3de leerjaar

Wie is de leerkracht van het derde leerjaar?

 Juf Ellen Stevens


Wat is er bijzonder in het derde leerjaar?

In het derde leerjaar besteden we extra aandacht aan:


Schooljaar 2023-2024

We leerden tijdens de lessen WO over de windroos en de zonnestanden. We leerden dat wanneer de zon hoog staat onze schaduw korter is dan wanneer de zon laag staat. Van daaruit gingen we creatief aan de slag met schaduwen.

De leerlingen van het 3de leerjaar werden uitgenodigd voor een superleuk spel in de bib. Ze gingen op zoek naar antwoorden in verschillende boeken. Ze maakten gebruik van het alfabet om het juiste boek in de rekken te vinden!

De leerlingen gingen creatief aan het werk met klei. Kijk eens wat een mooie herfstige creaties ze bedachten!

Schooljaar 2022-2023

Project gezondheid (2de graad)

Schooljaar 2021-2022

Ook wij doen mee aan de Week tegen pesten!! De hele week werken we dan ook in de klas rond het thema pesten.

Op dinsdag 8 februari brachten we een bezoek aan de verpakkingsvrije winkel 'Kabas' die zich bevindt in de Mechelseweg.

Op de laatste dag van ons gezondsheidsproject 'Ben De Bever': Laat je tanden zien, maakten we met de hele klas lekkere tussendoortjes en daarna smullen maar!

Om helemaal tot rust te komen, deden we aan het einde van de dag aan yoga in het thema van Harry Potter.

De leerlingen mochten enkele kleine dingen meebrengen naar de klas om met elkaar te ruilen. Op deze manier leerden ze het verschil in waarde van bepaalde voorwerpen.

Tijdens de lessen beeld maakten de leerlingen van het 3de met klei allerlei dieren, paddenstoelen en plaatsten we deze in ons zelfgemaakt bos van takken en bladeren.

Aan het begin van het schooljaar maken we een leerwandeling in de buurt van onze school. Op deze manier ontdekken we verschillende soorten woonhuizen, openbare plaatsen en gebouwen, nutsvoorzieningen, soorten handelszaken enzovoort... De leerlingen zoeken zelf de weg op een kaart en duiden aan waar ze wandelden. Dit alles kadert binnen de lessen van WO.

Schooljaar 2020-2021

Deze week gingen wij van start met de eerste les van een reeks lessen 'Klaspraat'. Tijdens deze lessen werken we met de hele klas rond groepsdynamiek.

We gingen van start met het maken van 3 belangrijke afspraken: we luisteren naar elkaar, we hebben respect voor mekaar en ik vertel over mezelf.

Op de speelplaats hielden we een speeddate. We maakten twee kringen en de leerlingen gingen tegenover mekaar zitten. Gedurende 1 minuut vertelden ze verschillende dingen over zichzelf zoals hun lievelingsdier, wat ze graag en minder graag eten, welke hobby's ze hebben... Na elke vraag werd er ook een stoeltje doorgeschoven zodat er een nieuwe klasgenoot voor hen kwam te zitten.

Op deze manier leerden we elkaar (opnieuw) beter kennen!

Na de speeddate keerden we terug naar de klas waar iedereen even moest nadenken of ze de afspraken tijdens de speeddate goed hadden nageleefd.

De leerlingen die dit goed deden, kregen een knikker. Deze knikkers verzamelen we in een grote glazen pot want na elke les 'Klaspraat' kunnen ze opnieuw een knikker verdienen. Wanneer deze pot vol is, verdienen de leerlingen een gezamenlijke beloning die ze zelf mogen kiezen! 

Vandaag deden we opnieuw aan 'Klaspraat'. Elke kind kreeg een ballon. Op deze ballon schreven ze hun naam. Vanaf dan was dit hun persoontje. Een eerste opdracht luidde: houd jezelf zolang mogelijk in de lucht, zorg ervoor dat je niet op de grond valt. Na het oefenen kregen ze een nieuwe opdracht. Ze moesten ervoor zorgen dat alle ballonnen in de lucht bleven, dat er dus voor elke leerling van de klas moest gezorgd worden dat die niet op de grond zou vallen. Deze opdracht oefenden we verschillende keren. Het was niet zo gemakkelijk om voor iedereen tegelijk goed te zorgen. We mochten niet te wild zijn, we moesten voorzichtig op de ballonnen slaan, we mochten niet tegen elkaar botsen of over de grond kruipen... We maakten de vergelijking naar de werkelijkheid; hoe belangrijk het wel is om samen voor elkaar te zorgen, zorgen dat er niemand valt in onze klas. Aan het einde van de les moesten de leerlingen opnieuw nadenken over de gemaakte afspraken, dezelfde afspraken als les 1. De leerlingen die zich goed aan de afspraken hielden, kregen opnieuw een knikker voor onze pot!

Vandaag kwamen we met z'n allen in pyjama naar school. Hoe leuk was dat!?!

De leerlingen van het derde leerjaar maakten filmpjes om aan te tonen dat we zorg moeten dragen voor het milieu en onze planeet.

De leerlingen van het derde leerjaar maakten leuke stapelgedichten tijdens de jeugdboekenmaand.

Als afsluiter van het project rond Ben De Bever die ons leerde onze tanden goed te poetsen en hoe we onze tanden moeten verzorgen, werden de leerlingen verwend met tandvriendelijke tussendoortjes. 

Projectweek - Gezondheid