Relationer

Fredrik Backman: Björnstad (2016)

En gripande berättelse som följer några ungdomar och vuxna i den norrländska staden Björnstad. I Björnstad betyder ishockey allt, och berättelsen kretsar kring stadens lovande juniorlag, men man måste inte tycka om hockey för att gilla boken. Det handlar egentligen mer om den enorma press som uppstår då allt hänger på en match, och på några 16-åriga killar. Kevin är lagets bästa spelare som de inte klarar sig utan. Benji är hans bästa vän med en mörk hemlighet. Amat är egentligen för liten och ung för att vara med i laget, men han drömmer om att få visa att han duger. Och Maya, tränarens dotter, får upptäcka hur mycket en hockeystad är villig att offra för hockeyspelarnas skull. Berättelsen har allt: kärlek, spänning, fascinerande karaktärer och dessutom ett väldigt vackert språk. Om du blir lika fängslad av denna bok som de flesta andra som läst den finns det dessutom en uppföljare. 

Malin Persson Giolito: Störst av allt (2016)

Störst av allt är en prisbelönt rättegångsthriller som blivit väldigt populär. 18-åriga Maja vaknar upp i ett klassrum efter en skolskjutning. Alla andra är döda, och i händerna håller hon ett gevär. Hennes pojkvän Sebastian är den som ligger bakom attentatet, men vilken var Majas roll? Hade hon varit med och planerat? Visste hon vad som skulle ske? Berättelsen följer rättegångsprocessen mot Maja, samtidigt som hon återberättar sin historia om hur hon och Sebastian träffades, hur deras förhållande utvecklades och hur det gick som det gick. Läsaren får dels en intressant inblick i en rättsprocess, och får dels följa med hur ett destruktivt förhållande kan utvecklas. Boken är både gripande och välskriven, och väldigt svår att lägga ifrån sig.


Niclas Christoffer: Sebbe sa nej (2019)

Sebbe sa nej handlar om tonårskillen Sebbe som flyttar till en ny stad för att gå på hockeygymnasiet. Han har svårt att passa in i det hårda sätt killarna i klassen och i laget använder. På en fest blir han våldtagen av en tjej, vilket försätter honom i en jobbig situation. Boken handlar om manlighet och den press som ställs på tonårskillar att passa in en snäv norm. Boken utforskar på ett tankeväckande sätt de olika känslor Sebbe brottas med. Boken är kort och lättläst och lätt att ta till sig. Niclas Christoffer har skrivit flera böcker om tunga teman, som t.ex. ätstörningar och självskadebeteenden, och hur dessa tar sig uttryck bland tonårskillar. Gillar du den här boken gillar du kanske också hans andra böcker i samma stil: Airtight, Som Zlatan fast bättre och Som James Dean fast snyggare.

Lisa Bjärbo: Inuti huvudet är jag kul (2018)

Extremt blyga Liv flyttar med sin pappa från Stockholm till en mindre ort på landsbygden. Hon börjar i en ny klass i gymnasiet och känner ingen från förut. Hur ska man kunna få nya kompisar om man inte ens vågar säga hej eller se någon i ögonen? Inne i sitt huvud har Liv en massa roliga idéer och tankar, men att våga uttrycka dem är en annan sak. Boken ger en rörande inblick i hur besvärliga sociala situationer kan vara för den som är väldigt blyg och kanske till och med lider av social fobi, och är nyttig läsning både för blyga och mindre blyga personer. Boken bjuder på en stor dos igenkänningshumor, och även den språkliga stilen har en humoristisk nyans. Boken har blivit väldigt omtyckt, och många kan känna igen sig i Livs tankar. Lisa Bjärbo har också skrivit många andra böcker i samma stil.

Kaj Korkea-aho och Ted Forsström: ZOO!#1: Virala genier (2017)

ZOO-serien består av tre böcker som följer högstadieeleven Atlas. Atlas försöker hitta sin plats i en ganska kaotisk och absurd skola med karaktärer som verkar vara karikatyrer på personligheter man kan hitta i ett högstadium. I seriens första del, Virala genier, har högstadieeleverna blivit besatta av internet, och försöker hitta på olika sätt att göra videor som får stor spridning på nätet t.ex. genom att bränna rumpan på ett våffeljärn. Humorn i boken är absurd och ibland lite halvgalen. Stilen påminner väldigt mycket om Dagbok för alla mina fans, så om du gillat den serien är detta kanske boken för dig. ZOO-serien är lättläst och väldigt luftigt skriven, med bilder och grafiskt material, vilket gör att den lämpar sig väl även för dem som inte läst så mycket förut.

Déa Solin: En spellista för sömnlösa nätter (2018)

19-åriga Bels flickvän har begått självmord, och Bel vet inte hur hon ska ta sig vidare. Hon träffar Audrey och tillsammans kör de omkring i en tom stad om nätterna och lyssnar på musik. En spellista för sömnlösa nätter handlar om stora känslostormar kring att bli kär, att mista sin kärlek, att sörja och ta sig vidare, om hur komplex en människa kan vara och hur mycket det kan finnas som vi inte vet om dem som står oss närmast. Romanen har en vacker och lugn stämning, och fångar något som är väldigt utmärkande för tiden precis före vuxenlivet.

Anna Woltz: Alaska (2016) 

13-åriga Sven verkar tuff och ganska jobbig på ytan, men egentligen är han mest osäker. Han lider av epilepsi, och oroar sig för hur de andra i skolan kommer reagera när de märker det. Han kämpar för att skapa sig en annan roll än ”den knäppa killen med epilepsi”. Parker som går i samma klass sörjer sin hund Alaska som hon var tvungen att lämna ifrån sig på grund av broderns allergi. När hon får  veta att den jobbiga Sven har fått ta över Alaska, som assistanshund, blir hon upprörd och bestämmer sig för att stjäla tillbaka hunden. Alaska är en roman om vänskap, om fördomar och om att försöka hitta sin plats. Det är en varm och tankeväckande berättelse om hur människor som på ytan verkar väldigt olika ändå kan lära sig att förstå varandra. Boken är lättläst och fungerar också för dem som inte läst så många böcker förut.

Jessica Schiefauer: När hundarna kommer (2015)

När hundarna kommer är en gripande och intensiv roman om kärlek, besatthet och våld. Huvudpersonerna Isak och Ester blir djupt förälskade, och med tiden allt mer beroende och besatta av varandra. I samhället de lever finns det nynazistiska strömningar, och främlingsfientligheten, rädslan och ett farligt grupptryck sprider sig bland ungdomarna. Isaks lillebror Anton dras med i detta, och blir till och med medskyldig till en annan människas död. Boken ger en skrämmande inblick i hur det kan gå till när kärlek övergår i besatthet och när gemenskap övergår i grupptryck. Romanen är delvis baserad på sanna händelser.

Kathrine Appelgate: Den fantastiska Ivan (2019)

Gorillan Ivan bor i en galleria, och blir varje dag påtittad av en massa besökare. Han är rätt nöjd med sitt liv och har egentligen inte reflekterat över sin situation. Elefantungen Ruby får honom ändå att tänka om. Djuren inser att de är fångar, och bestämmer sig för att det är dags att göra något. Den fantastiska Ivan är både gripande, välskriven och humoristisk, och lämnar ingen oberörd. Även mindre vana läsare klarar denna bok utan större problem.

Katherine Marsh: Under samma himmel (2018)

Max och Ahmed. Två killar från två helt olika världar.

Max, 13 år, flyttar från USA till Bryssel med sin familj. Han kan nästan ingen franska, har inga kompisar och tvingas gå om en klass i skolan.

Ahmed, 14 år, flyr från Syrien via Turkiet, över medelhavet till Grekland och sen vidare till Bryssel. Längs vägen förlorar han sin pappa och Ahmed befinner sig plötsligt ensam och utan pengar i ett land där han inte känner någon och inte kan språket.

Europa skakas hösten 2015 av flera svåra terrordåd, med utegångsförbud, rädsla och hat som följd. Det påverkar både Max och Ahmed, fast på olika sätt.

Killarna lever sida vid sida, först utan att känna till varandra, men när deras vägar till slut korsas inleder de en trevande vänskap. Max vill på något sätt hjälpa Ahmed, men vet inte hur.

Under samma himmel är en fin historia om att känna sig ensam och inte höra till, samtidigt som det är en klockren kommentar till det politiska läget i Europa och de senaste årens åtstramningar inom flyktingpolitiken. 

Julia Wickholm: Olivia för alltid (2019)

När Olivia var baby hittades hon övergiven på en sjukhustrappa. Nu, femton år senare, får hon möjligheten att ta reda på varför hennes föräldrar övergav henne. Med sin katt och en väska ger sig Olivia ut för att få svaren hon sökt i hela sitt liv.

Men det går inte som hon tänkt. Polisen letar efter henne, hon har tappat sin mobil och har ingenstans att ta vägen. Tills hon träffar Fenix.

Fenix med det röda håret och det sneda leendet, som får Olivia att känna sådant hon inte känt förut. Hon flyttar in på Solrosgården, en oas för ungdomar som hamnat lite utanför, som inte riktigt hör hemma någonstans.

Olivia för alltid är en berättelse om sommaren då allting händer. Om vänskap och familj, längtan och svek. Om den första kärleken, som får allt annat att kännas obetydligt i jämförelse. Det är en berättelse om att skapa sin egen identitet.

Moa Backe Åstot: Himlabrand (2021)

Ántes liv har präglats av de samiska traditionerna. För honom är det självklart att han, som familjens enda barn, ska fortsätta arbetet med renarna. Men plötsligt finns det något annat där, något som pockar och drar. Känslorna för bästa kompisen Erik har utvecklats till något större. Men vad skulle alla andra säga om de visste? Föräldrarna, släktingarna, klasskompisarna? Går renskötarlivet att kombinera med det liv Ánte vill ha? Och Erik, vad känner han? 

En berättelse om arv, släktrelationer och ett uråldrigt band till det som varit. Men också om förväntan, värme, förbjuden kärlek, om känslor som går som elektricitet genom kroppen. Himlabrand handlar om att välja vad för slags liv man vill leva, om att tvingas gå mot strömmen och vara modig för att vara öppen med vem man är.

Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson: Fula tjejer (2020)

På en högstadieskola i Gnesta startar någon instagramkontot Fula tjejer. Både populära och mindre populära tjejer får foton på sig själva publicerade där, och på skolan sprids en skräck för att sticka ut, för att bli nästa offer. Tilde, Eleni och Jasmine går i samma klass men har knappt pratat med varandra -- förrän nu. Trots sina olikheter bestämmer de sig för att gå ihop. De tänker sätta dit den jäveln som ligger bakom kontot, och de tänker göra det tillsammans.

Sara Ohlsson, Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo är tre av Sveriges främsta ungdomsboksförfattare. Fula tjejer är den första boken i deras gemensamma projekt, och kommer att följas av Jobbiga tjejer och Svaga tjejer. Böckerna kombinerar humor, vänskap och feminism med tydliga drag av spänningsroman!

Axel Åhman: Klein (2020)

Klein är en novellsamling som består av korta berättelser som utspelar sig i Svenskfinland, oftast Österbotten. Mycket kretsar kring manlighet och pressen att vara "en riktig karl". Huvudpersonerna är män som försöker passa in även om det inte alltid är så lätt. Novellerna är ofta humoristiska och får läsaren att börja reflektera över normer och förväntningar.

John Green: Förr eller senare exploderar jag (2013)

Hazel är 17 år och kommer aldrig att bli frisk igen. Det har hon vetat sedan hon fick sin cancerdiagnos för tre år sedan. Hazels mamma är orolig för att Hazel ska bli isolerad och deprimerad och anmäler dottern till kyrkans stödgrupp för unga med cancer. Augustus Waters, friskförklarad från sin cancer, dyker upp i stödgruppen och det blir början på en episk kärlekshistoria. Det här är en häftig berättelse om cancer och död, men minst lika mycket är det här en häftig berättelse om kärlek och liv. 

Monica Vikström-Jokela: Lita på mig (2019)

Li ska vara stödperson på en lägerhelg för fyra andra högstadieelever. Tillsammans med kuratorn Senja åker de till Utö i Finlands yttersta skärgård för att lära sig lita på varandra bland klipporna. Till vilken nytta? tänker Li. Tico kan inte sitta still, Sam talar aldrig, Dinah har ingen stil och Merina … Ingen orkar med Merina, hon är bara too much. Li tänker inte umgås med nån, men stödperson låter ju ganska bra. Så länge ingen försöker umgås med henne är allt fine. Li har lovat sig själv att ingen nånsin ska nå henne. Inte efter att mamma slutade vara mamma och bröt ihop vid köksbordet. Inte efter det där katastrofala försöket att flirta med Filip. 

Lita på mig är en varm och humoristisk roman om hur det är att vara tonåring.

Heidi Hakala: Bara lite till (2018)

Sandra är programledare på radion. Hon har en vacker pojkvän med jobb i reklambranschen och en lägenhet i Helsingfors innerstad. Men bakom tillvaron som utåt verkar uppfylla alla krav för lycka döljer sig djup tomhet och ensamhet. Snart blir känslan av total otillräcklighet omöjlig att ignorera, paniken väller över Sandra och hon närmar sig ett sammanbrott.

Hon har tappat bort sig själv bland bilderna av hur alla andra vill att hon ska vara och hennes gränser suddas ut. Något måste förändras, men hur stora uppoffringar är hon redo att göra för att hitta tillbaka till sig själv?

Bara lite till är en studie i en ung kvinnas mentala tillstånd. Det är en berättelse om duktighetssyndrom och om att försöka leva i en tid där image verkar vara det enda som spelar någon roll. En modern Helsingforsskildring och relationsroman som ifrågasätter prestationssamhället och en generations nästan tragiska identitetsbygge.

Annika Thor: Vad skulle du ha valt? (2008)

Jesper bor på landsbygden med sin familj. En bit bort längs vägen bor kompisen Abbe. Hans märkliga funderingar och ständiga fråga ”Vad skulle du ha valt?” retar många, men Jesper gillar dem.Jesper och Abbe ses varje morgon på skolbussen. Men den här hösten i åttan kommer något i deras vänskap att ruckas. Jesper blir förälskad i Annie, och för första gången är sätet bredvid honom på bussen inte längre Abbes självklara plats. Och Abbe söker sig till andra i klassen, något som ska visa sig vara förödande... 

Boken handlar om vänskapen mellan två barndomsvänner samt om det tomrum som uppstår då bästisen hittar en person att vara tillsammans med. 

(191 s.)

Sara Kadefors: Sandor slash Ida (2002)

Sandor och Ida träffas på en chatt på nätet. Båda tänker att äntligen någon som fattar, någon som är som jag. Sandor, en lite bortkommen balettdansör från Göteborg. Ida, en festande tjej från Stockholm som egentligen vill vara någon annan. En dag dyker Sandor upp hemma hos Ida, men eftersom båda inte har varit helt ärliga mot varandra blir det snabbt komplicerat…

(284 s.)


Malin Klingenberg:

Älgflickan (2018)

Johanna börjar på sjuan och märker att mycket har förändrats under sommaren. Hennes bästa vän har börjat hänga med andra kompisar och Johanna lämnas ensam. Johanna trivs med att vara i skogen, där hon spanar efter älgar. En dag träffar hon Six, som rör sig vant i skogen.

(189 s.)