Faktaböcker

Hans Rosling: Factfulness (2018)

Factfulness är en väldigt intressant, lärorik och ögonöppnande faktabok. Läsaren får till en början svara på en del grundläggande frågor om global statistik, t.ex. huruvida antalet människor som lever i extrem fattigdom ökar eller minskar, hur stor andel av världens barn som vaccineras o.s.v. Som läsare slås man av hur lite man vet om dessa grundläggande saker, och Rosling förklarar på ett pedagogiskt och humoristiskt sätt varför vi har så stora missuppfattningar om världen, och erbjuder knep för att se på världen på ett mer sanningsenligt sätt. Dessutom erbjuder Rosling en optimistisk framtidssyn, vilket är både uppfriskande och inspirerande. Boken är sannolikt för svår för yngre högstadieelever med mindre läsvana, men för dem som är gillar faktaböcker, och kanske särskilt geografi, är detta en väldigt intressant bok.

Marcus Rosenlund: Väder som förändrade världen (2018)

För att ta över världen räcker det inte med att du skapar världens mäktigaste handelsmakt eller världens mest överlägsna vapenmakt. Du måste också göra dig till herre över vädrets makter. Det har inget av vår historias imperier ännu lyckats med, och därför har de alla gått under. Det må vara vinnaren som skriver historien. Men hur många gånger har det inte varit vädret som har avgjort vinnaren? Eller avslutat berättelsen utan någon vinnare alls? Vetenskapsredaktören Marcus Rosenlund skriver om hur klimatet och vädret påverkat historiens gång. Här får du bland annat veta hur El Nino-fenomenet bidrog till Maya-kulturens undergång, varför Grönland heter Grönland och vad sambandet är mellan Edvard Munchs målning Skriet och vulkanutbrottet på Krakatau 1883. Samt hur vädrets makter hjälpte Englands flotta att besegra den spanska armadan 1588. Rosenlund förklarar svåra saker så att de blir glasklara. Han berättar med entusiasm och kunskap om väder och vind - ett ämne som sysselsatt mänskligheten genom alla tider.

Anders Hansen: Hjärnstark (2016)

Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ och intelligent? Se då till att röra på dig! Regelbunden träning har nämligen visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, bättre än sudoku, korsord och alla tänkbara kosttillskott tillsammans.

Anders Hansen är överläkare i psykiatri. I Hjärnstark presenterar han forskning och statistik som visar hur motion påverkar hjärnan på olika sätt: hur borde man t.ex. träna för att förbättra sin koncentration, sin kreativitet eller sitt minne?

Det är rätt mycket statistik och vetenskapliga termer som kan vara svåra om man inte läst något liknande förut. För den som vill ta till sig innehållet utan den vetenskapliga stilen finns även Hjärnstark junior som förklarar samma innehåll på ett förenklat sätt.

Manne Forssberg: Kukbruk (2013)

Det är inte alltid man har någon att prata med om sex. Kukbruk är en bok om sex och kärlek som riktar sig främst till undrande unga killar. Boken beskriver ogenerat sådant som många ungdomar funderar över, men få har svaret på. Förutom att besvara grundläggande frågor om sex och kärlek så ges även utrymme åt intervjuer, personliga berättelser och underhållande historik. Boken ger tips och förmedlar kunskap utan pekpinnar. Sex är varken smutsigt, fult eller skamligt, utan lustfyllt och spännande.

I Kukbruk skriver frilansskribenten Manne Forssberg (född 1983) på ett enkelt och direkt sätt om förhållanden, förälskelse och om att ha sex. Han diskuterar även dagens könsroller och varför han menar att de måste förändras.

Vad håller ni på med? En antologi om klimatet (2019)

Kanske är det lika bra att bara ge upp direkt och invänta det oundvikliga slutet i lugn och ro? Eller finns det hopp om framtiden? Kan klimatpsykologer och zombieöverlevnadsexperter ge oss verktyg för att förbättra tillvaron? Och kan litteraturen och konsten vara de krafter som ger oss mod att stå upp för det som är viktigt på riktigt?

En antologi är en samling texter med ett gemensamt tema. I den här antologin har några författare, musiker, serietecknare, poeter och aktivister tagit skrivit om klimatfrågan.

En bok där fakta blandas med poesi, där serier skildrar personlig klimatångest, där psykologer förklarar varför så många står helt lamslagna inför förändringarna av vårt klimat; helt enkelt en bok som tar klimatet på allvar, och belyser frågan från alla håll.