Specialkurser och tillgodoräkning

Franska: DELF 

En gång om året, på våren, har studerandena möjlighet att delta i det internationella språkprovet DELF (Diplôme d’Études en Langue Française). Provet består av hörförståelse, läsförståelse, skriftligt och muntligt prov och kan avläggas på 4 olika nivåer:

A1 (nybörjare)

A2 (fortsättare)

B1 (avancerade)

B2 (mycket avancerade)

Efter avklarat prov får studeranden ett officiellt diplom som kan användas för att bestyrka franska kunskaperna t.ex. vid ansökan om studieplats eller jobb eller för att få språktillägg i serviceyrken. För att studera vid ett franskt universitet krävs nivå B2. Diplomet är ett bra intyg över de faktiska kunskaperna i franska eftersom språkprovet betonar studerandens förmåga att kommunicera.

Tyska: DSD – Deutsches Sprachdiplom

DSD är språkprov som utfärdas av den tyska staten och är internationellt erkända. De kan avläggas på två olika nivåer (DSD I och DSD II) och är gratis för de studerande. Både DSD I och DSD II utgör ett bevis på uppnådda kunskaper i tyska enligt fastslagna och definierade nivåer som gäller i alla EU-länder.

Kursen för DSD I är placerad i period 2 eller 3 och själva provet avläggs på våren. Det rekommenderas att man går förberedelsekursen under åk 2 för att undvika krockar med datum för studentexamen. I provet förväntas man nå A2- eller B1-nivå i tyska. Dessa nivåer är fullt uppnåbara för studerande som läser B2- och B3-tyska.

DSD II skrivs på hösten. I det provet kan man baserat på sina prestationer uppnå antingen B2- eller C1-nivå, varav den sistnämnda kräver språkkunskaper på nästintill modersmålsnivå. Om man klarar DSD II på C1-nivå behöver man inte avlägga ett speciellt språkprov för att få studera vid ett tyskt universitet. För tillfället erbjuds kursen i DSD II i samarbete med Espoonlahden lukio.

Både DSD I och II består av fyra delmoment: läs- och hörförståelse, uppsats och ett muntligt prov. Läs- och hörförståelseprovet samt uppsatsen skrivs under en dag, medan det muntliga provet hålls vid ett annat tillfälle. Alla delar av provet ordnas i skolan.

Mattliden är det enda svenskspråkiga gymnasiet i Finland där man kan avlägga DSD.

IT: ECDL – European Computer Driving License

ECDL är ett europeiskt datakörkort. Det är ett mångsidigt intyg på dina kunskaper i datateknik, och kan vara användbart då du söker arbete. För att få datakörkortet ska du kunna filhantering, Internet och e-post, ordbehandling, presentationsgrafik, tabellhantering och bildbehandling.

Du kan få körkortet genom att delta i kurserna IT1 och IT2, förutsatt att du klarar de tenter som kurserna avslutas med.

Gymnasiediplom

Gymnasiediplom i bildkonst (GD02)

Gymnasiediplomet i bildkonst är ett självständigt konstnärligt prov som genomförs under handledning av bildkonstläraren under en period åk 3. Arbetet består av ett verk och en portfolio. Det finns minst fem alternativa uppgifter varav den studerande väljer en. Diplomuppgifterna bygger på de obligatoriska och fördjupade kurserna i bildkonst.

För att göra diplomarbetet bör man ha avlagt minst 8 studiepoäng i bildkonst. Mera info fås av bildkonstläraren Fredrika Auvinen.

Gymnasiediplom i gymnastik (GD04)

Diplomarbetet i gymnastik innefattar fysisk prestationsförmåga, specialkunnande, gymnastikkunskaper, intresse och samarbetsfärdigheter samt en portfolio. Arbetet utförs under handledning av en lärare. För att få göra diplomet bör man ha avlagt minst 8 studiepoäng i gymnastik. Mera info fås av gymnastikläraren Helen Bergman.

Gymnasiediplom i mediekunskap (GD05)

Mediadiplomet är ett självständigt prov som görs inom det mediaområdet som den studerande valt. Arbetet utförs under handledning av en lärare, oftast under åk 3. För att få avlägga diplomet ska den studerande ha avlagt minst minst 8 studiepoäng som anknyter till medier: HI08, IT02, KO03 och MO12. Mera info fås av modersmålsläraren Annika Westermarck.

Gymnasiediplom i musik (GD06)

Diplomarbetet i musik är antingen ett musikprojekt med portfolio eller en provportfolio över arbeten från gymnasietiden. Arbetet utförs under handledning av en lärare, oftast under åk 3. För att få göra diplomet bör man ha avlagt minst 8 studiepoäng i musik. Mera info fås av musikläraren Susanna Wahl.

Kurser utanför gymnasiet kan tillgodoräknas

Du kan avlägga kurser vid andra gymnasier, yrkesinstitut och högskola och få dem tillgodoräknade i ditt studieprogram. Du måste visa upp ett intyg över de avklarade kurserna. Du kan också avlägga en hel utbytesperiod i ett annat gymnasium. Ta kontakt med din studiehandledare om du är intresserad av ett periodbyte. Under årskurs 1 kan utbytesperioden ske tidigast under period 4.

Kurser vid till exempel Arbis kan också räknas till godo. Esbo finskspråkiga arbis ordnar t.ex. vissa kurser specifikt riktade för gymnasiestuderande. För att vara säker på att du får en kurs för dina prestationer kan det vara skäl att först diskutera med din studiehandledare. Exempelvis bilkörkortet, första hjälp-kurs, hygienpass och musikstudier är sådant som kan tillgodoräknas som gymnasiekurser. 

Du kan också avlägga kurser på högskola och få dem tillgodoräknade i gymnasiet. Det här är ett utmärkt sätt att bekanta sig med högskolestudier och hitta passande alternativ för studier efter gymnasiet. Läs mera i Studeos läromedel, konsultera din studiehandledare eller kolla utbudet på sidan för högskolekurser som skolan upprätthåller. 

Du som t.ex. idrottar på FM-nivå eller motsvarande nivå kan också få kurser tillgodoräknade i gymnasiet. Det finns en speciell blankett för tillgodoräknande av idrottande och du hittar den utanför kansliet. Det lönar sig att fylla i blanketten i slutet av läsåret eller när du ev. avbryter ditt idrottande. Den ifyllda blanketten lämnas in till kansliet eller biträdande rektor Tony Valtonen.

Du kan också få en del kurser tillgodo som du avlagt utomlands, t.ex. under ett utbytesår. Det är skäl att diskutera utbytesårets studier med studiehandledaren redan innan du reser. Det är ytterst viktigt att du sparar alla betyg, intyg, studieguider och kursinformation så att skolan kan bedöma och tillgodoräkna de prestationer du avklarat.

Du hittar en blankett för tillgodoräkning av kurser i skolans Classroom eller utprintad utanför kansliet, fyll i den och ta vid behov hjälp av ämnesläraren i det aktuella ämnet. Den ifyllda blanketten lämnas in till kansliet. I sista hand är det alltid biträdande rektor Tony Valtonen som beslutar om tillgodoräknande av studier avlagda utanför skolan.