Studentexamen

Studentexamen kan avläggas etappvis genom att avlägga proven under 1–3 på varandra följande examenstillfällen (t.ex. höst–vår eller vår–höst–vår). Med en treårig studietakt kan man alltså tidigast delta i studentskrivningarna under tvåans vår. För att få delta i ett studentexamensprov måste man ha avlagt alla obligatoriska studier i ämnet i fråga. I de valfria språken bör minst 6 studiepoäng ha avlagts innan skrivningarna inleds, eller sen kan man ansöka om speciallov av rektorn för deltagande (t.ex. om språket är ens hemspråk).

För att en studerande skall erhålla studentbetyg krävs att hen även får ett avgångsbetyg från gymnasiet. Studentexamen är avlagd då examinanden erhållit godkänt vitsord i sina obligatoriska ämnen, men studentbetyget skickas till skolan först efter att också skolans avgångsbetyg är klart.

Obligatoriska prov

I studentexamen är provet i modersmål alltid obligatoriskt. Examen består av totalt minst 5 prov.

Förutom modersmålet bör du välja tre prov ur följande ämnesgrupper:

Det femte obligatoriska provet får du välja fritt. Av de obligatoriska proven bör minst ett vara på den mera krävande nivån. Utöver de obligatoriska proven får man skriva så många extra prov man vill.

Om examinanden vill skriva flera realprov lönar det sig att sprida examen på 2–3 gånger och göra ämnesvalet därefter så att tillräckligt antal kurser är avlagda vid skrivningstillfället. Samma sak gäller om man vill skriva flera främmande språk.

Realprov

Det är möjligt att under samma examenstillfälle avlägga endast två realprov, ett dag I och ett dag II.

Ena provdagen: Psykologi, Filosofi, Historia, Fysik, Biologi

Andra provdagen: Religion, Livsåskådning, Samhällslära, Kemi, Geografi, Hälsokunskap


Samtliga studentprov är digitala. Studerandena skriver proven den bärbara dator hen fått från skolan. 

Anmälan till studentexamen

Du ska personligen anmäla dig till varje skrivningstillfälle du tänker delta i. Anmälan görs via en blankett i Wilma och du anmäler dig endast till de prov du tänker skriva inkommande skrivningstillfälle. Blanketten skrivs ut via Utskrifter i Wilma, undertecknas och lämnas in till kansliet inom utsatt tid. Anmälan sker enligt den tidtabell som skolan meddelar, i slutet av november till vårens skrivningar och slutet av maj till höstens skrivningar. Anmälan är bindande och kan inte återtas efter att anmälningstiden gått ut. Ett prov man anmält sig till men inte deltar i räknas som underkänt. 

Då du anmäler dig första gången till ett studentexamensprov bör du ha en gångbar skrivningsplan i Wilma innehållande minst 5 obligatoriska prov enligt kriterierna. I anmälan avgör du också i språk och matematik på vilken nivå du avlägger provet och valet i anmälan är bindande. Du har dock möjlighet att byta nivå i anmälan till följande skrivtillfällen.


Provkostnader

Studerande som omfattas av den utvidgade läroplikten får avlägga sina fem första studentprov avgiftsfritt. Höjningar och tilläggsprov betalar man själv för enligt nedanstående taxa:

Provspecifik avgift 34

Avgift för kontrollbedömning / prov 50 €

Kostnaderna faktureras av Esbo stad och skickas hem per post. Se till att du har uppdaterat din adress i Wilma!

Efter att du blivit student och vill försöka höja något studentvitsord, får du inom följande kalenderår efter studenten delta i skrivningarna enligt de normala provavgifterna. Därefter debiteras du en extra avgift på 39€ per prov av Esbo stad. Om du blir student på våren, börjar alltså den extra avgiften debiteras fr.o.m. skrivningarna hösten följande kalenderår. 


Studentexamensvitsorden

Laudatur L = 7 poäng

Eximia cum laude E = 6 poäng

Magna cum laude M = 5 poäng

Cum laude approbatur C = 4 poäng

Lubenter approbatur B = 3 poäng

Approbatur A = 2 poäng

Improbatur I = 0 poäng


Kompensation

Om en examinand har underkänts i ett obligatoriskt prov kan studentexamensnämnden ändå godkänna dennes examen på basen av kompensation. Det krävs då att du samlat ihop minst 10 poäng (se de vitsordsspecifika poängsummorna ovan) från dina övriga 4 obligatoriska prov som ingår i din examen. Kompensationen sker automatiskt om inte examinanden skriftligen meddelar nämnden att denne motsätter sig kompensationen.

Att ta om prov

Ett underkänt obligatoriskt prov får tas om tre gånger under de tre examenstillfällen som följer omedelbart på det tillfälle då provet blivit underkänt. Ett underkänt obligatoriskt prov i lång lärokurs kan tas om som kort lärokurs. Efter att ha avlagt studentexamen kan ett underkänt prov göras om så många gånger man vill. 

Ett godkänt prov i studentexamen får tas om obegränsat antal gånger utan tidsgräns. Det bästa vitsordet blir alltid gällande. Om provet höjs efter avlagd examen utfärdas ett skilt betyg över prestationen.

Komplettering av examen

Efter avlagd studentexamen är det möjligt att komplettera den med nya ämnen eller med prov på en annan nivå än den som ingår i studentexamen. Detta kan man göra vid vilket skrivningstillfälle som helst och man anmäler sig då i regel till det gymnasium man avlagt sin examen vid.

Höjning av slutvitsord på avgångsbetyget

Studerande som önskar höja slutvitsordet i ett ämne bör anmäla sig till ett skilt tentamenstillfälle, där studerande tenterar alla kurser i det valda läroämnet. Denna tentamen ordnas inom april månad och anmälan sker senast innan sportlovet i februari.

Tips/råd angående studieplaneringen

Eftersom uppgifterna i speciellt realprovet grundar sig på innehållet i de obligatoriska och nationella valfria kurserna är det viktigt att du läst alla dessa kurser i de realämnen du planerar att skriva i studenten. Dessutom testar realproven ämnesövergripande färdigheter och t.ex. förmåga att tolka och analysera, bygga upp en bra text samt svenska språket. 

Fundera i första hand över vilka ämnen du är mest intresserad av och som du klarar dig bra i. Fundera sedan på vilka ämnen du tror du har mest nytta av med tanke på fortsatta studier efter studenten. I ansökan till högskolor ger olika studentprov olika antal poäng, beroende på vilken slags utbildning man vill söka till.

Diskutera ämnesvalen och hur du bygger upp din studentexamen med din studiehandledare. Enskilda studentprov kan du diskutera med ämnesläraren. Det är viktigt att du följer ämnets rekommendationer för när och i vilken ordning du avlägger kurserna.

Infotillfällen

Gymnasiets rektor ger information om studentskrivningarna i auditoriet inför både höstens och vårens skrivningar. Närmare tidpunkt meddelas i skolkalendern. Obligatorisk närvaro för alla deltagande skribenter!

Skrivningsdatum 

https://www.ylioppilastutkinto.fi/sv/studentexamen/provdagar