Studieförmåner

Skolresor


Studerande som omfattas av den utvidgade läroplikten har rätt till gratis skolresor om skolvägen är minst 7 km. Studerande ansöker själv om skolresestöd på nätet i MittFPA. Ansökan görs skilt för varje skolår. FPA betalar ut ersättningen på det angivna kontot. HRT:s / HSL:s område omfattar Helsingfors, Esbo, Grankulla, Kyrkslätt, Sjundeå, Sibbo, Kervo och Tusby. 

Studerande som inte omfattas av den utvidgade läroplikten (åk 20) får studierabatt på sina resor. Du behöver inte något studieintyg från skolan utan din studierätt kollas automatiskt via den nationella Koski-tjänsten när du köper biljett i HSL-appen. Observera att du behöver logga in i MinStudieinfo och godkänna att dina uppgifter överförs till HSL innan du köper biljett första gången i appen.  Läs närmare instruktioner på HSL:s nätsida. Om studierna fortsätter ett helt läsår (höst- och vårtermin) eller avslutas i slutet av vårterminen, gäller studeranderabatten till slutet av augusti. Om studierna avslutas i slutet av hösttermin, gäller rabatten till slutet av januari.

Rabatt på buss- och tågresor utanför huvudstadsregionen kan fås med enbart med officiellt studiekort. Läs nedan hur du beställer ett studiekort via nätet.

Skolsekreteraren Christel Weiss handleder dig i frågor om skolresor - du kan skriva till Christel i Wilma eller besöka henne på kansliet intill rektorernas rum.

Studiekort


Både Finlands Svenska Skolungdomsförbund r.f. och Suomen Lukiolaisten Liitto beviljar studiekort som studeranden kan ansöka om via deras nätsida. Dessa studiekort krävs för att få studeranderabatt på tåg och långfärdsbussar. Du bevisar att du är studerande i Mattlidens gymnasium genom att ta en skärmdump från Wilma och bifogar den ansökan.

Studiestöd

På Folkpensionsanstaltens sidor finner du utmärkt information om alla olika former av studieförmåner, bl.a. studiepenning, bostadsbidrag, räntestöd för studielån och stöd för skolresor. Blanketterna finns också där och de fylls i elektroniskt. Med hjälp av programmet för kalkylering av studiestöd kan du ta reda på om du har möjlighet att få studiestöd och beräkna studiestödets belopp.

 

Skolsekreteraren Christel Weiss handleder dig i frågor om studiestöd - du kan skriva till Christel i Wilma eller besöka henne på kansliet intill rektorernas rum.

Studerandeskåp

Som studerande får du tillgång till ett låsbart skåp där du kan förvara skolmaterial och andra tillhörigheter under läsåret. Skåpen delas ut i början av varje läsår via vaktmästaren, som har hand om skåpen och som vidtalas om du t.ex. tappat din nyckel eller inte längre vill ha ett skåp. Du får inte överlåta ditt skåp åt någon annan eller byta skåp med en medstuderande utan att gå via vaktmästaren.

Skåpen bör tömmas till sommaren, även om du fortsätter i skolan nästa höst. Var snäll och ta hänsyn till den du eventuellt delar ditt skåp med och håll ordning på dina saker.

Kontakta vår vaktmästare Marco Nordblad i ärenden som berör studerandeskåp - du hittar hans kansli mellan matsalen och auditoriet. Han nås även per telefon på nummer 050-4622091.

Morgongröt & lunch

Morgongröt serveras dagligen till de studerande kl. 9:15 - 10:00 i matsalen. Observera att morgongröten har paus under projektveckorna.

I Mattlidens skolcentrum serveras dagligen lunch åt ca 1400 personer. För att köket ska kunna servera tillräckligt med mat åt var och en och få det hela att löpa krävs att alla kommer och äter vid rätt tidpunkt, följer kökets anvisningar och t.ex. för bort sin bricka efter lunchen.

Gymnasiet har två lunchpass för olika årskurser:

ÅK 1: kl. 12:00 - 12:30 

ÅK 2-4: kl. 12:25 - 13:05

Under projektveckorna äter gymnasiet enligt ett anpassat schema.

Allergier, intoleranser och vegetarisk mat. Studerande som önskar vegetarisk mat eller har matallergier /-intoleranser ska fylla i en blankett som fås från köket. Det krävs läkarintyg för all specialkost. Läkarintyget lämnas in till köket. Bara dessa studerande får ta mat vid disken för specialdieter.