Tankeväckande

Mats Strandberg: Slutet (2018)

Vad skulle du göra om du fick veta att världen kommer att gå under om fyra månader? Det är grundidén i den preapokalyptiska dystopiromanen Slutet. En komet kommer att träffa jorden och utplåna hela planeten och allt liv på den. Vi får följa med några tonåringar och deras familjer och se hur de väljer att leva sina sista månader. Huvudpersonen Simons mammor som skilt sig vill hitta tillbaka till varandra, och vill att hela familjen ska vara samlad. Simon vill däremot hellre tillbringa sin tid med sin flickvän Tilda, men hon vill hellre festa, träffa nya människor och hinna uppleva ett helt liv på bara några månader. Cancersjuka Lucinda som länge vetat att hon skulle dö är inte längre ensam om detta, då ingen annan heller längre har någon framtid att se fram emot. Samtidigt rasar samhället omkring dem ihop, då många slutar jobba, då det ekonomiska systemet kollapsar och då all form av långsiktighet försvinner. Slutet är ett hisnande tankeexperiment och samtidigt en väldigt välskriven och tankeväckande roman.

Jostein Gaarder: Sofies värld (1991)

Tonåriga Sofie börjar få märkliga brev från någon hon inte känner. I breven presenteras olika viktiga filosofers tankar, allt från Sokrates till Freud. De olika filosofiska tankarna presenteras på ett sätt som är lätt att förstå, och både Sofie och läsaren får en grundkurs i filosofi. Samtidigt får man följa med vad som händer i Sofies liv medan hon försöker komma underfund med vem eller vad som ligger bakom de mystiska breven, och varför just hon får dem. Om du är det minsta nyfiken på filosofi är det här en bra bok att börja med.

Axel Åhman: Klein (2020)

Klein är en novellsamling som består av korta berättelser som utspelar sig i Svenskfinland, oftast Österbotten. Mycket kretsar kring manlighet och pressen att vara "en riktig karl". Huvudpersonerna är män som försöker passa in även om det inte alltid är så lätt. Novellerna är ofta humoristiska och får läsaren att börja reflektera över normer och förväntningar.

Heidi Hakala: Bara lite till (2018)

Sandra är programledare på radion. Hon har en vacker pojkvän med jobb i reklambranschen och en lägenhet i Helsingfors innerstad. Men bakom tillvaron som utåt verkar uppfylla alla krav för lycka döljer sig djup tomhet och ensamhet. Snart blir känslan av total otillräcklighet omöjlig att ignorera, paniken väller över Sandra och hon närmar sig ett sammanbrott.

Hon har tappat bort sig själv bland bilderna av hur alla andra vill att hon ska vara och hennes gränser suddas ut. Något måste förändras, men hur stora uppoffringar är hon redo att göra för att hitta tillbaka till sig själv?

Bara lite till är en studie i en ung kvinnas mentala tillstånd. Det är en berättelse om duktighetssyndrom och om att försöka leva i en tid där image verkar vara det enda som spelar någon roll. En modern Helsingforsskildring och relationsroman som ifrågasätter prestationssamhället och en generations nästan tragiska identitetsbygge.

Miika Nousiainen: Hallonbåts-flyktingen (2007)

Mikko Virtanen känner att han är en svensk man född i en finsk mans kropp. Hela sitt liv har han idealiserat Sverige och drömt om att få vara svensk på riktigt. Han bestämmer sig för att skaffa sig en svensk identitet; han ska bli Mikael Andersson som kommer från Göteborg. Men kommer han att accepteras som en äkta svensk i Sverige, och är Sverige faktiskt så fantastiskt egentligen? Hallonbåtsflyktingen är en humoristisk roman som behandlar frågor om identitet och grupptillhörighet med en stor portion värme.