Historiska berättelser

Heather Morris: Tatueraren i Auschwitz (2018)

En sann, men ändå fullständigt osannolik historia. 24-årige Lale Sokolov skickas till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau 1942. Han får uppdraget att tatuera nummer på alla fångar som anländer till lägret, och hans något privilegierade ställning ger honom en utmärkt inblick i hur lägret och dess hierarkier fungerar. När han ska tatuera den unga kvinnan Gita blir han blixtförälskad, och en förbjuden kärleksrelation utvecklas mellan dem. Hoppet om att någon gång kunna leva fria tillsammans utanför Auschwitz murar ger dem viljan att kämpa vidare. Eftersom koncentrationslägret beskrivs genom Lales förälskade och rosenskimrande glasögon får läsaren en ovanligt optimistisk och ljus bild av lägret. Boken är någorlunda lättläst och lämpar sig även för dem med mindre läsvana.

Tom Palmer: Bakom Linjen (2015)

Bakom linjen är en spännande, intressant och lättläst roman som baserar sig på en sann historia.

Jack Cock har precis inlett sin karriär som professionell fotbollsspelare när första världskriget bryter ut. Han går frivilligt med i armén och hamnar i fotbollsbataljonen, där många av de andra soldaterna också är fotbollsspelare. De skickas till fronten i Frankrike. Livet i skyttegravarna är hårt, tungt och farligt, men ibland får de ett litet avbrott då det ordnas fotbollsmatcher för att ge soldaterna något annat att tänka på. Fotbollsmatcherna blir viktiga ljusglimtar som får soldaterna att orka.

Anthony Doerr: Ljuset vi inte ser (2015)

Anthony Doerrs prisbelönta bästsäljare från år 2015 skildrar andra världskrigets Europa. Den blinda 16-åringen Marie-Laure tvingas fly från Paris tillsammans med sin pappa, och samtidigt försöker den jämnåriga tyska barnhemspojken Werner hitta ett sätt att ta sig ur sin besvärliga situation. Hitlerjugend verkar vara hans mest realistiska alternativ. Deras vägar korsas i den franska staden Saint-Malo. Ljuset vi inte ser är en gripande roman om ondska och godhet, om överlevnad och om osannolika människomöten.

Boken är hela 600 sidor lång, så den som inte vill ta sig an ett längre läsprojekt kan hellre välja något annat. Men den är inte alls svårläst. För den som vill läsa en riktigt omfattande bok som man får leva i en stund är detta ett utmärkt alternativ.

Jonas Jonasson: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2009)

I denna fartfyllda och humoristiska roman får du följa med hundraåriga Allan Karlsson som bestämmer sig för att rymma från ålderdomshemmet. Han blir jagad av ett kriminellt gäng, och tillsammans med några andra smått absurda karaktärer råkar han ut för en massa lustiga händelser.

Samtidigt får vi tillbakablickar till olika händelser i Allans hundraåriga liv. Han tycks ha varit med om väldigt många viktiga historiska händelser, och har dessutom ofta spelat en central roll.

För dig som gillar fartfyllda händelser, historia och ett humoristiskt språk är detta ett utmärkt val. Det finns även en lättläst version om du tycker att språket är för utmanande.

Carina Karlsson: Märket (2019)

Märket handlar om häxprocesserna på Åland i slutet av 1600-talet. Några kvinnor anklagas för att vara häxor och ägna sig åt svart magi. Vi får särskilt följa med en kvinna, Lisbeta, hur hon blir anklagad, förhörd och torterad för att hon ska erkänna. Berättelsen är spännande och ger en intressant inblick i en väldigt besynnerlig tid. Språket kan vara lite utmanande om man inte läst så mycket förut, men för den som har lite läsvana och är intresserad av historia är det här ett bra alternativ.

Mia Franck: Bombträdgården (2018)

Bombträdgården handlar om de finska krigsbarnens upplevelser. Vi får följa med några barn som skickas till Sverige och hur det känns för dem att försöka passa in i en ny familj i ett främmande land. Vi får läsa brev mellan barnen och deras familjer, och efter ett tag börjar det vara svårt att avgöra vilken familj och vilket land som egentligen är ens riktiga hem. En gripande berättelse som ger en inblick i en viktig tid i Finlands historia, en tid som påverkat många familjer i flera generationer.

Johanna Wilson:

Drömmarnas skepp (2020)

Drömmarnas skepp börjar med att Jossan, som bor på en husbåt i Stockholm, studerar en ring som har inskriptionen "10 augusti 1628". Datumet är det samma som det datum då Vasaskeppet sjönk. Jossans far hade berättat att ringen tillhört Josefina och att Jossan blivit uppkallad efter henne. Nu hotas Jossans familj av vräkning och hon söker febrilt efter ett sätt att rädda situationen.

Handlingen rör sig smidigt mellan dagens Stockholm och Stockholm under 1600-talet. I fokus står två starka huvudpersoner, som litar på sin egen förmåga att få till stånd förändringar.

Boken har 325 sidor, men den är lättläst och spännande. En bok för dig som gillar äventyr, historia och kärlek.