Din poşta ediţiei

Culoarea primăverii e cea a florilor. Culoarea iernii o dă imaginația noastră. – Terri Guillemets 

Elevii clasei a IV-a ,,B` de la Liceul Teoretic ,,Mihail Sadoveanu” din Hîncești, în cadrul cercului ,,Mâini dibace”, ghidați  de învățătoarea Tatiana Bufteac au realizat lucrări deosebite în care și-au demonstrat măiestria.

Sărbătorile de iarnă este perioada noastră favorită din an. Adorăm să petrecem timpul împreună în cadrul cercului ,,Mâini dibace” pe care-l frecventăm deja al patrulea an. 

Bucuriile toamnei

Toamna a intrat grăbită în satul meu. Diminețile și serile sunt mult mai răcoroase, iar fructele și legumele au un miros aparte, care nu pot fi explicat în cuvinte. Privesc ceasul și imi dau seama cât de repede a trecut vacanta mare...Doar câteva zile ne mai despart de un nou școlar. Asa ca am căutat prin cufărul cu amintiri al bunicii și am găsit acest geamantan, în care mi-am pus cei 7 ani de acasă pe care i-am primit în dar de la bunii mei părinți, dar și acest costumas de lânică, lucrat de două mâini dibace. Au trecut peste ele mai mult de 40 de ani, dar eu le am primit în dar de la megieșii mei și le-am pus la păstrat în cufărul bunicii .

Astăzi am facut aceasta fotografie de aici, din satul meu cel drag, ca sa împărtășesc și cu dumneavoastră aceasta bucurie pe care o trăiesc atunci când port cu mine lucruri pe care timpul și-a pus amprenta, dar care au fost păstrate cu sfințenie .

Păstrați va rădăcinile bine înfipte în pământ și nu le dați uitării ! Păstrați-le, iubiți-vă pământul, neamul și tot ceea ce aparține locurilor voastre!

Va doresc tuturor să va bucurati de aceste zile de vacanță care au mai rămas alături de cei dragi!

"Pe vise nu se depune praful niciodată atâta vreme cât ai voință să îți urmezi calea." 

Salutări din județul Vaslui!

Simona Maria Beșleagă,

Vaslui

PRO LECTURA - CONCURSUL CE MOTIVEAZĂ CITITORII...

În primăvara acestui an s-a desfășurat concusul național ,,Pro Lectura”. În Poșta ediției am primit câteva lucrări ale elevilor de la LT ,,M. Sadoveanu” din Hîncești, învățător-coordonator Tatiana Bufteac. Vom preciza că au participat activ atât elevi, profesori, cât și părinți. 

Vă propunem alăturat link-ul drive-ului unde puteți avea acces liber pentru a lectura și admira lucrările...

PARTENERIATUL   EDUCAȚIONAL -

MODALITATE FRUMOASĂ DE COLABORARE

 

   A rămas în istorie încă o ediție a Parteneriatului Educațional cu genericul „Gândește global acționează local” dintre instituțiile partenere IP Gimnaziul „Grigore Vieru”, c. Iurceni, r. Nisporeni și IP Gimnaziul Mirești, c. Mirești, r. Hîncești.  Aceasta este o modalitate frumoas= de colaborare între instituțiile școlare...

Recent IP Gimnaziul Mirești, a găzduit cea de a V-a ediție a parteneriatului. Elevii clasei a IX-a din IP Gimnaziul „Grigore Vieru” împreună cu cadrele didactice cu un frumos dar – o tuie, au venit în vizită la instituția gazdă. În semn de respect și atitudine pozitivă față de mediu în grădina instituției Mirești a fost plantat copacul. Cu multă căldură și cu pâine și sare - conform tradiției, elevii și cadrele didactice din IP Gimnaziul Mirești i-au întâmpinat pe oaspeți.

 Elevii claselor a noua din ambele instituții, ghidați de profesoara de geografie Zubcu Inga, au realizat o conferință științifică cu subiectul: „Localitățile Republicii Moldova: realități, probleme, perspective”, la care au scos în evidență cele mai stringente probleme cu care se confruntă localitățile din țara noastră, inclusiv localitățile natale. Problemele au fost argumentate cu dovezi, descrieri, cu imagini colectate de către elevi cu multă migală de pe internet sau chiar de la fața locului. La fel nu a lipsit nici partea artistică. Diriginta clasei d. Elena Crețu susținută de conducătorul ansamblului „Doruleț” – d. Oleg Malenchi, au organizat  activitatea „Obiceiuri și tradiții de primăvară ” . Elevii s-au implicat activ și au cântat, au înscenat, au dansat au prezentat frumos obiceiuri și tradiții de primăvară. S-au implicat activ toți membrii colectivului care au făcut ca să se simtă toți oaspeții bine.

La eveniment au fost prezenți și oaspeți de onoare: Tașcă Elena, specilist metodist superior în cadrul DÎ Hâncești, reprezentanți ai APL în frunte cu primarul c. Mirești, domnul Sinogaci Victor, cadre didactice din ambele instituții, părinți. A fost o activitate care merită să fie cunoscută și chiar văzută.

 Evenimentul este organizat anual conform înțelegerii comune - fiecare instituție găzduiește și organizează  o dată la doi ani evenimentul, care a luat naștere în anul de studii 2017-2018 și care este așteptat an de an. ” Prietenia este în esență un PARTENERIAT”, spunea marele filosof Aristotel.

Inga  ZUBCU, profesoră de geografie, Coordonator de proiect 

FESTIVALUL -CONCURS NAȚIONAL ”RAMPA TEATRALĂ”- ED. V-A, 2023.

 

La data de 2 aprilie 2023, în c. Mingir s-a desfășurat Festivalul-Concurs Național de Teatru ”Rampa Teatrală”, ediția V-a, organizat de către Direcția Cultură și Turism Hîncești, Casa Raională de Cultură Hîncești în parteneriat cu CNCPPCI și Primăria Mingir. Au fost emoții și amintirii fumoase...

           Festivalulul de teatru a început cu mesaje de felicitare din partea primarului comunei Mingir, Ilie Chițanu, președintelui raionului Hîncești Iurie Levinschi  și doamnei Larisa Vlas- Șef Interimar Direcția Cultură și Turism Hîncești. În cadrul celor trei compartimente au participat 11 trupe de teatru din țară și 14 participanți individual. Membrii juriului în  componența cărui au fost specialiștii: Larisa Vlas - Șef Interimar DCTH; Valentina Tonu - Șef Direcția Învățămînt Hîncești; Grigore Oxinte - director adjunct CNCPPCI; Victor Celan- Specialist teatrolog CNCPPCI; Ion Tulbu - Director Ș.A. ”G. Solomon” Sărata Galbenă; Chițanu Ilie - primarul C. Mingir, au apreciat participanții ținând cont cerințele regulamentului concursului. Așadar,  clasamentul a fost umrmătorul: Categoria I -  Compartimentul Grup: Premiul Mare – D.C.T. Trupa de teatru ”Ghioceii”, Mingir, regizor Mihai Sîrbu; Premiul Special – trupa de teatru ”Prometeu”, Mingir, regizor Vladislav Ropot; Premiul I i-a revenit Trupei de Teatru Popular ”Amintiri”, s. Pepeni, r-ul Sîngerei, regizor Petru Petraru; Premiul II – ”Năzdrăvanii”, Chișinău, regizor Mantaluța Valeriu; Premiul III – ”Masca”, mun. Cahul, regizor Carp Alina; De Mențiune  s-a învrednicit ”TRIL”, s. Vadul lui Isac, r-ul Cahul, regizor Nistor Ion; Categoria II. Compartimentul Grup: ”Cercuri Dramatice de amatori”: 1. Premiul I - Cercul Dramatic I. P. Gimnaziul Mingir – c. Mingir, regizor Sergiu Vîzdoagă; 2. Premiul II – Cercul Dramatic de Păpuși ”Cortina Fermecată”, Sărata Galbenă, conducător Roșca Anastasia; 3. Premiul III - Cercul de Artă Dramatică al Centrului de Creație pentru Copii ,,Arta teatrală” mun. Hîncești, conducător Lozinschi Maria ; 4. Mențiune - Cercul Dramatic I.P.Gimnaziul Bobeica, com. Bobeica, conducător Lozinschi Raisa; 5. Mențiune - Cercul Dramatic ,,Mici Actori” , s. Bălceana, conducător Chitic Maria; Compartimentul III: Artă Dramatică - Secțiunea Individual: 1. Premiul I – Arap Camelia – mun. Cahul; 2. Premiul II – Solomon Maria - com. Sărata Galbenă, r-ul Hîncești; 3. Premiul II – Donoga Adelina - mun. Strășeni; 4. Premiul III – Florea Fabiana – s. Făgureni, r. Strășeni 5. Premiul III – Țurcanu Dumitru – mun. Cahul 6. Mențiune – Potîng Gheorghe – mun. Hîncești; 7. Mențiune – Cioară Delia – Căpriana, r. Strășeni; 8. Mențiune – Logojanu Constantin, - s. Vadul lui Isac, r. Cahul; 9. Mențiune – Crețu Camelia, - s. Mirești, r-ul Hâncești ; 10. Mențiune – Chitic Maria - s. Bălceana, r. Hînceștir; 11. Mențiune - Rusu- Disculțu Ecaterina - s. Fundul Galbenei, r-ul Hîncești; 12. Mențiune - Zotea Nicolae – com. Mingir, r-ul Hîncești; 13. Mențiune - Lupanciuc Nicoleta – com. Mingir, r-ul Hîncești; 14. Mențiune - Talmazan Dragoș - com. Sărata Galbenă, r-ul Hîncești;

    Participanții au primit trofeul Festivalului, fanioane, diplome și premii bănești oferite de către Direcția Cultură și Turism Hîncești, CNCPPCI și Primăria Hîncești. În recital au evoluat: Teatrul epic de etnografie și folclor stilizat, conducător Mihai Sîrbu și Ansamblul Folcloric de bărbați a Casei de Cultură Mingir, conducător Mihai Mircos. Aducem mulțumiri partenerilor și gazdei - Primăria Mingir în persoana Dl. Chițanu Ilie și D-nei Sîrbu Tatiana - director Gimnaziul Mingir. Felicitări și admirație D- lui Mihai Sîrbu, regizor. ”Ghioceii”, pentru performanță și contrbuția colosală adusă în prmovarea r-lui Hîncești în domeniul actoriei. Felicitări tuturor participanților pentru o prestanță extraordinară.

Nadejda Martiniuc, metodist superior,

Victoria Plăcintă, metodist creație populară,

Casa de Cultură, Hîncești

FESTIVALUL-CONCURS NAȚIONAL 

,,RAMPA TEATRALĂ” ÎN IMAGINI






Bilunarul ecologic este în plină desfășurare și în capitală. Activitățile de salubrizare reprezintă promovarea unui mod sănătos de viață. 

Elevii din Colegiul Ecologie, împreună cu profesoarele Mariana Gheorghianu, Olesea Valenti, Ionela Zama și Valentina Baraniuc, au participat la activitatea de salubrizare  inițiată de Pretura Botanica   în cadrul Campaniei Municipale ,,Curățenia de primăvară” 

Doina Matvei, studentă la CE, absolventă a GM Bujor

Modelele în opoziție cu antimodelele!

           Un model simbolizează o persoană integră din punct de vedere valoric, care implicit ne motivează să perseverăm și să avansăm în plan personal și profesional. Fiind mici suntem înconjurați de o mulțime de repere-model inspirate din desene animate, însă cu înaintarea în vârstă, ajungem să fim produsul investiției spirituale a părinților, prin urmare asimilând anumite comportamente specifice lor. Înțelepciunea, înțelegerea și răbdarea sunt acele semințe pe care le-am achiziționat de la părinții mei și cărora vreau să le ofer o continuitate firească în spiritualitatea mea.

        Cu regret, într-un colaps al libertății infantile firii umane îi sunt proprii moravurile, viciile și dependențele care vin să ne servească drept antimodele. O persoană ce aspiră spre un absolut spiritual mereu va prelua în viziunea sa, personaje care să-i ofere o energizare în calea spre progres. Deși, ignorăm și evităm să analizăm istoria din spatele unui antimodel, totuși și ele ne pot oferi lecții valoroase și importante, în cazul în care, evident suntem în stare să distingem binele de rău, nefiind tentați de a reproduce erorile comise.

În literatura română avem suficiente personaje care să ne ofere acea bază elementară de valori și care să ne influențeze dezvoltarea din punct de vedere. pozitiv. Aici pot menționa cu certitudine câteva dintre personaje care ne învață arta cuvântului, rațiunii, dar și a dragostei necondiționate față de patrie, prin urmare, merge vorba despre mătușa Ruța din ,,Păsările tinereții noastre” de Ion Druță, Apostol Bologa din ,,Pădurea Spânzuraților” de Liviu Rebreanu, Persida din ,, Mara” de Ioan Slavici, Ștefan cel Mare din ,,Apus de soare” de Barbu Ștefănescu-Delavrancea și evident, Felix Sima din ,,Enigma Otiliei” de George Călinescu. În umbră nu rămân nici antimodelele cum ar fi, Alexandru Lăpușneanu  din opera cu același nume ,,Alexandru Lăpușneanu” de Costache Negruzzi, însă și acest personaj ne poate oferi o lecție  importantă și anume, că într-o societate prosperă există loc de iertare și înțelegere, compasiune în raport cu persoanele care nu ajung să ne satisfacă așteptările.

          Prin urmare, nu idolatrizăm pe nimeni, dar este binevenit să avem repere vizibile în baza cărora să ne stabilim propriile principii de viață.

    După cum am menționat anterior, personajele literare sunt o sursă de inspirație pentru cititori. Mătușa Ruța este un izvor nesecat de valori, printre cea mai evidentă fiind înțelepciunea. Toți mergeau în vizită la sfătoasa mătușa Ruța și nici un eveniment nu se putea desfășura fără militanta tradiționalismului. Este incontestabilă valoarea sugestiei educative pe care o oferă mătușa, Paulinei, afirmând că ,,sufletul e ca și cum ar fi un pământ oarecare, și pe pământul cela nu va crește nimic bun, până n-ai să ari, și n-ai să semeni și n-ai să îngrijești semănătura ceea cu brațele tale...”

         Deși, vorbea cu cuvinte măgulitoare, încercând să-și demonstreze iubirea față de Persida din opera ,,Mara” de Ioan Slavici, totuși Națl rămâne în umbra faptelor imprevizibile și crunte în raport cu unica persoană care îl iubea fără vreun temei în acest sens.

        Din aserțiunea lui A. Pleșu ,,Totul este să alegem modele modelatoare, nu modele demolatoare: ,,model” nu înseamnă idol, ci mai curând lecție” țin să menționez că, important este să sustragem o lecție în orice circumstanță, selectând din sistemul axiologic acele valori unitare. Citatul susținut de M. Albulescu ,,Modelele rele sunt bune numai dacă ai tăria să le combați” inspiră ideea că oricine ne poate servi drept model, însă ipostaza pozitivă sau negativă, precum și decizia finală stă la discreția noastră.


Colța Teoctista, 17 ani

clasa a XI-a

Liceul Teoretic,,Ștefan Holban”

Cărpineni, Hîncești


Și mă prinde un dor nebun...

Și mă prinde un dor nebun...

De o iarnă ca-n povești,

O crăiasă-și țese plapuma

Din fulgii leșinați pe câmp.

Un soare îmi ciupește chipul,

Rece, parcă-i scos din frigider.

O măicuță coace pâine,

De nu-și mai găsește locul

De la mare bucurie că-i sosec...

Din depărtarea unui apus stingher-nepoții.

Și mă prinde un dor nebun...

De acele păsărele

Care și-au luat avânt,

Uitând de cuibul de sub streșină

Și mă prinde un dor nebun...

Să mai stau cu ei la masă,

Vorbind despre ale noastre,

Uitând de tot cei pământesc,

De dorințele deșarte

Și promisiuni uitate-n sufletul copilăresc.

Și mă prinde un dor nebun...

Nu știu, poate că-s acum mai mare,

Nu mai vine Moș Crăciun

Nici zăpadă nu-i afară.

Săniuța stă în pod,

Și-și așteaptă rândul ei.

Iar copii stau în casă,

Oprind momentul fericirii într-un telefon...


Colța Teoctista, 17 ani

clasa a XI-a

Liceul Teoretic,,Ștefan Holban”

Cărpineni, Hîncești

Împreună pentru un mediu curat și sănătos!


Recent, Președinta Republicii Moldova doamna Maia Sandu a semnat un decret cu privire la demararea unei campanii cu genericul „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, pentru înverzirea plaiului natal, care au avut de suferit de pe urma acțiunilor nechibzuite a oamenilor. Mai multe localități au fost receptive, printre ele și comuna Cărpineni.

     Au participat tineri interesați direct de problemele de mediu și aspectul ecologic a localității. Printre atâțea tineri energici și cu inițiativă s-au regăsit și copii mici alături de părinții lor, care s-au implicat nemijlocit în acest act de voluntariat, care nemijlocit ne va asigura posibilitatea de a inspira un aer mai puțin poluat. Tonul acestei activități a fost asigurat de către trei asociații obștești, care la final au vorbit despre cât de important este să fim conștienți de poluarea mediului și care pot fi consecințele.


     „Cele câteva sute de puieţi plantate în cadrul Zilei înverzirii Plaiului de către cele trei asociații obștești constituie doar o picătură din ceea ce urmează de făcut, mai mult un mesaj de implicare serioasa ,  sistemica, cu un plan/ program bine determinat  de APL și implimentat de către toți locuitorii. Mă bucur că au participat elevi, profesori, societatea civilă și carabineri, cei care  vor da mesajul păstrării și protecției celor două fâșii forestiere plantate. Repet că moșia carpinenilor are nevoie imperios de câteva sute de astfel de fîșii ( reconstituite, plantate de la zero, proiectate, implimentate e.t.c.), dealtfel riscăm un dezastru ecologic pe valea Lapușniței”, a precizat dl Gheorghe Furdui, consilier local.


     Dl Arapan Alexandru reprezentat a AO,,Lăpușnița Ecoterra” , coorganizator și coordonator al unui proiect de ordin ecologic, implimentat în localitate a menționat că se vor mai organiza astfel de activități și în alte domenii, pecum terenuri de joacă, separarea gunoiului menajer, eliminarea gunoiștelor neautorizate și multe altele care și le propune această echipă.

    

     Acțiunea de înverzire și implicit salubrizare a teritoriului adiacent a fost supravegheată de către profesorul universitar al Universității Agrare din Republica Moldova, dl Vitalie Gulca, doctor în științe agricole, care a asigurat o bună desfășurare a activității și s-a implicat cu sufletul și acțiuni concrete, oferind sugestii, făcând două vizite în localitate înainte de această zi și inclusiv, colectând deșeurile și plantând pomi. Pentru sporirea procesului de plantare a arborilor s-au oferit cu o mână de ajutor și carbinierii din cadrul Batalionului cu Destinație Specială „ Scorpion”.


      Nu am putut să ezit și să plec fără a planta și eu la rândul meu câțiva arbori, fiindcă acesta este viitorul nostru și doar de noi depinde, dacă vom trăi având la dispoziție resursele necesare de viață atât pentru noi, cât și pentru urmașii noștri sau le vom epuiza distrugând speranțele la o planetă verde!


       În cadrul zilei respective, în localitatea Cărpineni au fost plantați în jur de 400 de arbori. Pe lângă acțiunea de plantare a pomilor organizatorii au ținut cont și de salubrizarea a două zone din preajmă, împădurite, la fel un aspect important și dureros la momentul actual. În urma acțiunii au fost colectați câțiva zeci de saci cu gunoi din zonele respective.


      Natura pătimește zilnic în urma acțiunilor omului. Omul este sculptorul naturii și doar de el depinde cum va arăta această sculptură în final. Este o mare responsabilitate ce mediu de trai oferim urmașilor noștri. Să nu ne limităm doar la ziua de azi epuizând toate resursele necesare pentru existența omenirii, ci să implementăm tehnici pentru o dezvoltare durabilă.                             

Colța Teoctista, cl. a X-a

LT. „Ştefan Holban”

Cărpineni, Hânceşti 


CE BINE E SĂ LOCUIEȘTI SUB UN CER SENIN!

Ziua de 19 septembrie este o zi  importantă, un motiv de liniște sufletească de aplanare a unor conflicte minore, ca ulterior, acestea să nu evolueze în majore.

    În data de 19 septembrie este celebrată Ziua Păcii. O zi în care ar trebui să-i 

mulțumim bunului Dumnezeu pentru un cer senin, cu tril de ciocârlii. De-a lungul timpului 

generațiile înaintate au scris o istorie  din perioada respectivă și după cum bine știm s-au 

desfășurat diverse evenimente care au secerat termenul de „pace”. Strămoșii noștri ar trebui 

să fie un etalon pentru noi, tânăra generație, acel exemplu de vitejie și statornicie, acel 

exemplu de dorință acidă de a apăra țara cu prețul propriului sânge, a propriei vieți, cu accea 

dorință ce îți face să clocotească întreg corpul știind că mâine, în zori va răsări o altă generație și 

tot ce faci azi este spre binele celor de mâine.

    Această zi pe lângă purificarea sufletului și energizarea acestuia doar cu pozitivism, ar trebui să servească și drept motivație de a recurge la filele istoriei, doar astfel vom putea evita eșecul și dobândi succesul. Pacea trebuie să fie cheia înțelegerii și stabilirii relațiilor dintre state. Pacea poate face o societate să prospere doar numai în cazul, în care sufletul oamenilor radiază de fericire și generozitate, dar nu de ură și invidie. Orice faptă realizată astăzi se poate răsfrânge asupra zilei de mâine, orice vorbă aruncată la nimereală împroașcă mediul înconjurător cu mucegaiul care găunește lent, dar în același timp, rapid tot ce înseamnă valoarea... valoarea omenească.

    Uneori înțelepciunea este cea ce ne lipsește pe moment, dar anii trec și după orizont se înalță deja o nouă genrație, de aceea pentru ei pacea trebuie să existe, ei merită să trăiască sub un cer senin, căci ce poate fi mai frumos decât a păși pe iarba catifelată scăldată în rouă, inspirând cu generozitate o gură de aer proaspăt,liber și soarele să-ți mângâie fața, iar în interior o armonie totală și cel mai important LINIȘTE și PACE!


Colța Teoctista, cl. a X-a 

                            LT. ,, Ştefan Holban"

                            Cărpineni, Hânceşti