Biografier

Malala Yousafzai och Christina Lamb: Jag är Malala (2014)

När talibanerna tog kontroll över Swatdalen i Pakistan vägrade en ofattbart modig flicka att låta sig tystas. Malala Yousafzai stred för alla flickors rätt till utbildning, vilket tisdagen den 9 oktober 2012 var nära att kosta henne livet. Malala var på väg hem då skolbussen stoppades av beväpnade talibaner. Hon sköts i huvudet på nära håll och det var få som trodde att hon skulle överleva.

Bokens titel är svaret på den fråga talibanerna ställde då de klev på bussen: Vem är Malala?

Malala har fortsatt att arbeta för alla barns rätt till utbildning genom The Malala Fund, en välgörenhetsorganisation som investerar i lokala utbildningsprogram och stödjer personer som kämpar för rätten till utbildning runt om i världen.

I oktober 2014 tilldelades Malala Nobels Fredspris, som den yngsta pristagaren någonsin. (17 år)

Medförfattaren Christina Lamb är en av världens främsta utrikeskorrespondenter. Hon har rapporterat om Pakistan och Afghanistan sedan 1987.

Zlatan Ibrahimovic och David Lagercranz: Jag är Zlatan Ibrahimovic (2011)

I Jag är Zlatan Ibrahimovic presenteras en helt ny och skakande bild av stjärnspelarens uppväxt i Rosengård. Med sina egna ord berättar Zlatan om papporna från den fina sidan av stan som försöker få honom utslängd från Malmö FF. Han berättar om kampen och striderna i Ajax, om köpet till Juventus, succén i Italien och spelskandalen som höll på att förstöra hans karriär. Han berättar om Inter och segrarna, om Mourinho, målen och de stora stjärnorna. Han berättar om Helena, barnen och om livet bakom strålkastarljuset. För första gången avslöjar han precis vad som hände med Pep Guardiola i Barcelona.

I Zlatans egen självbiografi får vi det rafflande spelet bakom klubbytena. Vi får en insyn i den absoluta toppfotbollen vi aldrig fått förut. För första gången får vi hela sanningen om Zlatan Ibrahimovic.

Therése Lindgren: Ibland mår jag inte så bra (2016)

Therése Lindgren är Sveriges största kvinnliga Youtuber och följs av över en miljon personer, främst unga kvinnor. I sin självbiografi Ibland mår jag inte så bra visar hon att verkligheten inte alltid är lika trevlig som det man ser på sociala medier. Hon berättar på ett ärligt och öppet sätt om sin kamp med bland annat ångest. Boken tar även upp fakta, och förklarar på ett lättförståeligt sätt hur t.ex. panikångest fungerar. Lindgren är optimistisk och delar med sig av konkreta tips som hjälpt henne, och förklarar vad man kan göra om man känner igen sig i det som beskrivs. Förutom en rätt konkret självhjälpsbok är detta samtidigt ett intressant porträtt av en framgångsrik ung kvinna som många ser upp till.

Petter Northug och Jonas Forsang: Min historia (2019)

Detta är berättelsen om en av skidsportens främsta och mest kontroversiella ikoner. Med fyra OS­-medaljer och sexton i VM är Petter Northug en av de främsta skidåkarna genom tiderna. I Min historia berättar han själv om framgångens pris -- om gulden, skandalerna och bilkraschen som förändrade allt. Det är en berättelse om mod och viljestyrka, om ensamhet och osäkerhet, och om att våga vara den man är.

Jeanette Björkqvist: Hård mot de hårda (2020)

Jeanette Björkqvists biografi om kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson ger en inblick i hur kriminaliteten och polisarbetet utvecklats och förändrats i Finland under de senaste decennierna. Den kontroversiella och okonventionella polisen inledde sin karriär som ordningspolis, för att därefter utreda inbrott och efter det rån. Det Eriksson dock kom att ägna största delen av sin karriär åt är människohandelsbrott och andra brott inom sexhandeln. Biografin presenterar många intressanta fall från Erikssons färgstarka karriär, och ger även en bild av hur allt detta påverkat Erikssons privatliv och person.

En bok för dig som vill veta mera om polisarbete.

Lotta Schelin och Rebecca Schelin: I huvudet på Lotta Schelin (2020)

Lotta Schelin har gjort fler mål i det svenska landslaget än någon annan, 88 stycken på 185 landskamper, hon har fått Diamantbollen fem gånger, fler än någon annan kvinna. Hon har EM-, VM- och OS-medaljer, hon har vunnit Champions League tre gånger, franska ligan åtta gånger, vunnit skytteligan flera gånger i både Sverige och Frankrike och tagits ut i Fifas världslag. Hon är Sveriges mest framgångsrika damfotbollsspelare och räknat i faktiska ligasegrar och meriter den mest framgångsrika svenska fotbollsspelaren genom tiderna.

2018 beslutade hon sig för att sluta med fotbollen för gott. En allvarlig nackskada gjorde att fokus förflyttades från att återvända till fotbollsplanen till att komma tillbaka till livet. Här berättar hon för första gången om avgörande ögonblick på och utanför plan, vid såväl straffpunkter som sjukhussängar. Det blir en berättelse om vad drömmar kan kosta, men också om allt de kan ge.

Barack Obama: Ett förlovat land (2020)

I denna självbiografi berättar Barack Obama historien om sin osannolika resa, från en ung man sökande efter sin identitet till ledare för världens mäktigaste land. Djupt personligt beskriver han sin politiska utveckling och sina milstolpar från den första mandatperioden i detta historiska presidentskap - en tid av stor oro och dramatiska förändringar.

Lisa Jonsson: Ni vann aldrig - Så tog jag mig levande genom högstadiet (2018)

En berörande och viktig bok om mobbning, utsatthet och att inte få vara den man är.

”Av någon anledning har folk alltid haft svårt för mig.” För den som följer Misslisibell på Youtube eller Instagram kan det tyckas vara ett konstigt uttalande. I sociala medier syns ju en glad och sprallig tjej som sorglöst berättar om allt från smink till godis och sin kärlek till hästar. Men det man inte ser på ytan är det som har präglat Lisa Jonssons liv allra mest, det som gjorde hennes vardag till en plåga under hela högstadiet.

För Lisa var skolan rena helvetet. Ju mer populär hon blev på Youtube, desto värre blev det i vardagen. Utfrysning, skitsnack och näthat blev en daglig verklighet när vännerna plötsligt vände henne ryggen. Det gick så långt att hon fick byta skola - men även där blev det problem. Här berättar Lisa om sin erfarenhet av mobbning och dess konsekvenser, och om hur fansen blev räddningen när allt annat brast.

Hon skriver även om vad mobbning är, om näthat och psykisk ohälsa, samt vad man kan göra om man själv eller ens barn blir utsatt. Boken är faktagranskad av antimobbningsorganisationen Friends.



Martin Bengtsson: I skuggan av San Siro (2019)

Martin Bengtsson var bara ett stenkast från alla småkillars barndomsdröm, att få springa in på planen som hyllad fotbollsstjärna. Förutom att han hade plats i startelvan i pojklandslaget var han ungdomsproffs i storklubben Inter i Milano, en av Italiens allra främsta fotbollsklubbar.

Men där, i skuggan av den legendariska fotbollsarenan San Siro, gick någonting snett och Martin började ifrågasätta hela sin tillvaro som fotbollsspelare, i stort sett hela sitt liv. Till slut såg han ingen väg ut, utan försökte ta livet av sig.

I skuggan av San Siro är Martin Bengtssons berättelse om sina erfarenheter från pojkdrömmarna till sammanbrottet, och ger en unik skildring av fotbollsvärlden inifrån: den extrema träningen som börjar i pojkåren, de centralstyrda elitsatsningarna med sina slitna värderingar och inte minst de stränga villkoren för spelare på gränsen till genombrott.