Stödtjänster

Den allmänna studerandevården 

omfattar allt det arbete som hela skolsamfundets personal gör för att stöda och främja de studerandes välbefinnande. Var och en gör detta som en del av sina egentliga arbetsuppgifter. 

De centrala målen är att skapa en sund och trygg inlärnings- och skolmiljö, värna om den mentala hälsan, motverka utslagning samt främja välbefinnandet i skolgemenskapen. Det här innebär såväl stödande insatser för hela skolsamfundet som individuellt stöd. Målet är att främja en skolkultur med fokus på omsorg, omtanke och positiv växelverkan. 

Insatserna inom den allmänna studerandevården är ägnade att främja studerandes inlärning och en balanserad utveckling i deras liv i stort. Den centrala målsättningen är därför att förebygga olika problem och upptäcka hinder för inlärningen. Kontakten med studerandes vårdnadshavare är ofta av central betydelse inom studerandevården. 

Den allmänna studerandevården koordineras av en yrkesövergripande studerandevårdsgrupp. Den ansvarar för planering, utveckling, genomförande och utvärdering av den gemensamma studerandevården samt den allmänna trivseln i läroanstalten. Studerandevårdsgruppen främjar också de studerandes och vårdnadshavares delaktighet i gymnasiets verksamhet. Enskilda studerandes ärenden behandlas inte i läroanstaltens studerandevårdsgrupp. Biträdande rektor är ordförande för gruppen och ansvarar för att den sammankommer regelbundet. Förutom biträdande rektor hör skolkurator, skolpsykolog, skolhälsovårdare, studiehandledare, speciallärare, och ämneslärare till studerandevårdsgruppen. Ofta deltar även studerande och vid behov inbjuds vårdnadshavare och utomstående sakkunniga.


Studerandevårdsgruppen

Individuell studerandevård 

Den individuella studerandevården finns till för enskilda studerande eller studerandegrupper. Med individuell studerandevård avses skolhälsovårdens, skolkuratorns och skolpsykologens tjänster samt yrkesövergripande studerandevård som erbjuds enskild studerande eller studerandegrupp. En yrkesövergripande grupp sammankallas vid behov och med den studerandes, samt eventuellt vårdnadshavares, samtycke. 

Studerandevården sköts fr.o.m. 1.1.2023 av Västra Nylands välfärdsområde LUVN.

Kurator och psykolog 

Kurator Gunilla Biström stöder, handleder och ger råd till studerande i ärenden som gäller det psykosociala och psykiska välbefinnande, studier och livssituation. Tillsammans med studerande bedömer skolkuratorn studerandes eventuella behov förändringar och att finna nya lösningar. Det kan gälla  i handlingsmönster, sociala relationer, studier, boende samt levnadsförhållanden. 

Gunilla nås per telefon 050 570 5830 eller e-post gunilla.bistrom@luvn.fi eller wilma (under Personal). Gunilla har sitt arbetsrum i skolans övre våning. Ingång även direkt från gården invid A-ingången.

Psykolog Julia Kåll stöder, vägleder och ger råd till studerande i frågor gällande det psykiska välmåendet samt studier och livssituation. Psykologen ger även vägledning i hur eventuella fortsatta bedömningar, utredningar och behandlingar utförs vid instanser utanför skolan. 

Julia nås per telefon 040-6368038 eller e-post julia.nummenmaa@luvn.fi eller på wilma (under Personal).  Julia har sitt rum våningen under matsalen, snett mittemot musiksalen.

Studerande kan erbjudas ett eller flera klientsamtal hos kuratorn och psykologen. Kuratorn och psykologen vägleder och informerar också studerande om möjligheter till stöd och vård utanför skolan. Föräldrar kan ta kontakt om det finns oro för den ungas situation. Samarbete med föräldrar sker enligt överenskommelse med studerande och med beaktande av ett fortsatt förtroende i kontakten med studerande.


Hälsovård i gymnasiet 

Hälsovårdare Sari Havimäki är på plats måndagfredag (dejour måndag–torsdag kl. 12.00–13.00) och nås även per telefon 046 877 2368, wilma eller epost sari.havimaki@luvn.fi.


Hälsovårdarens arbete och studerandehälsovården har som mål att upprätthålla och främja hälsa och välbefinnande samt studieförmåga bland studerande och dessutom att förebygga sjukdomar och ge handledning i egenvård. Hälsovårdaren hjälper studerandena med ärenden som gäller vaccinering, sexual- och preventivrådgivning, rusmedel och psykisk hälsa samt med andra ärenden som anknyter till hälsan. 

Under det första studieåret har den studerande möjlighet till en hälsoundersökning som utförs på hälsovårdarens mottagning. Vid behov kan studeranden också boka tid för en hälsoundersökning när som helst under studietiden. Vid behov kan hälsovårdaren hänvisa studeranden till en läkaren eller någon annan specialist. 


Till den öppna mottagningen behövs ingen tidsbokning. Den öppna mottagningen ordnas de dagar då hälsovårdaren är på plats. På den öppna mottagningen får studerandena handledning och rådgivning i akuta ärenden. 

 

En hälsoundersökning som utförs av studerandehälsovårdens läkare blir i regel aktuell under det andra studieåret. Undersökningen fokuserar på förebyggande av sjukdomar och på att upptäcka hälsorelaterade problem i ett tidigt skede.  

De ungdomar som är uppbådspliktiga eller som vill söka sig till beväringstjänst får delta i en hälsoundersökning inför uppbåd. 


Läkarens ställningstaganden är viktiga i situationer som är kritiska med tanke på studieförmågan eller möjligheterna att klara sig i studierna. Detta kan till exempel gälla psykiska problem i vilket fall vården planeras tillsammans med hälsovårdaren och andra experter från studerandehälsovården. En närmare diagnostisering av sjukdomar samt behandling eller uppföljning av kroniska sjukdomar ingår inte i studerandehälsovården på läroanstalter. Vid behov hänvisas studeranden antingen till en hälsostation eller till den specialiserade sjukvården för bedömning. Studerandehälsovårdens sjukvård är vård som upprätthåller studieförmågan. Studerandehälsovården skriver inte ut sjukintyg. 

 

Vid olycksfall ger studerandehälsovården första hjälpen tillsammans med skolans övriga personal. 


När du studerar i Esbo:

Du kan utnyttja chattmottagningen i följande fall

Du hittar chattmottagningen

Du kan ladda ner appen gratis på App Store (för IOS) eller Google Play Store (för Android). Leta efter appen med sökordet ”Digivälfärd”.)

Tandvård 

Studerande vid gymnasier har rätt till munhälsovårdstjänster. Studerande vid läroanstalter i Västra Nylands välfärdsområde kan oavsett hemort söka sig till en munhälsokontroll en gång under studierna. Studerande bokar själv tid för undersökning - se länk nedan.

Som studerande räknas personer som fått en studieplats, som studerar på heltid och vars studier pågår utan avbrott i minst två månader. 

Munsjukdomar förebyggs med en bra egenvård. Mun- och tandvårdstjänsterna för studerande omfattar hälsorådgivning, en hälsokontroll av munnen och tänderna och behandling enligt studerandens individuella vårdplan.

Tjänsten är delvis avgiftsbelagd.

Specialundervisning

Specialundervisningen i gymnasiet går främst ut på individuell handledning kring studieteknik och hjälpmedel. Studerande som vill bli testade för läs- och skrivsvårigheter kan vända sig till specialläraren Nina. Speciallärararna samarbetar med ämneslärarna kring studerandes behov av stöd i ämnesundervisningen. Intyg inför studentskrivningar görs klara i samråd med specialläraren och rektor senast då den studerande går på åk 2 i gymnasiet. Speciallärararna hör till skolans studerandevårdsteam. 

Speciallärare Nina Sippola har sitt arbetsrum intill lärarrummet, i korridoren till utgången mot amfiteatern. Hon är anträffbar alla dagar och kan nås via Wilma, per telefon 046 877 2854 eller epost nina.sippola@undervisning.esbo.fi.

Speciallärare Christopher Lindroos har sitt arbetsrum intill huvudingången, mittemot gymnasiets lounge och klassrum Y135. Han jobbar halvtid som speciallärare och halvtid som studiehandledare. Christopher är anträffbar alla dagar och kan nås via Wilma, per telefon eller epost christopher.lindroos@esbo.fi.

Studiehandledning

Skolans fyra studiehandledare Mirkka Ukkonen, Susanna Ekelund, Christopher Lindroos och Anna Quagraine handleder studerandena i frågor som berör gymnasiestudier, studentexamen och fortsatta studier. Du träffar din studiehandledare under minst ett individuellt samtal per läsår och i vissa perioder har du även studiehandledning i klass. Därtill kan du kontakta din studiehandledare när som helst under läsåret för att få handledning. Om du har ett ärende du vill diskutera med studiehandledaren, lönar det sig att boka en tid genom att föreslå en tidpunkt via Wilma.

Studiehandledarna har delat upp studerandena sinsemellan så att alla studerande har sin egen studiehandledare. Du ska alltid i första hand kontakta din egen studiehandledare.

Susanna handleder basgrupperna 23ABC, 22AB, 21ABC, 20a

Mirkka handleder basgrupperna 23EG, 22EFG, 21DEF, 20b.

Christopher handleder basgrupperna 23DF, 22CD.

Anna handleder basgrupperna 23H, 22H, 21G, 20c och IB-grupperna. 

Det är viktigt att du som studerande själv är aktiv och tar kontakt med din studiehandledare för att diskutera dina studier och framtidsplaner. Studiehandledarna ingår i studerandevårdsteamet och samarbetar med grupphandledarna, specialläraren, studerandevårdspersonal och övriga lärare. Studiehandledarna ordnar även olika studiebesök och möjligheter till bekantning med högskolestudier.