Bedömning & provtillfällen

Vitsord

Efter varje period får du vitsord i de studieavsnitt du haft och du ser dina vitsord i Wilma under “Studier”. Vitsorden publiceras i Wilma i regel ca 1,5 veckor efter avslutad period. 

Ditt vitsord baserar sig på de bedömningskriterier ämnesläraren presenterar i början av studieavsnittet. Bedömningen ska vara kontinuerlig och mångsidig, och kan basera sig på olika delmoment (t.ex. inlämningsarbeten, prov, lektionsaktivitet). Även självbedömning och kamratbedömning är verktyg som används för att synliggöra lärandet under studiernas gång. 

I början av varje studieavsnitt ska du få veta vad som krävs av dig under kursen och märk att bedömningsgrunderna kan variera från kurs till kurs, även inom samma ämne. Eftersom bedömningen baserar sig på visat kunnande, påverkas din bedömning om du låter bli att göra / lämna in saker som hör till kursen/studieavsnittet eller om du är mycket frånvarande och inte kan visa dina kunskaper på annat sätt. Du kan i så fall få sänkt vitsord och i värsta fall kan du även bli obedömd i studieavsnittet

Alla obligatoriska och nationella valfria studieavsnitt bedöms med ett siffervitsord (4-10). Skolans egna, lokala studieavsnitt kan bedömas med siffervitsord eller prestationsanteckning (avlagd/underkänd). Bedömningssättet framgår i studiebeskrivningen och presenteras även av läraren i början av studieavsnittet.

Följande prestationsanteckningar används också:

P – prestationer saknas

Du bedöms med P då du har ogjorda eller oinlämnade prestationer (t.ex. prov eller inlämningsuppgifter). Då har du möjlighet att komplettera fram till följande omtentsdatum för att kunna bli bedömd i studieavsnittet. Kom ihåg att kontakta läraren ifall det är oklart för dig vad du behöver komplettera eller om du av god orsak behöver längre tid för kompletterandet. Ett studieavsnitt bedömt med P är inte en avlagd prestation, alltså ger det inga studiepoäng. 

O – obedömd 

Du bedöms med O då läraren inte har kunnat bedöma dig på grund av t.ex. ogjorda/oinlämnde prestationer. Vitsordet P blir ett O om du inte kompletterat kursen/studieavsnittet innan följande omtent, om du inte på förhand kommit överens om annat med läraren. Ett studieavsnitt bedömt med O är inte en avlagd prestation, alltså ger det inga studiepoäng.

Frånvaro och bedömning

Om du har för mycket frånvaro kan du bli obedömd i studieavsnittet, eftersom läraren då inte har tillräcklig grund att bedöma dig på. Läraren har rätt att inte bedöma dig om du samlat på dig mer än tre frånvarolektioner. Detta gäller också (semester)resor under skoltid – privat resa är inte giltig frånvaro. Privata resor under skolåret bör undvikas, eftersom det kan leda till att studerande inte kan bedömas i en kurs / ett studieavsnitt. Även arbete vid sidan av studierna är olovlig frånvaro. Man kan dock inte få sänkt vitsord bara för att man varit frånvarande. Varje lärare är skyldig att berätta om sina regler och sin bedömning i början av varje kurs/studieavsnitt. Läs närmare info i översikten nedan:

Avgångsbetyg från gymnasiet

På ditt avgångsbetyg från gymnasiet får du i varje ämne ett slutvitsord som utgörs av medeltalet i alla studieavsnitt du avlagt i ämnet. Vitsord i lokala studieavsnitt kan bara höja, inte sänka ditt slutvitsord i ett ämne. 

De ämnen du bara har max två studiepoäng i kan du under sista studieåret anhålla om att få ett A (avlagd) istället för ett siffervitsord. Detta gäller även främmande språk du läst max fyra studiepoäng i samt ämnet gymnastik (oberoende av antalet studiepoäng).

Höjningsmöjligheter & självstudier

Du har möjlighet att försöka höja ditt vitsord i ett specifikt studieavsnitt en gång per studieavsnitt. Det ordnas två olika slags tentamenstillfällen: omtentamen och höjningstentamen. Du har därtill möjlighet att höja vitsordet i ett studieavsnitt genom att gå om det. 

Du kan också ansöka om att få läsa ett studieavsnitt som självstudier (se info längre ner) och använda tentamenstillfällena för att avlägga eventuellt slutprov. Om du varit sjuk under ett provtillfälle kan du också få skriva provet på ett av de allmänna tentamenstillfällen som erbjuds. 

Du hittar datumen för omtentamen och höjningstentamen i skolkalendern samt samlade under kapitel "Läsåret 2023-24". Anmälan till tentamen sker via meddelande till ämnesläraren i Wilma senast två dagar innan omtent. Det är mycket viktigt att du läser dina wilmameddelanden och svarar inom utsatt tidpunkt till läraren ifall du vill delta i omtenten, annars förfaller din tenträtt. Märk också att du missar din omtentsrätt, ifall du anmäler dig till omtent men uteblir.

Nedan kan du läsa närmare om enligt vilken tidtabell bedömning, komplettering och omtentamen sker:

Omtentamen

Du har rätt att försöka höja ett underkänt kursvitsord (4) på omtentamen. Det ordnas fem omtentamenstillfällen per läsår, ett tillfälle efter varje period. Observera att du har bara ett omtentsförsök – om du blir underkänd i omtenten (eller uteblir utan giltig orsak) måste du alltså gå om kursen för att bli godkänd i den. På omtentamen kan du avläggas max 2 prov samtidigt.

Höjningstentamen

Du har rätt att försöka höja ett godkänt kursvitsord (5-9) genom att delta i en höjningstentamen som ordnas två gånger per läsår, efter period 3 och period 5. Observera att du inte kan sänka ditt vitsord på höjningstentamen - det bättre vitsordet blir alltid gällande. Du kan också bättra ditt kursvitsord genom att gå om kursen.  På höjningstentamen kan du avläggas max 2 prov samtidigt.

Dina tentmöjligheter redovisas även i bedömningsöversikten (du hittar den högre upp).


Höjning av slutvitsord på avgångsbetyget

 Studerande som önskar höja slutvitsordet i ett ämne bör anmäla sig till ett skilt tentamenstillfälle, där studerande tenterar alla kurser i det valda läroämnet. Denna tentamen bör ordnas inom april månad och anmälan sker senast innan sportlovet i februari. Anmälan görs till ämnesläraren, som ger närmare anvisningar. 


Självstudier

Du kan också ansökan om att få läsa studier som självstudier ("tentera"), vilket innebär att du avlägger ett studieavsnitt på egen hand. Det här kan vara motiverat om du vill prova på att studera på egen hand eller om två kurser går samtidigt i schemat. I en tenterad kurs ingår det olika slags inlämningsuppgifter samt oftast ett skriftligt slutprov som du skriver på ett allmänt tentamenstillfälle.

Om du vill tentera en kurs bör du diskutera saken med ämnesläraren. Du skriver en anhållan om att få tentera via ett meddelande i Wilma till ämnesläraren. Anhållan måste göras innan perioden startar, senast under den tid då kursbrickan är öppen i Wilma. 

Ämnesläraren kan antingen godkänna eller avslå anhållan. Om din anmälan godkänns kommer du och läraren överens om självstudievillkoren skriftligen i Wilma. Studerande bör se till att överenskomna deadlines hålls och att hen anmäler sig till eventuellt provtillfälle. 

Läraren har rätt att avslå din anhållan, t.ex. baserat på svaga tidigare prestationer i ämnet. Alla kurser kan inte heller tenteras, t.ex. muntliga kurser. Även kurserna i modersmål och engelska är sådana som vi inte rekommenderar att du tenterar.

Du måste bli godkänd i en tenterad kurs för att få den avlagd, du kan inte få vitsordet 4. En underkänd tenterad kurs räknas inte som en kurs - då blir du obedömd (O). Då du fått tenträtt ska du också komma ihåg att anmäla dig till provtillfället. Det gör du elektroniskt till ämnesläraren i Wilma.

Regler för provtillfällen

All personlig egendom som inte behövs i provet (t.ex. väskor, mobiltelefoner, smartklockor), ska lämnas utanför provutrymmet eller på den plats i klassrummet som läraren anvisar. Telefoner bör vara ljudlösa eller avstängda, och placerade i väskan eller i mobillådan. Räknarna ska vara av matematiklärarna godkända samt ha minnet tömt. På din sittplats får du endast ha den utrustning du behöver för att skriva provet.

Studeranden bör se till att ha med sig:

Fusk och plagiat

Vi ser allvarligt på all slags fusk och försök till fusk i studierna. Om studerande ertappas för fusk eller försök till fusk vid ett större kursprov leder det automatiskt till att kursen blir obedömd. Se närmare regler i bedömningsöversikten som presenterades ovan.

Gymnasiestudierna strävar till att lära studerandena att söka reda på och analysera kunskap. Det ingår därför i många ämnen självständiga studier, projektarbeten, presentationer m.m.

På Internet finns en massa information om det mesta, men denna information får inte automatiskt kopieras fritt. Studeranden bör alltid uppge källan till kunskap med källhänvisningar och källförteckning. Dessutom bör informationen man lånar uttryckas med egna ord. Det räcker alltså inte med att man byter ut ett ord här och där mot en synonym utan texten skall vara egenhändigt skriven och återge innehållet i källmaterialet. Man gör sig också skyldig till plagiat om man ordagrant översätter en text. Också i detta fall skall källan anges.

Eftersom det förekommer också oriktig och vilseledande information på Internet är det skäl att söka reda på material från många olika källor och kritiskt syna detta material. Sedan baserar man sitt arbete på materialet i de källor som känns trovärdiga. Alla dessa källor skall naturligtvis redovisas för.

AI-verktyg (t.ex. Chat GPT) får användas i den utsträckning som läraren tillåter. 

Lärarna som ger uppgifterna ger också information om vad som krävs, hur man gör källhänvisningar och hur man gör upp en källförteckning. Fråga innan du sätter igång och om du är osäker!

Lärarna kollar alltid källorna och har olika sökprogram som spårar t.ex. användning av AI-program. Om en studerande ertappas för plagiat eller fusk, påverkar det alltid kursbedömningen. Se närmare info i översikten nedan: