Sport

Fredrik Backman: Björnstad (2016)

En gripande berättelse som följer några ungdomar och vuxna i den norrländska staden Björnstad. I Björnstad betyder ishockey allt, och berättelsen kretsar kring stadens lovande juniorlag, men man måste inte tycka om hockey för att gilla boken. Det handlar egentligen mer om den enorma press som uppstår då allt hänger på en match, och på några 16-åriga killar. Kevin är lagets bästa spelare som de inte klarar sig utan. Benji är hans bästa vän med en mörk hemlighet. Amat är egentligen för liten och ung för att vara med i laget, men han drömmer om att få visa att han duger. Och Maya, tränarens dotter, får upptäcka hur mycket en hockeystad är villig att offra för hockeyspelarnas skull. Berättelsen har allt: kärlek, spänning, fascinerande karaktärer och dessutom ett väldigt vackert språk. Om du blir lika fängslad av denna bok som de flesta andra som läst den finns det dessutom en uppföljare.


Tom Palmer: Bakom Linjen (2015)

Bakom linjen är en spännande, intressant och lättläst roman som baserar sig på en sann historia.

Jack Cock har precis inlett sin karriär som professionell fotbollsspelare när första världskriget bryter ut. Han går frivilligt med i armén och hamnar i fotbollsbataljonen, där många av de andra soldaterna också är fotbollsspelare. De skickas till fronten i Frankrike. Livet i skyttegravarna är hårt, tungt och farligt, men ibland får de ett litet avbrott då det ordnas fotbollsmatcher för att ge soldaterna något annat att tänka på. Fotbollsmatcherna blir viktiga ljusglimtar som får soldaterna att orka.

En i laget (2016)

Nyskrivna berättelser om fotboll, för ungdomar, av några av våra främsta författare, med en sak gemensamt kärleken till fotboll.

Här skildras lyckan i att få en plats i laget, och oron för att inte duga. Gemenskap och utanförskap, laganda och elitsatsningar. Missade straffar, magiska räddningar, drömmar, vänskap och allt annat som är viktigt.

Medverkande författare: Gunnar Ardelius, Zulmir Becevic, Martin Bengtsson, Åke Edwardson, Jack Hildén, Morgan Larsson, Patrik Lundberg, Johanna Nilsson, Ronnie Sandahl, Magnus Sjöholm, Malin Stehn, Jesper Tillberg, America Vera-Zavala, Jenny Wrangborg.

Zlatan Ibrahimovic och David Lagercranz (2011)

I Jag är Zlatan Ibrahimovic presenteras en helt ny och skakande bild av stjärnspelarens uppväxt i Rosengård. Med sina egna ord berättar Zlatan om papporna från den fina sidan av stan som försöker få honom utslängd från Malmö FF. Han berättar om kampen och striderna i Ajax, om köpet till Juventus, succén i Italien och spelskandalen som höll på att förstöra hans karriär. Han berättar om Inter och segrarna, om Mourinho, målen och de stora stjärnorna. Han berättar om Helena, barnen och om livet bakom strålkastarljuset. För första gången avslöjar han precis vad som hände med Pep Guardiola i Barcelona.

I Zlatans egen självbiografi får vi det rafflande spelet bakom klubbytena. Vi får en insyn i den absoluta toppfotbollen vi aldrig fått förut. För första gången får vi hela sanningen om Zlatan Ibrahimovic.

Kwawe Alexander: Crossover (2017)

Josh Bell är 12 år. Han och hans tvillingbror Jordan äger på basketplanen. Pappan är en före detta basketspelare med vacklande hälsa. Det blir ett år som kommer att forma brödernas liv och relation på och utanför planen. Men Josh har ord och galna beats. På fri vers och i ett ursinnigt tempo berättar Josh sin familjs historia. En historia om brödraskap och kärlek men också om sorg och förlust.

Hip-hopartisten Jason Timbuktu Diakité har gjort översättningen. Stilen påminner om en dikt eller hip-hop.

För en ovan läsare kan det vara lite svårt att läsa den lite ovanliga stilen, men för den som är bekant med dikter eller rapmusik är detta ett intressant alternativ.

Martin Bengtsson: I skuggan av San Siro (2019)

Martin Bengtsson var bara ett stenkast från alla småkillars barndomsdröm, att få springa in på planen som hyllad fotbollsstjärna. Förutom att han hade plats i startelvan i pojklandslaget var han ungdomsproffs i storklubben Inter i Milano, en av Italiens allra främsta fotbollsklubbar.

Men där, i skuggan av den legendariska fotbollsarenan San Siro, gick någonting snett och Martin började ifrågasätta hela sin tillvaro som fotbollsspelare, i stort sett hela sitt liv. Till slut såg han ingen väg ut, utan försökte ta livet av sig.

I skuggan av San Siro är Martin Bengtssons berättelse om sina erfarenheter från pojkdrömmarna till sammanbrottet, och ger en unik skildring av fotbollsvärlden inifrån: den extrema träningen som börjar i pojkåren, de centralstyrda elitsatsningarna med sina slitna värderingar och inte minst de stränga villkoren för spelare på gränsen till genombrott.

Petter Northug och Jonas Forsang: Min historia (2019)

Detta är berättelsen om en av skidsportens främsta och mest kontroversiella ikoner. Med fyra OS­-medaljer och sexton i VM är Petter Northug en av de främsta skidåkarna genom tiderna. I Min historia berättar han själv om framgångens pris -- om gulden, skandalerna och bilkraschen som förändrade allt. Det är en berättelse om mod och viljestyrka, om ensamhet och osäkerhet, och om att våga vara den man är.

Wilma Möller: Allt att vinna (2020)

Hon vänder på kortet så jag kan se texten på baksidan, skriven med versaler i blått bläck: STARTA INTE. Jag rycker vykortet ur handen på Lydia. På framsidan finns en gammaldags, svartvit bild av en kuslig clown som ser både sorgsen och hotfull ut på samma gång. Han står under ett paraply fast det inte regnar. Jag gör en grimas. - Vad är det här för skämt? säger jag. Nora ska tillbringa några veckor på galopptävling med sin älskade häst Kasimira. Med på tävlingarna är också bästa vännen Lydia, och tävlingsryttaren Leon med bruna och varma ögon. Allt pekar mot att det här blir de bästa veckorna på hela sommaren. Men redan en av de första kvällarna får Leon ett hotbrev och en av de favorittippade ryttarna försvinner. Någon är ute efter att sabotera tävlingarna, och denna någon är inte rädd för att använda våld ...Allt att vinna är en fartfylld berättelse som utspelar sig i den hierarkiska galoppmiljön och ger en fin inblick i den stora kärleken mellan människor och hästar.

Lotta Schelin och Rebecca Schelin: I huvudet på Lotta Schelin (2020)

Lotta Schelin har gjort fler mål i det svenska landslaget än någon annan, 88 stycken på 185 landskamper, hon har fått Diamantbollen fem gånger, fler än någon annan kvinna. Hon har EM-, VM- och OS-medaljer, hon har vunnit Champions League tre gånger, franska ligan åtta gånger, vunnit skytteligan flera gånger i både Sverige och Frankrike och tagits ut i Fifas världslag. Hon är Sveriges mest framgångsrika damfotbollsspelare och räknat i faktiska ligasegrar och meriter den mest framgångsrika svenska fotbollsspelaren genom tiderna.

2018 beslutade hon sig för att sluta med fotbollen för gott. En allvarlig nackskada gjorde att fokus förflyttades från att återvända till fotbollsplanen till att komma tillbaka till livet. Här berättar hon för första gången om avgörande ögonblick på och utanför plan, vid såväl straffpunkter som sjukhussängar. Det blir en berättelse om vad drömmar kan kosta, men också om allt de kan ge.