Humor

Kaj Korkea-aho och Ted Forsström: ZOO!#1: Virala genier (2017)

ZOO-serien består av tre böcker som följer högstadieeleven Atlas. Atlas försöker hitta sin plats i en ganska kaotisk och absurd skola med karaktärer som verkar vara karikatyrer på personligheter man kan hitta i ett högstadium. I seriens första del, Virala genier, har högstadieeleverna blivit besatta av internet, och försöker hitta på olika sätt att göra videor som får stor spridning på nätet t.ex. genom att bränna rumpan på ett våffeljärn. Humorn i boken är absurd och ibland lite halvgalen. Stilen påminner väldigt mycket om Dagbok för alla mina fans, så om du gillat den serien är detta kanske boken för dig. ZOO-serien är lättläst och väldigt luftigt skriven, med bilder och grafiskt material, vilket gör att den lämpar sig väl även för dem som inte läst så mycket förut.

Jeff Kinney: Dagbok för alla mina fans (2008)

Dagbok för alla mina fans är serien som har fått massor av ovana läsare att vilja sluka böcker. Den är lättläst, rolig och beroendeframkallande, och om du gillar den första boken har du en hel serie att se fram emot.


Pojkar skriver inte dagbok, eller? Hjälten i den här boken, Greg, gör i alla fall det. Och inte nog med det - han ritar fullt med bilder i den också. Det är mammans påhitt och han gör det motvilligt till en början. Men han har själv kommit på att denna loggbok, som han själv hellre kallar det, blir perfekt att sätta i händerna på journalisterna när han en gång i framtiden blir rik och berömd. För det kommer han att bli! Först ska han bara tackla tiden på mellanstadiet.

I den här första boken i serien har ett nytt skolår precis börjat. Greg upptäcker att han numera får dela korridor med killar som är både större och styggare, och några som redan rakar sig. Själv hör han till en klenare sort, men vet precis hur han ska parera för att vinna cred utan alltför stor arbetsinsats - det gäller att bli lagom populär på skolan. När kompisen Rowley plötsligt klättrar förbi honom på popularitetsskalan får Greg bråttom att försöka vända kompisens nyvunna popularitet till sin egen fördel - med dråpliga konsekvenser.


Jeff Kinney, formgivare och spelutvecklare, berättar i en tät mix av text och bild om sin roliga och coola antihjälte. Boken, en form av serieroman, har fått lysande kritik och gjort en kometfärd upp på topplistorna sedan den kom ut i april i USA, ligger bl.a. etta på New York Times bestsellerlista sedan i augusti.

Axel Åhman: Klein (2020)

Klein är en novellsamling som består av korta berättelser som utspelar sig i Svenskfinland, oftast Österbotten. Mycket kretsar kring manlighet och pressen att vara "en riktig karl". Huvudpersonerna är män som försöker passa in även om det inte alltid är så lätt. Novellerna är ofta humoristiska och får läsaren att börja reflektera över normer och förväntningar.

Miika Nousiainen: Hallonbåts-flyktingen (2007)

Mikko Virtanen känner att han är en svensk man född i en finsk mans kropp. Hela sitt liv har han idealiserat Sverige och drömt om att få vara svensk på riktigt. Han bestämmer sig för att skaffa sig en svensk identitet; han ska bli Mikael Andersson som kommer från Göteborg. Men kommer han att accepteras som en äkta svensk i Sverige, och är Sverige faktiskt så fantastiskt egentligen? Hallonbåtsflyktingen är en humoristisk roman som behandlar frågor om identitet och grupptillhörighet med en stor portion värme.

Jonas Jonasson: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2009)

I denna fartfyllda och humoristiska roman får du följa med hundraåriga Allan Karlsson som bestämmer sig för att rymma från ålderdomshemmet. Han blir jagad av ett kriminellt gäng, och tillsammans med några andra smått absurda karaktärer råkar han ut för en massa lustiga händelser.

Samtidigt får vi tillbakablickar till olika händelser i Allans hundraåriga liv. Han tycks ha varit med om väldigt många viktiga historiska händelser, och har dessutom ofta spelat en central roll.

För dig som gillar fartfyllda händelser, historia och ett humoristiskt språk är detta ett utmärkt val. Det finns även en lättläst version om du tycker att språket är för utmanande.

Monica Vikström-Jokela: Lita på mig (2019)

Li ska vara stödperson på en lägerhelg för fyra andra högstadieelever. Tillsammans med kuratorn Senja åker de till Utö i Finlands yttersta skärgård för att lära sig lita på varandra bland klipporna. Till vilken nytta? tänker Li. Tico kan inte sitta still, Sam talar aldrig, Dinah har ingen stil och Merina … Ingen orkar med Merina, hon är bara too much. Li tänker inte umgås med nån, men stödperson låter ju ganska bra. Så länge ingen försöker umgås med henne är allt fine. Li har lovat sig själv att ingen nånsin ska nå henne. Inte efter att mamma slutade vara mamma och bröt ihop vid köksbordet. Inte efter det där katastrofala försöket att flirta med Filip.

Lita på mig är en varm och humoristisk roman om hur det är att vara tonåring.

Lisa Bjärbo: Inuti huvudet är jag kul (2018)

Extremt blyga Liv flyttar med sin pappa från Stockholm till en mindre ort på landsbygden. Hon börjar i en ny klass i gymnasiet och känner ingen från förut. Hur ska man kunna få nya kompisar om man inte ens vågar säga hej eller se någon i ögonen? Inne i sitt huvud har Liv en massa roliga idéer och tankar, men att våga uttrycka dem är en annan sak. Boken ger en rörande inblick i hur besvärliga sociala situationer kan vara för den som är väldigt blyg och kanske till och med lider av social fobi, och är nyttig läsning både för blyga och mindre blyga personer. Boken bjuder på en stor dos igenkänningshumor, och även den språkliga stilen har en humoristisk nyans. Boken har blivit väldigt omtyckt, och många kan känna igen sig i Livs tankar. Lisa Bjärbo har också skrivit många andra böcker i samma stil.