evenimentele care mă înconjoară. Aveam un carnețel prin clasele primare încă și îmi făcem niște notițe despre cele întâmplate la un eveniment. La început credeam că așa îmi dezvolt memoria, iar mai apoi s-a dovedit a fi o pasiune.

Când și cu ce articol ai debutat ca jurnalist?

Primul articol l-am scris în anul 2020 când am fost înscrisă în redacția publicației școlare ,,CLIPA – revista tineretului talentat”, avându-l ca redactor-șef și îndrumător pe profesorul nostru Sergiu Ștefan. Dumnealui mi-a sugerat să fiu coordonatorul paginii DIVERTIS, la care muncesc și în prezent.

Despre ce preferă să scrie tânăra jurnalistă Cătălina Storoja?

Scriu despre tot ce e frumos în special evenimente ce au loc în incinta școlii sau în localitate. În pagina pe care o coordonez propun cititorilor diverse subiecte interesante pentru adolescenți, ținând cont și de sărbătorile calendaristice. Recent am scris un articol despre un eveniment fructuos din GM Bujor cu genericul ,,Mărțișor pentru Ion Creanga”.  el a apărut in ziarul curier de Hîncești .

Te vezi lucrând jurnalist profesionist peste 5 ani?

Probabil, da mă văd jurnalist deoarece profesia respectivă e foarte captivantă, deși nu e ușoară, fapt pentru care trebuie să recunosc..

Suntem curioși să aflăm ce alte pasiuni mai are tânăra jurnalistă?

Îmi place sa citesc, să ascult muzica, să desenez , să fac plimbari și să recit poezii în timpul liber. Să fii declamator la fel e interesant.

Că tot ai zis de recitarea poeziilor, ca declamator ce succese ai în palmares?

Învățătoarea mea din clasele primare Viorica Nederiță a remarcat faptul că sun bun declamator. Am continuat în clasele gimnaziale să particip la diverse activități culturale cu recitaluri de poezie. Cu timpul am obținut și succese remarcabile. Pot spune am ocupat locuri de frunte la Concursurile Naționale: ,,Lecturile care mi-au marcat devenirea”, la care am recitat poezia ,,Nu am moarte cu tine nimic”; ,,Eminesciana-ediția a II-a”, organizat de către profesorii de la LT ,,M. Eminescu” din satul Sudarca, raionul Dondușeni. Recent am participat la Concursul Raional al declamatorului și am recitat versuri din creația scriitoarei Diana Sava Dărănuță și am obținut locul III.    

Faci parte din colegiul de redacție al publicației școlare ,,CLIPA - revista tineretului talentat”. Povestește-ne un pic despre experiența ta în cadrul acestei reviste.

Aveți dreptate. Sunt în colegiul de redacție chiar de le fondarea acestei publicații școlare.  Echipa e foarte prietenoasă și amabilă. Am învățat cum se scrie un articol de ziar, care sunt cerințele unei pagini cu tematică diversă. 

Pagina la care sunt în calitate de coordonator împreună cu Mihaela Sîlța. Deoarece suntem în clasa a IX-a, avem și o colegă nouă din clasa a VIII-a, care va prelua pagina, Veronica Matvei. Lucru în echipă este interesant, fiindcă toți sunt foarte buni și minunați.

De ce calități ar trebui să dea dovadă cei care doresc să pășească în acest domeniu?

Jurnalistica este un domeniu puțin mai greu la început, dar pe parcurs totul devine mai ușor și frumos. Trebuie să dai dovadă de cunoștințe lingvistice bune. Un junralist, din câte am observat eu, are nevoie de așa calități cum ar fi: răbdarea, atenția, punctualitatea, respectul colegial.  

Care ar fi formula succesuui în viziunea ta?

Munca, talentul, răbdarea și satisfacția ar fi o formulă reală a succesului după părerea mea. E nevoie de multă muncă, talent pentru a ajunge la o finalitate.

       Fiind în preajma examnelor de absolvire a gimnaziului, ce mesaj ai pentru colegii tăi?

Colegilor mei de clasă aș vrea să le urez mult succes la examenele de capacitate. Să folosim productiv timpul rămas pentru pregătirile de examen. Acesta joacă un rol important în viața noastră de școlar.

A intervievat Mihaela Sîlța