Studierna

Målet för dina gymnasiestudier är att ge dig en bred allmänbildning och en god grund för studier på högskolenivå. Cirka två tredjedelar av gymnasiestudierna är obligatoriska och resten kan du välja själv enligt intresse.

Huvudreglerna är följande:

Studietakt

Den normala studietiden i gymnasiet är 3 år. Du har dock möjligheten att sakta ner på studietakten så att du avlägger dina studier på 3,5 eller 4 år, och då har du i snitt färre kurser per period. Detta kan vara vettigt om du t.ex. idrottar på hög nivå, vill ha möjligheten att läsa flera ämnen eller har t.ex. läs- och skrivsvårigheter. Ifall du vill förlänga din studietid till 3,5–4 år, bör du boka ett samtal med studiehandledaren för att diskutera saken. 

Din maximala studietid i ett daggymnasium är 4 år. Efter det kan du slutföra dina studier i ett vuxengymnasium vid behov.

Rekommendationen är att man läser ca 60 studiepoäng per läsår åk 1 och 2, och under sista året avlägger man resterande 30 studiepoäng. Under abiåret har man vanliga studier endast period 1-3, för att sedan kunna fokusera på studentskrivningarna.

Du avlägger studieavsnitt och samlar studiepoäng

I gymnasiet avlägger du dina studier i studieavsnitt, även kallade kurser. De flesta studieavsnitt undervisas tre 75 minuters lektioner i veckan. Vanligast omfattar studieavsnitten två studiepoäng och de slutförs under en och samma period. Det finns dock en del studieavsnitt som omfattar 4 studiepoäng och då går de över två perioder. Det finns tre typer av studieavsnitt: obligatoriska, nationella valfria och lokala valfria. Studierna kan också vara alternativa, i t.ex. lång eller kort matematik.

Varje period avslutas med en projektvecka enligt ett särskilt schema - där har varje kurs ett längre lektionsblock. Ditt schema för alla perioder och projektveckor finns i Wilma. Efter varje period får du vitsord i de studieavsnitt du gått. Läsåret består av fem perioder + en flexvecka.

Då du väljer dina studieavsnitt ska du gärna se studierna som en helhet och planera utgående från din plan för studentexamen. Det lönar sig att utgå från ditt intresse för ämne och även beakta dina planer för fortsatta studier och yrkeskarriär när du väljer dina studier. Du kan se över ditt studieprogram regelbundet med din studiehandledare och grupphandledare. Se till att du har ett hållbart program också efter eventuella förändringar du gör i studierna.

Vi rekommenderar att du följer skolans studierekommendationer så långt det går och att du alltid diskuterar med ämnesläraren och studiehandledaren om du planerar avvika från rekommendationerna. Rekommendationerna gås igenom varje år i samband med studievalen för kommande läsår. I sista hand är det alltid du själv som är ansvarig för ditt eget studieprogram.

Beskrivningarna för samtliga kurser hittar du i Studiebeskrivningarna . I studiebeskrivningarna förklaras också de olika kurstyperna närmare. Du får även fram kursens beskrivning genom att högerklicka på kursen i kursbrickan i Wilma.

Studieavsnitten i kursbrickan och schemat är färgkodade på följande sätt:

gröna = obligatoriska

turkosa = nationella valfria studieavsnitt

lila = lokala valfria studieavsnitt

Närvarostudier

Studierna i gymnasiet har närvaroplikt. Grundregeln är att du ska vara närvarande vid alla lektioner och andra evenemang som skolan arrangerar. Om du är borta från lektioner på grund av sjukdom eller annan godtagbar orsak, är det viktigt att vårdnadshavarna meddelar skolan om detta via meddelande i Wilma till grupphandledaren. Du kan också ta med ett skriftligt intyg då du blivit frisk.

Frånvaro bokförs av ämneslärarna i Wilma och kontrolleras regelbundet av grupphandledaren som reder ut varje frånvaro med sina studerande. Vid oroväckande mängd frånvaro kopplas skolans studerandevårdspersonal in. 

Positionssystemet

Läsordningen är uppbyggd av nio så kallade positioner (P). Varje grupp av en kurs/ett studieavsnitt är placerad i en position (1-8) och har i regel tre lektionspass på 75 minuter per vecka. Position 9 avviker med endast ett lektionspass i veckan och används främst som lärarnas mötestid och sällan för undervisning. 

Olika årskurser har olika lektionstider för att undvika trängsel i korridorerna under rasterna. För åk 2-4 börjar första lektionen kl. 8:15 och sista lektionen avslutas kl. 15:45. För åk 1 inleds första lektionen kl. 8:25 och sista lektionen tar slut kl. 15:55. Ettorna har lunchpaus i mitten av lektion 3, medan de äldre studerandena äter lunch mellan lektion 3 och 4.

Vissa kurser (t.ex. studiehandledningen) kan använda endast en eller två av lektionspassen i veckan, men det framgår ur ditt schema i Wilma.

I studiebrickan i Wilma ser du vilka studieavsnitt som går i vilka positioner. Där kan du även vid behov ändra dina scheman i slutet av varje period då brickan är öppen för studerande.




Projektvecka

Varje period avslutas med en 5 dagar lång projektvecka. Under dessa dagar används ett anpassat schema där alla positioner 1–8 har ett eget, längre lektionspass. Dessa lektionspass kan utnyttjas på olika sätt, som t.ex. provtillfälle, vanlig lektion eller studiebesök, beroende på hur läraren väljer att bygga upp kursen.

Projektveckans schema finns i Wilma. Du hittar det under perioden märkt med "proj", t.ex. Period II proj. Studerandena bör se till att de vet före projektveckan börjar vilka lektioner de har och hur de är placerade i schemat.

Flexvecka

På våren mellan period 4 och 5 har vi en flexvecka där studerande läser en kurs intensivt under en veckas tid. De flesta kurser som ordnas i flexveckan är något utöver det vanliga studieutbudet och flera kurser är ämnesövergripande. Vi försöker även koncentrera våra studieresor till denna vecka, så att de inte ska avbryta den vanliga undervisningen andra perioder. Flexveckans studieutbud presenteras under hösten, då även valet av flexkurs sker. 

Håll koll på infon!

Följ regelbundet med skolans infokanaler Wilma och skolkalendern MG NAT - nationella gymnasielinjen så att du inte missar något viktigt.