CLIPA

revista  tineretului  talentat

FLORI ȘI EMOȚII

DĂRUITE PROFESOARELOR 

ÎN AJUN DE 8 MARTIE

La data de 7 martie în incinta IP GM.Bujor s-a desfășurat sărbătoarea dedicată Zilei Internaționale a Femeiu. Elevii clasei a VIII-a, îndrumați de diriginta lor, Vera Voicu, au adus un frumos omagiu în sufletul profesoarelor printr-o activitate extrașcolară...

Creştinii ortodocşi vor sărbători mâine una dintre cele mai mari sărbători de la începutul anului, Sfântul Vasile cel Mare. 14 ianuarie este o zi specială pentru mulți moldoveni, în mod special pentru băieți, pentru că ei merg cu uratul. E frumos că tradiția încă se păstrează.  

Sfântul Vasile a fost unul dintre cei mai importanţi preoţi ai bisericii ortodoxe şi cel mai mare teolog creştin. Conform tradiției ce datează din străbuni, s-au transmis și s-au păstrat numeroase obiceiuri și superstiții. 

Iată ce tradiții se fac în ajunul lui Sfântul Vasile, adică astăzi pe 13 ianuarie:




Interesante tradiții au moldovenii. Cu Sfântul Vasile! 

Sursa: https://ea.md

Creştinii ortodocşi vor sărbători mâine una dintre cele mai mari sărbători de la începutul anului, Sfântul Vasile cel Mare. 14 ianuarie este o zi specială pentru mulți moldoveni, în mod special pentru băieți, pentru că ei merg cu uratul. E frumos că tradiția încă se păstrează.  

Sfântul Vasile a fost unul dintre cei mai importanţi preoţi ai bisericii ortodoxe şi cel mai mare teolog creştin. Conform tradiției ce datează din străbuni, s-au transmis și s-au păstrat numeroase obiceiuri și superstiții. 

Iată ce tradiții se fac în ajunul lui Sfântul Vasile, adică astăzi pe 13 ianuarie:




Interesante tradiții au moldovenii. Cu Sfântul Vasile! 

Sursa: https://ea.md

27 aprilie – Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova


2 Aprilie

ZIUA INTERNAȚIONALĂ 

A CĂRȚII PENTRU COPII


Un mărțișor pentru Ion Creangă

 

     Primăvara a început frumos în instituția de învățământ Gimnaziul Bujor cu un eveniment deosebit, dedicat sfatosului bunic din Humulești. Activitatea literară prezentată de către elevii clasei a V-a, ghidați de profesoara de limba i literatura română, dna Doina Potâng, avut drept generic: ,,Un mărțișor pentru Ion Creanga”. Scriitorul a fost omagiat printr-un frumos recilat poezii, cântece și fragmente înscenate din îndrăgitele și nemuritoarele sale povești. Ion Creangă a fost și va rămâne mereu în sufletele noastre scriitorul care ne-a făcut copilăria mai veselă și mai interesantă.  Cei prezenți în sală elevi și profesori au rămas încântați de fragmentele însenate din poveștile sfătosului bunic din Humulești: ,,Soacra cu trei nurori”, ,,Punguța cu 2 bani” ,,Fata babei și fata moșneagului,, Capra cu 3 iezi”, ,,Pupăză din tei”, ,,Ursul păcălit de vulpe”.  Elevii clasei a V-a au dat demonstrat cunoașterea operei crengiene prin răspunsurile la ghicitorile propuse.

        La final, cu un îndemn de a pastrara mărțișorul și a-l citi pe sfătosul bunic a venit doamnă Voicu Vera, director adjunct al educație și doamna Crețu Tatiana profesor de limbă și literatură română. Sărbătoarea s-a încheiat cu mărțișoare oferite cu drag profesorilor și urări de bine cu prilejul anotimpului primăvara care ne-a pășit pragul.

Cătălina STOROJA, elevă,

Gimnaziul Bujor


24  Februaire - 

DRAGOBETELE


la români

MIHAI EMINESCU – POETUL NEPERECHE

COMEMORAT PRIN CREAŢII PLASTICE ŞI VERSURI

 

   În cadrul saptamânii dedicate Zilei Naţionale a Culturii şi Comemorării poetului Mihai Eminescu elevii de la instituţia de învățământ Gimnaziul Bujor au realizat lucrari plastice pe baza creaţiei poetului. Lucrarile cele mai reusite au fost propuse la concursul literar-artistic „Magia cuvântului Eminescian în poezie si culoare” organizat de Liceul Tehnologic “Nicolae Teclu” din localitatea Copşa Mică, Județul Sibiu. Jurizarea şi anunțarea rezultatelor va fi în perioada 28.02.2022 – 31.03.2022.

   La secțiunea lucrări plastice au participat 11 elevi: Carauş Teodor-Andrieş clasa a II-a; Secrieru Andreea clasa a III-a; Gabură Mihai clasa a III-a; Gabură Maria clasa a IV-a; Toma Ionela a VI-a; Doboş Emanuela a VII-a; Ştefan Mihaela clasa a VII-a; Nederiță Andreea clasa a VII-a; Miler Mihaela clasa a VIII-a; Sîlța Mihaela clasa a VIII-a; Cazacu Marian clasa a IX-a. La secțiunea creație literară-poezie a participat eleva Doboş Andreea clasa a VIII-a.

Consemnare: Andreea Nederiţă

Anul 2021 este unul semnificativ pentru revistă! A marcat 1 an de la fondare!

La mulţi ani şi cititori fideli, dragă revistă!

ARS ADOLESCENTINA CONTINUĂ...         

  Recent pe pagina de Facebook a concursului ARS ADOLESCENTINA, dna Zina Izbaş, care este inima acestui concurs, ne-a anunţat că acesta va continua. Este o mare bucurie pentru elevii ce au aptitudini deosebite în diverse domenii. La finele lunii septembrie s-a desfăşurat Etapa Artă Plastică, care a avut drept subiect „Culorile Toamnei în grădina bunicilor”. Din numărultotal de circa 350 de lucrări sunt distinse cu diferite premii 66 de

lucrări.

Raionul Hînceşti are 10 laureaţi. Gimnaziul Bujor a avut o frumoasă

prestaţie, căci eleva Sabina Vleju a obţinutlocul III. Cu lucrări frumoase au participat şi alţi elevi cum ar fi: Oxana Cazacu cl V, Mihaela Sîlţa şi Andreea Doboş cl VIII şi Andreea Răileanu cl IX.


De ce să citești o carte?

Știai că lectura aduce multe beneficii corpului nostru? Beneficii pe care nici nu le-ai putea imagina. De aceea îți prezentăm unele din aceste beneficii:

Stimularea mentală

După cum s-a demonstrat prin studiile științifice, menținerea minții antrenate și stimularea ei continuă poate preveni boala Alzheimer și altele. 

Reducerea stresului

O carte bună poate transporta mintea în alte dimensiuni, care ne abat atenția de la multe gânduri de zi cu zi și permite corpului să se relaxeze.

Cunoștințele

Deoarece suntem în era digitală, știți că tot ceea ce citiți umple capul cu bucăți, care ar putea fi la îndemână atunci când vă așteptați cel mai puțin. 

Dezvoltarea vocabularului

Cu cât citiți mai mult, cu cât mai multe cuvinte învățați, cu atât mai multe sinonime puteți folosi, de exemplu, în timpul comunicării la serviciu sau în viața personală...


Sursa: facebook.com

LEGĂTURA INTERDISCIPLINARĂ 

ÎN CADRUL LECŢIILOR ESTE BINEVENITĂ

 Diversitatea de metode activ-participative în cadrul lecţiilor joacă un rol important în procesul de învăţare-predare-evaluare. Utilizarea TIC-ului devine din ce în ce mai necesară. Atât elevii cât şi profesorii ştiu cu dibăcie să-l folosească. Prin prezentările pregătite de elevii se observă creativitatea şi nivelul de cunoştinţe acumulat. Pe parcurs am remarcat că elevii crează prezentări pe baza unor teme la disciplinele şcolare, cât şi în cadrul activităţilor extraşcolare. În acest sens ne referim la: informatică, geografie, biologie, istorie, educaţie tehnologică,  educaţie plastică. 

Mihail Ștefan a fost desemnatCEL MAI BUN JUCĂTOR al echipei noastre în meciul disputat contra lui Dinamo-Auto, etapa a IX-a a Diviziei Naționale, potrivitInStat Football, companie specializată în analiza statistică a meciurilor de fotbal și a evoluției jucătorilor.

Integralist, fotbalistul a obținut cel mai bun indice InStat -

Mihail, felicitări!

P.S. Următorii clasați în această ierarhie, după meciul cu Dinamo-Auto sunt Evgheni Oancea, cu un indice de 207, și Artiom Litviacov, cu 206.

Material selectat de Ştefan Dumitriţa

Sursa: Facebook FC Sf.Gheorghe


 7 Locuri superbe din Moldova care merită să fie vizitate

 

   Mănăstirea Ţîpova


Curiozități despre animale

Stiați că ... Tehnologia GPS a fost dezvoltată în anii 1940, iar primele navigatoare au fost folosite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial;


Stiați că ... Primul SMS (Short Message Service) a fost trimis la data de 3 decembrie 1992. Neil Papworth, un inginer din Marea Britanie, angajat al companiei Sema Group, din Newbury, Berkshire, pe atunci în vârstă de 22 de ani, a trimis un mesaj directorului Vodafone, Richard Jarvis, cu ocazia unei petreceri de Crăciun. El i-a transmis urarea de sărbători fericite “Happy Christmas”;